Στην Φυλακή! Μία δεύτερη ευκαιρία, για ανθρώπους αλλά και ζώα...

Γράφει η Λήδα Λαουτοπούλου, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Σκύλων P.D.T.I. GR Certified on Animal Assisted Therapy - Harcum College USA, Θαλάσσιος Βιολόγος - Ζωολόγος Bsc Essex Univ. U.K.

 

Ο James Harris της Κτηνιατρικής κλινικής του Montclair στο Oakland της Καλιφόρνιας, ορίζει την σχέση ανθρώπου-ζώου ως “μία σχέση φυσική, συναισθηματική, διανοητική και φιλοσοφική που συμβαίνει μεταξύ ενός ατόμου ή μίας οικογένειας και ενός ζώου”. Με πολύ λίγες εξαιρέσεις, τα ζώα προσφέρουν μία αγάπη δίχως όρια στον ιδιοκτήτη τους και το ανάποδο. Τα περισσότερα προγράμματα σε φυλακές ξεκίνησαν στην Αμερική και ενέπλεκαν μία ποικιλία ζώων όπως, ποντίκια, πουλιά, ψάρια, άλογα κλπ, αν και το πιο συχνό ζώο που συναντούμε είναι οι σκύλοι.

Οι έρευνες δείχνουν ότι τα οφέλη δεν είναι μόνο προς τους τρόφιμους αλλά και προς το προσωπικό των φυλακών καθώς η διαβίωση με τους τρόφιμους γίνεται πολύ πιο εύκολη και επεκτείνονται και σε κοινωνικό επίπεδο καθώς στα ζώα αυτά δίνεται μία δεύτερη ευκαιρία και τις περισσότερες φορές υιοθετούνται από οικογένειες. Πλέον, υπάρχουν πάρα πολλά προγράμματα σε ολόκληρη την Αμερική και μάλιστα σε αρκετά από αυτά οι τρόφιμοι μπορούν να κερδίσουν και το βασικό δίπλωμα εκπαιδευτή σκύλου.

Φυλακές Coffee, Nicholls και Atlanta Fulton, Τζώρτζια, USA

Η Οπέλικα και η Λίλυ, δύο Λαμπραντόρ Ριτρίβερς, είναι σκυλιά που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα “Εφαρμοσμένων Επιστημών για Σκύλους” του Πανεπιστημίου του Auburn, όπου εκπαιδεύονται στο να προστατεύουν ανθρώπους μέσω της ισχυρής τους όσφρησης. Μετά από ένα έτος προετοιμασίας θα ενταχθούν σε κάποιο από τα κυβερνητικά προγράμματα ανίχνευσης εκρηκτικών ή και ναρκωτικών.

Για περίπου 6 μήνες όμως ζουν μέσα στις κρατικές φυλακές! Κρατούμενοι που έχουν κερδίσει το δικαίωμα της εργασίας, βοηθούν στην εκπαίδευση και στην κοινωνικοποίηση τους, μαθαίνοντας παράλληλα τι σημαίνει μία σχέση αγάπης και σεβασμού.

Οι μοίρες τρόφιμων και σκυλιών που πρόκειται να θανατωθούν δεν συναντιούνται συχνά! Αυτό όμως δεν ισχύει στις φυλακές της Atlanta Fulton! Κρατούμενοι και σκυλιά που βαδίζουν έναν δύσκολο δρόμο, βρίσκουν αγάπη και συμπόνοια μεταξύ τους.

Στο πρόγραμμα Canine Cellmates, τρόφιμοι εκπαιδεύουν σκυλιά ώστε να γίνουν Σκύλοι Βοηθείας και παράλληλα μαθαίνουν να είναι υπεύθυνοι και πειθαρχημένοι. Τα σκυλιά αυτά σώζονται από λίστες αδέσποτων ζώων προς ευθανασία από τοπικά καταφύγια και για μήνες ζουν παρέα με τους κρατούμενους στα κελιά τους. Οι κρατούμενοι δηλώνουν πως δεν είναι μόνο τα σκυλιά που σώζονται μέσω του προγράμματος. Ο Teshone κρατούμενος που τώρα θέλει να γίνει εκπαιδευτής σκύλων δήλωσε σε συνέντευξή του στο UsaToday: “Δεν με κρίνουν όπως κάνουν οι άνθρωποι. Ξέρω ότι με αγαπάει. Όλη μέρα. Κάθε μέρα”.

Όπως δήλώνει και η Διευθύντρια του προγράμματος: “Μία φυλακή είναι το τελευταίο μέρος που θα έψαχνε κανείς να δει ψυχές να αλλάζουν και να βρίσκουν την αληθινή αγάπη. Αλλά μέσα στην φυλακή κάθε σκυλίσια ζωή που σώζεται, είναι μία ανθρώπινη ζωή που αλλάζει. Τα σκυλιά αυτά είναι ήδη σκύλοι θεραπείας. Απλά κανείς δεν το ξέρει!”

Πηγές:

  1. Correctional Service Canada, and Canada. "Pet Facilitated Therapy in Correctional Institutions." (1998).
  2. Puppies Go to Prison to Become Dogs That Save Lives By ETHAN HAUSERJULY 27, 2015.
  3. Who rescues whom in this prison dog training program?
  4. Pets in prisons and other animal facilitated rehabilitation programs.
  5. Dogs And The Inside Of Our Souls!
  6. Going To Prison Was The Best Thing That Ever Happened To These Dogs. Here’s Why.

Βίντεο: Who rescues whom in this prison dog training program?

Συγγραφέας: Λήδα Δαουτοπούλου, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Σκύλων P.D.T.I. GR Certified on Animal Assisted Therapy - Harcum College USA, Θαλάσσιος Βιολόγος - Ζωολόγος Bsc Essex Univ. U.K.

Λήδα ΔαουτοπούλουΤηλ: 6949077081

Η αγάπη της για τα ζώα την οδήγησε από πολύ μικρή ηλικία να ασχοληθεί με αυτά, τόσο στο φυσικό τους περιβάλλον ως Βιολόγος, όσο και αργότερα ως εκπαιδεύτρια κατοικίδιων ζώων συντροφιάς μέσω την σχολής εκπαίδευσης Dogma Trainers.

Το ενδιαφέρον της για τα ζώα θεραπείας, την έκανε να συνεχίσει την εξειδίκευση της στην υποβοηθούμενη θεραπεία με ζώα. Εκτός από τις εκπαιδεύσεις, τρέχει πιλοτικά και το πρόγραμμα κοινωνικής εκπαίδευσης “Όλοι Είμαστε Ένα” που εφαρμόζεται σε Σχολεία στα πλαίσια σχολικών δράσεων αλλά και Ιδιωτικά σε ομάδες και σε ατομικό/οικογενειακό επίπεδο. Με την βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, σε ένα βιωματικό εργαστήρι, τα παιδιά μαθαίνουν διασκεδάζοντας βασικούς “Καλούς τρόπους” γύρω από τα ζώα και κατ’ επέκταση γύρω από τους ανθρώπους.

Facebook: We Are All One - Social Education Program

Dogma Trainers