Μία Κτηνίατρος με άποψη και υπευθυνότητα
Στην παρούσα συνέντευξη έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε την Φωτεινή Κουρνέτα, Κτηνίατρο Κλασσικής και Εναλλακτικής Ιατρικής. Η Φωτεινή είναι μία νέα κτηνίατρος με μεγάλη ενέργεια για προσφορά και μεγάλη αγάπη για τη δουλειά της. Όσοι δεν έχετε διαβάσει κάποιο από τα άρθρα της μπορείτε να τα βρείτε ορισμένα πατώντας εδώ, εδώ ή εδώ.
Στο ιατρείο της συνέχεια αντιμετωπίζει ζητήματα που αφορούν θέματα υγείας των αγαπημένων μας τετράποδων, ενώ παράλληλα ενημερώνει νέους ιδιοκτήτες για το πως πρέπει να συμπεριφέρονται και να φροντίζουν τα κατοικίδιά τους. Πρόσφατα την είδαμε ως υπεύθυνη κτηνίατρο στο Φεστιβάλ γάτας All About Cats. Για όλα τα παραπάνω και άλλα πολλά, αποφασίσαμε να φιλοξενήσουμε μία συνέντευξη με την Φωτεινή ώστε να μάθουμε ακόμη περισσότερα για την ίδια καθώς και να λάβουμε πολύτιμες συμβουλές.
Φωτεινή καλησπέρα! Αρχικά, θα θέλαμε να μας πεις λίγα λόγια για εσένα.
Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Όλα μου τα καλοκαίρια τα περνούσα πάντα στη Σάμο με παππού, γιαγιά, γάτες και σκύλους και τις διακοπές των Χριστουγέννων και του Πάσχα σε χωριό της Μεσσηνίας με παππού, γιαγιά, κότες και κατσίκες. Επομένως, δεν θα έλεγα ότι ήμουν "το παιδί της πόλης" διότι έχω πολλές εμπειρίες από την ύπαιθρο, τη φύση και τα ζώα. Σπούδασα στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και μετά την αποφοίτησή μου εργάστηκα στην ίδια πόλη ως κτηνίατρος μικρών ζώων. Μου αρέσει τόσο πολύ η "φυσική ζωή" που άφησα την όμορφη Θεσσαλονίκη για να ζήσω ένα χρόνο στο εξωτικό Ρέθυμνο όπου έκανα το αγροτικό μου και στη συνέχεια για να δουλέψω στην Αργολίδα (Άργος, Ναύπλιο και στα γύρω χωριά). Στη συνέχεια, επέλεξα να ανοίξω το κτηνιατρείο μου στην Αθήνα και να προσφέρω τις υπηρεσίες και την αγάπη μου στο σκύλο και τη γάτα. Έχω δύο γάτες και ένα νεοεισερχόμενο μέλος, ένα μικρό γατάκι τον Ρένο. Αγαπώ, επίσης, τα λουλούδια, τη θάλασσα, τη μουσική και το θέατρο.
Πιστεύεις ότι σταματάει ποτέ κανείς να μαθαίνει νέα πράγματα;
Θεωρώ ότι η δίψα για γνώση σε κάποιους ανθρώπους δεν σβήνει ποτέ και τολμώ να εντάξω και τον εαυτό μου σε αυτή την κατηγορία. Έτσι, λοιπόν αφιέρωσα πολλά από τα Σαββατοκύριακά μου για να παρακολουθήσω ανελλιπώς το διετές πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής. Παράλληλα, άρχισα να μαθαίνω μία πολύ νέα θεραπευτική τεχνική, το EFT (Emotional Freedom Technique), που είναι τεχνική συναισθηματικής απελευθέρωσης που βασίζεται στις αρχές του βελονισμού. Μας δίδαξε μία πολύ σπουδαία κατ' εμέ Ινδή δασκάλα, η Indy Raj Guru που ερχόταν από το Λονδίνο κάθε τρεις μήνες για τα σεμινάρια και την πρακτική μας εξάσκηση. Μου αρέσει πάντα (είναι η φύση μου έτσι!) το νέο, το πρωτοποριακό, το ταχέως αποτελεσματικό! Έτσι, λοιπόν, άρχισα να συνειδητοποιώ ότι με το EFT σε συνδυασμό με την Ομοιοπαθητική η οποία αποτελεί ένα