Συνέντευξη με τους συγγραφείς του παιδικού παραμυθιού της Ρόξυ!

Ένα βιβλίο με ηρωΐδα την αδέσποτη Ρόξυ!

 

roxy

Η ομάδα του petslife.gr, λίγο πριν κλείσει η χρονιά και συγκεκριμένα στις 17 Δεκεμβρίου του 2016, βρέθηκε στο all day event του Απέργη και της Roxy. Στο πλαίσιο του προγράμματος του event μας δόθηκε η ευκαιρία να γνωρίσουμε καλύτερα τους Αλέξανδρο Κατσάρη και Αρτέμη Σαμοθράκη, συγγραφείς του παιδικού παραμυθιού της Ρόξυ, με τίτλο "Ρόξυ Το Μυστήριο του Αϊ-Βασίλη". Η ιδέα για μία συνέντευξη με τους συγγραφείς του παιδικού παραμυθιού δεν άργησε να έρθει. Έχοντας κατά νου το ιδιαίτερο ενδιαφέρον των συγγραφέων για τα παραμύθια, αναζητήσαμε το πιο κατάλληλο άτομο να κάνει αυτή τη συνέντευξη. Απευθυνθήκαμε στην Αγγελική Φράγκου, Ηθοποιό και Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Θέατρο "ΡΕΤΡΟ", η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή παιδικών παραστάσεων, ανταποκρίθηκε θετικά στο κάλεσμά μας και έθεσε τις ερωτήσεις.

Διαβάστε παρακάτω τι απάντησαν οι συγγραφείς του παραμυθιού!

Ποιο ήταν το κίνητρο σας για να γράψετε το παιδικό παραμύθι με ήρωα τη Ρόξυ;

Αρτέμης: Ήταν η  ανάγκη μου να επικοινωνήσω με τα παιδιά και να προσπαθήσω να μιλήσω για αξίες ιδανικά και πάνω από όλα για την φιλοζωία. Την ευκαιρία μας την έδωσε ο εκδοτικός μας οίκος οι Ερευνητές και η Νίκη Εκδοτική. Ήταν ένας τρόπος να περάσουμε  στους μικρούς αναγνώστες σωστά μηνύματα και αξίες κλασσικές για τη ζωή τους, για την φιλοζωία και τα αδέσποτα. Η Ρόξυ, μια αδέσποτη σκυλίτσα, αποφασίζει να παραδώσει το γράμμα ενός μικρού κοριτσιού της γειτονιάς με μοναδικό σκοπό να την δει πάλι χαρούμενη και ξεπερνώντας τους πειρασμούς του πράσινου καλικάντζαρου, ολοκληρώνει την αποστολή της, κάνοντας την πάλι ευτυχισμένη τη μικρή Βασιλική, ένα μικρό κοριτσάκι που έχει ανάγκη να πιστέψει στην μαγεία των Χριστουγέννων.

Αλέξανδρος: Το παραμύθι είναι ένας υπέροχος τρόπος για την ανάπτυξη του λόγου και της φαντασίας και τη σωστή διαπαιδαγώγηση του παιδιού με τη σωστή προσέγγιση ηθικών αξιών, προβολή σωστών πρότυπων, την ανάπτυξη του συναισθήματος και την καλλιέργεια της φαντασίας με απώτερο σκοπό να επιτευχθεί ο στόχος της ωριμότητας του ατόμου και της συγκρότησης του ψυχισμού και της προσωπικότητάς του. Για αυτούς τους παιδαγωγικούς λόγους δημιουργήθηκε το παραμύθι “Ρόξυ Το μυστήριο του Αϊ-Βασιλη” ώστε με οδηγό - σύμμαχο τη σκυλίτσα Ρόξυ, τα μικρά παιδιά-αναγνώστες να ταξιδεύουν μέσα στη χώρα της φαντασίας και του ονείρου, ανακαλύπτοντας το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων και το μήνυμα του Αϊ-Βασίλη.

Ποιο μήνυμα θέλετε να περάσετε με το βιβλίο σας στο μικρό αναγνώστη;

Αρτέμης: Ήθελα να μιλήσω στα μικρά παιδιά για αξίες και ιδανικά που ίσως να έχουν ξεχαστεί ή δεν είναι τόσο προτεραιότητα στην σημερινή καταναλωτική υλιστική ζωής μας. Για την άξια της προσφοράς της ανιδιοτέλειας με έναν τρόπο πιο διασκεδαστικό και διδακτικό.

Αλέξανδρος: Με το παραμύθι θέλουμε να περάσουμε το μήνυμα της άρρηκτη αγάπης των σκύλων προς τα παιδιά και γενικά τον άνθρωπο και κατανοήσουν τις αξίες του αληθινού μηνύματος των Χριστουγέννων που είναι η αγάπη, η αλληλεγγύη, η προσφορά και η οικογένεια σε αντίθεση με τα καταναλωτικά πρότυπα που κυριαρχούν.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει ένας γονιός για να αγαπήσει το παιδί τα βιβλία;

Αρτέμης: Το διάβασμα ενός βιβλίου είναι ο πραγματικός χρόνος που ένας γονιός περνάει με το παιδί του. Αυτόν τον ”πολύτιμο χρόνο” πρέπει ο γονιός να τον εκμεταλλευτεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να κάνει τα παιδιά να περιμένουν την ώρα που θα τους διαβάσει ένα βιβλίο ο γονιός. Με αυτό το τρόπο τα παιδιά δένονται με τους γονείς  και σχηματίζεται ενα “δέσιμο” που ενισχύει την αξία της οικογένειας και δίνει την ευκαιρία της επικοινωνίας με τη δυνατότητα στους γονείς να περάσουν αξίες, ιδέες, πρότυπα και να διαμορφώσουν την προσωπικότητας των παιδιών τους.

