Τα Θεραπευτικά Αλογάκια & Το Gentle Carousel

Πως δημιουργήθηκε το Gentle Carousel Greece

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν αλογάκια τα όποια έχουν εκπαιδευτεί για να πλησιάζουν παιδιά και άτομα με ειδικές ανάγκες ή  με τραυματικές εμπειρίες προκειμένου να τους δώσουν κίνητρο να προσπαθούν στη ζωή τους;  Ότι τα παιδιά νιώθουν ασφάλεια, αρχίζουν να αναπτύσσουν συναισθήματα και να κάνουν πράγματα; 

gentle carousel 0

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν αλογάκια που χρησιμοποιούνται σαν επισκέπτες στα νοσοκομεία, για μεγάλους & μικρούς, για να έχουν καλύτερη ανάρρωση και θετική επίδραση στην ψυχολογία των ασθενών;

Αυτά τα αλογάκια ανήκουν στην ομάδα του Gentle Carousel στις ΗΠΑ, υπάρχουν όμως και στην Ελλάδα, με αποκλειστική παρουσία στην Ευρώπη, στο Magic Garden και στόχο έχουν να ομορφύνουν την ζωή όλων μας.

Gentle Carousel Greece (Rafina)

Στο άκουσμα πως σε ένα κτήμα στη Ραφήνα φιλοξενούνται θεραπευτικά αλογάκια όλη η ομάδα του petslife.gr ενθουσιάστηκε και άμεσα θέλησε να συλλέξει περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις δραστηριότητες του χώρου και των αλόγων.

Έτσι στα μέσα του Αυγούστου επικοινωνήσαμε με την κα Μίνα Καραγιάννη, υπεύθυνη για την ιδέα του Gentle Carousel στην Ελλάδα και κλείσαμε ένα ραντεβού στο κτήμα Καραγιάννη στην Ραφήνα, όπου φιλοξενούνται τα θεραπευτικά αλογάκια.

Η Ιστορία τους

Η ιστορία του πως βρέθηκαν τα θεραπευτικά αλογάκια στην Ελλάδα θυμίζει σενάριο ταινίας και μάλιστα ιδιαίτερα καθηλωτικής! Για αυτό και αποφασίσαμε να σας την μεταφέρουμε αυτούσια, όπως τη διηγείται η ιδιοκτήτρια του Magic Garden στην Ελλάδα, κα Μίνα Καραγιάννη στην ιστοσελίδα της.  

Η Αρχή με τον Billy

Ένα Αυγουστιάτικο μεσημέρι, του 2010 η Μίνα Καραγιάννη είχε βρεθεί στο κέντρο της Καλλιθέας για να επισκεφθεί ένα συγγενικό της πρόσωπο. Παρκάροντας μπροστά από ένα μισογκρεμισμένο σπίτι, από εκείνα τα παλιά Καλλιθεώτικα αρχοντικά με τους φοίνικες και τις όμορφες λουλουδάτες αυλές που έχουν ξεμείνει ανάμεσα στις πολυκατοικίες και που δυστυχώς σήμερα έχουν χρήση σκουπιδότοπου, διέκρινε δύο μαύρα ματάκια να την κοιτάνε πίσω από τα σκουριασμένα κάγκελα της εξώπορτας. Αυτή η αυλή ήταν γεμάτη σπασμένα τζάμια, κοφτερές λαμαρίνες και πεσμένα κεραμίδια. Στην αρχή νόμιζε πως ήταν ένας μεγάλος σκύλος, με έκπληξη όμως διαπίστωσε ότι ήταν ένα μικρό κοκκινωπό αλογάκι το οποίο όπως φαίνεται ζούσε εκεί βρώμικο και παρατημένο. Άρχισε να ρωτάει στη γειτονιά πώς βρέθηκε εκεί και σε ποιόν ανήκει και έμαθε πως ένας ηλικιωμένος κύριος του πέταγε κάθε απόγευμα ξερά ψωμιά, έτσι αποφάσισε να περιμένει μήπως και τον πετύχει. Πράγματι, κατά το σούρουπο τον εντόπισε, τον πλησίασε, πληροφορήθηκε ότι όντως το αλογάκι ήταν δικό του και του έδωσε το τηλέφωνό της σε περίπτωση που χρειαζόταν βοήθεια. Κατά καιρούς εκείνος καλούσε για διάφορους λόγους μέχρι που λίγους μήνες αργότερα της είπε πως οι περίοικοι παραπονιούνται και ότι τελικά το πουλάει. Τότε η Μίνα αποφάσισε να το αγοράσει και να το πάρει από εκεί με σκοπό να το σώσει από την μιζέρια και να το χαρίσει σε κάποιον Ιππικό Όμιλο για να έχει μία καλύτερη ζωή.