ολοκληρωμένο σύστημα θεραπείας μπορώ να βοηθήσω πολλά ταλαιπωρημένα ζώα. Ο Ιπποκράτης είχε πρώτος πει ότι " το όμοιο θεραπεύει το όμοιο ". Όπου χρειαστεί, φυσικά, χρησιμοποιώ τις γνώσεις της κλασσικής Ιατρικής την οποία έχω σπουδάσει κοπιάζοντας πολύ. Ούτως ή αλλως, ή ιατρική είναι μία. Ο ιατρός κρίνει ποια είναι η καλύτερη θεραπεία για τον ασθενή (κλασσική, εναλλακτική ή και ο συνδυασμός τους πολύ συχνά) και την εφαρμόζει. Εδώ σας παραθέτω τα λόγια του Harrison, πολύ σπουδαίου γιατρού και συγγραφέα της διάσημης Αμερικάνικης Παθολογίας : " Δεν υπάρχει μεγαλύτερη υπευθυνότητα ή υποχρέωση για ένα ανθρώπινο όν από το να γίνει ιατρός. Στην φροντίδα του πάσχοντος, ο ιατρός, χρειάζεται τεχνικές δεξιότητες, επιστημονική γνώση, κατανόηση, συμπάθεια, διακριτικότητα. " Harrison' s Principles of Internal Medicine, 1950. Μακάρι να με αξιώνει ο Θεός να το εφαρμόζω κι εγώ στα ζώα!
Τι περιστατικά αντιμετωπίζεις πιο συχνά στο Κτηνιατρείο;
Τα πιο συχνά περιστατικά που αντιμετωπίζω στο κτηνιατρείο είναι τα δερματικά. Ίσως επειδή είναι εμφανή και ο ιδιοκτήτης αντιλαμβάνεται ότι το ζώο "κάτι έχει βγάλει" και το προσκομίζει στο ιατρείο. Τα ζώα ξύνονται λόγω αλλεργιών, παρασίτων και προκαλούν αυτοτραυματισμούς στο δέρμα τους ή πολύ συχνά βγάζουν κάποιο εξάνθημα ή οζίδιο λόγω διαφόρων αιτιών. Άλλα συχνά περιστατικά είναι τα ορθοπεδικά (το ζώο κουτσαίνει), οι τραυματισμοί από μικρούς ή μεγάλους " σκύλοκαβγάδες", οι διάρροιες, οι εμετοί και φυσικά ή ανορεξία στη γάτα! Μία γάτα δεν θα ήθελε να δείξει στον εχθρό ή το θήραμά της ότι είναι άρρωστη ή ότι έχει χτυπήσει. Έχετε δει ποτέ κουτσό λιοντάρι; (Γέλια!)
Επίσης, σημαντικό είναι το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες φέρνουν το ζώο τους στο ιατρείο για προληπτικούς ελέγχους, την σωστή αποπαρασίτωση και φυσικά για τους προγραμματισμένους εμβολιασμούς.
Άλλα ζώα έχουν προβλήματα συμπεριφοράς όπως φοβίες, άγχος αποχωρισμού και θέματα που περιλαμβάνονται στον τομέα της Γηριατρικής. Για παράδειγμα, μία γάτα είναι πια γέρικη και χρειάζεται οδοντιατρικό καθαρισμό ή και εξαγωγή χαλασμένων δοντιών, χτένισμα ειδικά αν είναι μακρύτριχη και έχει κόμπους διότι δεν έχει το κουράγιο να περιποιηθεί τον εαυτό της.
Πρόσφατα σε είδαμε ως υπεύθυνη Κτηνίατρος στο Φεστιβάλ γάτας All About Cats. Πες μας λίγα λόγια για το ρόλο σου.
Ο ρόλος μου στο φεστιβάλ ήταν να εξετάσω όλες τις γάτες που ήρθαν εκεί, είτε ως εκπρόσωποι εκθεσιακών φυλών είτε ως γάτες προς υιοθεσία. Επίσης, έλεγξα όποιο ζώο ήρθε με τον ιδιοκτήτη του διότι έπρεπε οπωσδήποτε να έχει τσιπάκι, βιβλιάριο με τους τακτικούς εμβολιασμούς και φυσικά να έχει κάνει το αντιλυσσικό εμβόλιο το οποίο είναι υποχρεωτικό από το Νόμο. Είχα όλα τα ζώα υπό την επίβλεψή μου και ήμουν εκεί καθ' όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ στην περίπτωση που συνέβαινε κάτι έκτακτο σε κάποιο ζώο. Ευτυχώς δεν συνέβη κάτι τέτοιο!
