Χριστούγεννα με ασφάλεια για το κατοικίδιο σας

Γιορτινοί κίνδυνοι στο σπίτι: Συμβουλές για ένα ασφαλές περιβάλλον

Χριστούγεννα με το κατοικίδιο σας

Προσοχή με χριστουγεννιάτικα δέντρα και στολισμούς

  1. Φροντίστε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σας να είναι σταθερό, έτσι ώστε να μην ανατραπεί με οποιοδήποτε τρόπο και να πέσει, προκαλώντας πιθανό τραυματισμό στο κατοικίδιο ζωάκι σας.
  2. Καλό είναι να αποφύγετε τα γκι και άλλα παρόμοια τεχνητά φυτά τα οποία είναι φτιαγμένα από πλαστικό. Τις περισσότερες φορές μπορεί να προκαλέσουν στο ζωάκι σας εμετό, διάρροιες, γαστρεντερικά προβλήματα και πολλά άλλα.
  3. Αποφύγετε επίσης τις φανταχτερές πούλιες που στολίζετε το δέντρο αλλά και ολόκληρο το σπίτι στις γιορτές. Συνήθως αρέσει στα γατάκια να τις ροκανίζουν. Αν τις καταπιούν μπορεί να προκαλέσει εμετό, αφυδάτωση μέχρι και επέμβαση.
  4. Μην αφήνετε συχνά πολλά κεριά αναμμένα καθώς το πιθανότερο είναι να συμβεί κάποιο ατύχημα στα ζωάκια σας. Μπορεί να καούν και να προκαλέσουν πυρκαγιά εάν πέσουν πάνω στα κεριά.
  5. Φροντίστε τα μακριά καλώδια να είναι κοντά σε τοίχο, μακριά από τους χώρους-σημεία που έχει συνήθως κινητικότητα. Ένα καλώδιο είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ηλεκτροπληξία στο κατοικίδιο σας, εγκαύματα στο στόμα ή εύθραυστα κομμάτια να βλάψουν σημαντικά τον οισοφάγο και την πεπτική οδό.
  6. Τέλος, να είστε σίγουροι ότι τα ζωάκια σας δεν φτάνουν γλυκά, αποφάγια και οινοπνευματώδη. Εάν καταπιούν κάτι από τα αυτά, μπορεί να τους προκαλέσει αδυναμία, να νιώσουν άρρωστα, να πέσουν σε κώμα ή ακόμη και να πεθάνουν από αναπνευστική ανεπάρκεια.

 

Πηγές: www.aspca.org & www.petmd.com