Σχόλιο από Petslife.gr

«Όταν είναι γραφτό να γίνει κάτι, το σύμπαν συνωμοτεί!»

Η συνέχεια θυμίζει πραγματικά ταινία. Κανένας Όμιλος από όσους επισκέφτηκε δεν φάνηκε διατεθειμένος να κρατήσει τον Billy και ο λόγος ήταν ότι οι επιβήτορες δημιουργούν προβλήματα με τα άλλα άλογα. 

gentle carousel greece

Σχόλιο από Petslife.gr

«Η φροντίδα και η συνύπαρξη των αλόγων μεταξύ τους είναι ένα ολόκληρο και ξεχωριστό αντικείμενο μελέτης»

Είχε πια νυχτώσει και η Μίνα οδηγούσε γύρω γύρω στους δρόμους με ένα άγνωστο άλογο μέσα στο μικρό βανάκι της. Δεν ήξερε πώς να του συμπεριφερθεί και τι να το κάνει, το μόνο που μπόρεσε να σκεφτεί σαν λύση ήταν να τον αφήσει προσωρινά στο παλιό οικογενειακό κτήμα, στη Ραφήνα που πλέον δεν το κατοικούσε κανείς.

Με το που πέρασε την εξώπορτα ο Billy, άρχισε να καλπάζει και να κυλιέται στο χώμα. Ποιος ξέρει πόσα χρόνια είχε να τρέξει ο καημένος! Τελικά ο Billy έμεινε στο κτήμα και γρήγορα κέρδισε την συμπάθεια και την αγάπη όλης της οικογένειας που άρχισαν να έρχονται όλο και πιο συχνά για να τον βλέπουν. Είχε πλέον σωστή μπόλικη τροφή, ροκανίδια για να κοιμάται στα μαλακά, βούρτσες, σαμπουάν, ακόμα και καπαρντίνα για τις βροχερές νύχτες. Παρά το ταλαιπωρημένο του παρελθόν ο Billy είχε ευγενική καταγωγή, ήταν ένα γνήσιο Shetland Pony, οκτώ ετών τότε και ολότελα υγιής μιας και με όποιον τρόπο μπορούσε ο προηγούμενος ιδιοκτήτης του τον συντηρούσε τουλάχιστον με τα βασικά.

Σχόλιο από Petslife.gr

«Τα Shetland Pony είναι από τις μικρότερες φυλές πόνι αλλά είναι πολύ δυνατά»

Σιγά σιγά η οικογένεια άρχισε να σκέφτεται πώς θα μπορούσε να μοιραστεί αυτή τη χαρά και την αγάπη που απολάμβανε από τον Billy. Ήρθαν σε επαφή με παιδικά ιδρύματα της περιοχής και τους παραχώρησαν την χρήση του υπέροχου αυτού χώρου και μαζί τη συντροφιά του Billy. Ο χώρος ονομάστηκε “Magic Garden” και τον Ιούλιο του 2013 ξεκίνησε να υποδέχεται τους μικρούς του φίλους!.

Το Gentle Carousel στην Ελλάδα

Ενώ όλα ήταν ιδανικά ο Billy ήταν πολύ μόνος. Ψάχνοντας στο Google για να του βρουν μια φιλεναδίτσα στο ύψος του, ανακάλυψαν τυχαία τον μοναδικό και γεμάτο προσφορά κόσμο του “Gentle Carousel” ! Η Μίνα Καραγιάννη δεν το σκέφτηκε πολύ και προσπάθησε αμέσως να επικοινωνήσει με τους υπεύθυνους της οργάνωσης στην Φλόριντα των ΗΠΑ. Έστειλε δεκάδες e-mails, άφησε αντίστοιχα μηνύματα στον τηλεφωνητή τους, όμως ποτέ δεν έπαιρνε απάντηση. Για τέσσερις μήνες προσπαθούσε και ένα βράδυ μετά από επίμονα απανωτά τηλεφωνήματα, εντελώς τυχαία, κάποιος απάντησε! Βρέθηκε να μιλάει κατευθείαν με τον κύριο George Garcia, έναν από τους ιδρυτές του “Gentle Carousel” και του είπε πόσο επιθυμούσε να κάνει στην Ελλάδα ότι κάνουν και στην Αμερική. Εκείνος της εξήγησε πως επειδή βομβαρδίζονται παγκοσμίως με ανάλογες αιτήσεις δεν επαρκούν να απαντούν σε τηλέφωνα και e-mails και κυρίως δεν έχουν χρόνο να ασχοληθούν με άλλες ομάδες. Όμως η Μίνα επέμεινε πολύ.

gentle carousel 10

gentle carousel 13

Σχόλιο από Petslife.gr

«Το Gentle Carousel είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός που ξεκίνησε στην Φλόριντα πριν 18 χρόνια. Επισκέπτεται κάθε χρόνο πάνω από 25.000 ενήλικες και παιδιά σε νοσοκομεία, οικογένειες με τραυματικές εμπειρίες κ.α.»