Είχα δικό μου περίπτερο όπου μπορούσαν οι ιδιοκτήτες γατών να με επισκεφτούν και να μου κάνουν ερωτήσεις σχετικά με το ζώο τους. Επίσης, τη δεύτερη μέρα του φεστιβάλ είχα μία ομιλία σχετικά με τις εναλλακτικές θεραπείες στη γάτα. Η προσέλευση ήταν μεγάλη και έβλεπα ότι ο κόσμος με παρακολουθεί με μεγάλη προσοχή. Στο τέλος, μου έγιναν πολύ ενδιαφέρουσες ερωτήσεις τις οποίες και απάντησα με μεγάλη μου χαρά. Ήταν μία εξαιρετική διοργάνωση και θα ήθελα να ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά τον διοργανωτή Βασίλη Γουλιέλμο για την τόσο γεμάτη εμπειρία που αποκόμισα.
Τι συμβουλές θα έδινες σε έναν νέο ιδιοκτήτη κατοικίδιου;
Μα φυσικά να το αγαπά! Επομένως και να το φροντίζει! Οι ρυθμοί της ζωής μας είναι απίστευτα γρήγοροι, ειδικά σε μας που ζούμε στην πρωτεύουσα. Η καθημερινότητα αγχωτική, με λίγες ώρες ξεκούρασης, οι υποχρεώσεις πολλές και ο χρόνος για να τις τακτοποιήσουμε ελάχιστος. Κατανοώ όλα αυτά όμως ένα ζώο δεν παύει να θέλει φροντίδα, παρέα, βόλτα (εάν είναι σκύλος), χάδια, ηρεμία. Επιπροσθέτως, χρειάζεται φαγητό, φρέσκο νερό, καθαρό χώρο και τακτικές επισκέψεις στον κτηνίατρο. Είναι για το καλό του ίδιου του ζώου αλλά και της Δημόσιας Υγείας.
Θα ήταν σώφρων κάποιος εάν επέλεγε το σκύλο που θα πάρει με βάση τις ανάγκες του και όχι μόνο την επιθυμία του να έχει ένα ζώο συγκεκριμένης φυλής. Επίσης, υπάρχουν πολλά αδεσποτάκια εκεί έξω που χρειάζονται τη φροντίδα και την αγάπη του ανθρώπου. Εάν, πάλι, η επιλογή έχει ήδη γίνει, και ο σκύλος χρειάζεται π.χ. μεγάλες βόλτες δύο φορές τη μέρα, γιατί όχι, μπορείτε να κάνετε μία αλλαγή και στον δικό σας τρόπο ζωής. Μπορείτε να εντάξετε σε αυτόν, την καθημερινή άσκηση μαζί με το σκύλο! Τότε θα δείτε ότι θα είναι καλύτερο και για εσάς! Η θυσία του να ξυπνά κανείς νωρίτερα παύει να είναι πια θυσία όταν γίνεται με γλυκά φιλάκια, κούνημα ουράς και με άλλες πράξεις ανιδιοτελούς αγάπης που δίνει τόσο γενναιόδωρα ένας σκύλος!
Εάν πάλι, οι γάτες σας προκαλούσαν πάντα το ενδιαφέρον και ο χρόνος σας είναι περιορισμένος, μπορείτε να αποκτήσετε μία αφού άλλωστε φημίζονται για το πόσο ανεξάρτητες είναι! Κι αυτές βέβαια χρειάζονται αγάπη και φροντίδα, δηλαδή φαγητό, νερό, καθαρή άμμο, χτένισμα, επίσκεψη στον κτηνίατρο και όλα αυτά τα ανταποδίδουν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο!
Σε αυτό το σημείο η πολύ ευχάριστη και εποικοδομητική συνέντευξη έφτασε στο τέλος της. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως την Φωτεινή για το χρόνο της και τις πολύ ωραίες συμβουλές που μοιράστηκε μαζί μας. Μέχρι την επόμενη συνάντηση μας της ευχόμαστε να είναι πάντα δυναμική και δημιουργική για να προσφέρει σε όλα τα ζωάκια τις πολύτιμες υπηρεσίες της.