Αλέξανδρος: Οι γονείς πρέπει να διδάξουν στο παιδί τους τη χαρά της ανάγνωσης και την απόλαυση της εξερεύνησης ενός παραμυθένιου κόσμου που εκτυλίσσεται μέσα στο παραμύθι μέσω της εικονογράφησης, των λέξεων και των ηρώων. Το παιδικό βιβλίο αποτελεί παράθυρο στη φαντασία που επιτρέπει στο παιδί να ταξιδέψει στο χώρο της φαντασίας, να ονειρευτεί, να προσεγγίσει με απλό τρόπο ανθρωπινές αξίες, συμπεριφορές, ηθικά διλήμματα και ίσως να βρει λύσεις σε θέματα που το απασχολούν και να ασπαστεί πρότυπα και αξίες. Όταν ο γονιός διαβάζει στο παιδί, δημιουργείται μια σχέση, όπου οι γονείς και το παιδί δένονται ακόμα περισσότερο μαζί του και επιτρέπει στο γονιό και το παιδί να θίξουν και να εξηγήσουν δύσκολα θέματα και έννοιες και να δώσουν τις βάσεις για την διαμόρφωση της προσωπικότητας του.

Ποιο είναι το δικό σας αγαπημένο παραμύθι;

Αρτέμης: Το κορίτσι με τα σπίρτα” είναι ένα παραμύθι που αναφέρεται στις τραγικές καταστάσεις που βιώνει ένα μικρό κορίτσι την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Το παραμύθι αυτό παρουσιάζει την κοινωνική αδιαφορία και την σκληρότητα προς τους φτωχούς και δυστυχισμένους και την εξάπλωση της κοινωνικής αδικίας και της εξαθλίωσης.

Αλέξανδρος: Το αγαπημένο μου παραμύθι είναι ο μικρός πρίγκιπας. Είναι ένα παραμύθι που επιχειρεί να δώσει ένα μάθημα ζωής και ανθρωπιάς .Ο Μικρός πρίγκιπας σε ταξιδεύει σ’ έναν φανταστικό κόσμο όπου συναντάει διαφορετικούς τύπους ανθρώπων, σύμβολα και ιδιοφυείς αλληγορίες. Οι στόχοι, οι αξίες, τα συναισθήματα και ο ρόλος του κάθε ανθρώπου στη ζωή δίνονται στον μικρό αναγνώστη με τέτοιο τρόπο που σε ακολουθούν σε όλη σου τη Ζωή

Ποια είναι τα μελλοντικά σχέδια της Ρόξυ;

Άρτεμης: Η Ροξυ είναι ιδέα, και οι ιδέες είναι ανεξάντλητες. Είμαστε ήδη στην διαδικασία συγγραφής του επόμενου σεναρίου της νέας ταινίας με πρωταγωνίστρια τη Ρόξυ αλλά και στη συγγραφή επόμενων παραμυθιών. Ίσως ακόμα και ένα παιδικό θεατρικό αλλά όλα αυτά είναι ακόμα πολύ νωρίς να μιλήσουμε. Η αλήθεια είναι ότι η Ροξυ δεν σταματάει να με εμπνέει, να θέλω να βοηθήσω με κάθε τρόπο τα αδέσποτα ζώα. Ήδη σε κάθε εκδήλωση της Ρόξυ και με την βοήθεια του Χρήστου Πετρίδη και του Love the Strays συγκεντρώνουμε τροφές για φιλοζωικούς συλλόγους. Αυτές τις μέρες προβάλλεται στην τηλεόραση ένα κοινωνικό μήνυμα με την Ρόξυ για την Πανελλαδική φιλοζωική και περιβαλλοντική ομοσπονδία (ΠΦΠΟ) και έρχονται και άλλα…

Αλέξανδρος: Τα μελλοντικά σχέδια της Ρόξυ είναι πολλά αλλά πάντα θα έχουν σκοπό και στόχο να ευαισθητοποιούν το ευρύ κοινό για την αντιμετώπιση κοινωνικών προβλημάτων και την ανεύρεση  δυνητικά λύσεων .Η Ρόξυ θα είναι πάντα δίπλα και θα συνεχίσει να προσπαθεί να βοηθήσει τα αδέσποτα και τις οργανώσεις που προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια και προστασία στους αδέσποτους φίλους Θα προσπαθήσουμε με τα επόμενα παιδαγωγικά παραμύθια να προάγουμε αξίες για τη σωστή διαπαιδαγώγηση του παιδιού, να τους μεταδώσουμε πολιτισμικές αξίες, να διαμορφώσουμε ήθος, χαρακτήρα και συνείδηση. Επιθυμία μας είναι να γράψουμε ένα παιδικό θεατρικό έργο, που θα θέλαμε να προσεγγίζει με απλό τρόπο ανθρώπινες αξίες, συμπεριφορές, ηθικά διλήμματα και θέματα που απασχολούν τα σύγχρονα παιδιά και να παρουσιάζει σωστά πρότυπα και ανθρώπινες αξίες να θίγει και να εξηγεί “δύσκολα” θέματα και έννοιες.

Παιδικό παραμύθι Ρόξυ