Η επιμονή αυτή έκανε τόση εντύπωση στον George, που το συζήτησε με τη σύζυγο του Debbie, η οποία διάβασε την ιστορία του Billy και συγκινήθηκε. Δυο γυναίκες από δυο διαφορετικές ηπείρους άρχισαν να μιλάνε με τις ώρες, να ανταλλάσουν φωτογραφίες, ιστορίες ζωής και την αγάπη τους για τα ζώα και τα παιδιά. Το επόμενο βήμα ήταν το ζεύγος Garcia να προσκληθεί στην Ελλάδα για διακοπές. Για 18 ημέρες γύριζαν την Ελλάδα, τον Παρθενώνα, την Επίδαυρο, τους Δελφούς, την Δήλο. Όπου και να πήγαν, όποιο μουσείο και να επισκέφτηκαν συνάντησαν αυτή την ισχυρή παρουσία του Αλόγου άρρηκτα συνδεδεμένη με τον Άνθρωπο και μέσα από την τελειότερη μορφή τέχνης όλων των εποχών, τα Αρχαία Ελληνικά γλυπτά!

Σχόλιο από Petslife.gr

«Η γνωριμία στην Ελλάδα ήταν η αρχή μιας παραγωγικής συνεργασίας αλλά και μιας καλής φιλίας»

Η φιλία πλαισιώθηκε με εμπιστοσύνη. Η δικαιολογία προς τα άλλα μεγάλα και βαρύγδουπα κράτη βρέθηκε: «Το χρωστάμε στην Ελλάδα!» είπαν, στην Ιστορία της, την Μυθολογία της και σε τόσα άλλα που πρόσφερε στην Ανθρωπότητα! Έτσι κανονίστηκε να έρθουν στην Ελλάδα έξι από τα 27 θεραπευτικά αλογάκια από την Φλόριντα και να δημιουργηθεί στην Ελλάδα το πρώτο παράρτημα Gentle Carousel στον κόσμο εκτός  Αμερικής!.

Μετά από μία πραγματική Οδύσσεια διεκπεραιώσεων η ξεχωριστή παρέα έφτασε τον Νοέμβρη του 2013 στην Ελλάδα με πτήσεις από την Βορεια Φλόριντα στο Μαϊάμι, μετά στην Φραγκφούρτη και από εκεί στην Αθήνα! Στο Magic Garden, στην Ραφήνα, τα υποδέχτηκαν με τεράστιο ενθουσιασμό και συγκίνηση. Τα λιλιπούτεια διαμορφωμένα σταβλάκια τους είχαν ήδη ετοιμαστεί και αφού ξεκουράστηκαν λίγες μέρες από το μεγάλο ταξίδι έπιασαν αμέσως δουλειά. Σημαντικό είναι ότι κατά την διάρκεια του πρώτου έτους παραμονής στην χώρα μας τα αλογάκια επισκέφτηκαν περίπου 3000 παιδιά!

Σχόλιο από Petslife.gr

«Η ζωή των ανθρώπων μπορεί αλλάξει από ένα γεγονός πολύ ξαφνικά. Ο Billy είναι σίγουρα το γεγονός που άλλαξε θετικά τη ζωή της Μίνας Καραγιάννη και η οποία απλόχερα προσπαθεί να προσφέρει όμορφες στιγμές σε συνανθρώπους μας που τις έχουν ανάγκη»

Όλα λοιπόν τελικά έφτασαν ως εδώ εξαιτίας του Billy που με ένα βλέμμα του, ένα καυτό μεσημέρι κάπου στην Καλλιθέα , φαίνεται να ζήτησε σιωπηλά βοήθεια! Είναι σίγουρα ο Ποσειδώνας, ο Θεός των αλόγων, που έβαλε το χέρι του και σήμερα ένας καινούργιος μαγικός κόσμος υπάρχει γύρω του γεμάτος χαμόγελα κι αγάπη όπου 6 μικροσκοπικά αλογάκια με μπλέ μάτια και μεγάλη καρδιά μοιράζουν την ελπίδα! Μαζί με τον Billy φυσικά.

H ομάδα του petslife πραγματικά εντυπωσιάστηκε από την ιστορία του Billy και της κ. Καραγιάννη.  Νομίζουμε ότι είναι μια ιστορία προσφοράς και ελπίδας και μας δείχνει με τον καλύτερο τρόπο πως από μια απλή καλή πράξη μπορούν να γίνουν μεγάλα πράγματα!

Για την αναπαραγωγή του κειμένου έχει δοθεί άδεια από την ιδιοκτήτρια του magicgarden.gr κα. Μίνα Καραγιάννη.

Πηγές περιεχομένου και εικόνων: