Ο θόρυβος των γιορτών και τα κατοικίδια μας: Η κροτοφοβία και τι να κάνουμε

Οι γιορτές δεν είναι πάντα για όλους

Ο σκύλος μας την πρωτοχρονιά

H παραμονή της Πρωτοχρονιάς καθώς και το Πάσχα είναι από τις μεγαλύτερες γιορτές του χρόνου. Μαζεύεται η οικογένεια, τρώμε, διασκεδάζουμε και κάνουμε τον απολογισμό μας.  Όμως τα πυροτεχνήματα, η δυνατή μουσική, οι φωνές, τα γέλια μπορούν να κάνουν τα κατοικίδια μας να αισθανθούν πολύ άβολα , ακόμα και να παρουσιάσουν άγχος από τον θόρυβο, κι εμείς οφείλουμε να κάνουμε ότι χρειάζεται για να τα προστατέψουμε από αυτόν τον θόρυβο.

Περιορίστε το κατοικίδιο σας

Πολλά κατοικίδια ζώα έχουν ένα μέρος που πηγαίνουν όταν είναι φοβισμένα. Για μερικά ένα κλουβί ή ένα σπιτάκι τους δίνει μια αίσθηση ασφάλειας, αλλά αυτό δεν ισχύει για όλα. Εάν η γάτα η ο σκύλος σας δεν έχει μεγαλώσει χρησιμοποιώντας κλουβί θα αισθανθεί άβολα μέσα σε αυτό και μπορεί ακόμα και να τραυματιστεί στην προσπάθεια του να βγει έξω. Σε μια τέτοια περίπτωση είναι καλύτερο να το περιορίσετε σε ένα δωμάτιο όπου δεν θα τραυματιστεί και δεν θα κάνει κάποια ζημιά.

Χρησιμοποιήστε έναν ευχάριστο ήχο για να αποσπάσετε την προσοχή του

Μπορεί να μην το έχετε ξανακάνει αλλά ποτέ δεν είναι αργά για το δοκιμάσετε. Χρησιμοποιήστε έναν έντονο και ευχάριστο ήχο για να καλύψετε τον ενοχλητικό θόρυβο. Η ήρεμη κλασσική μουσική μπορεί να βοηθήσει το κατοικίδιο σας να ηρεμήσει. Δυναμώστε τη μουσική σε μια ένταση η οποία δεν θα είναι ενοχλητική αλλά και θα καλύψει και μερικούς από τους δυνατούς θορύβους. Σε κάποια κατοικίδια τους αρέσει η τηλεόραση οπότε βάλτε την αγαπημένη τους εκπομπή.

Επίσης ,σε άλλες στιγμές, μπορείτε να κάνετε το κατοικίδιο σας να συνηθίσει στους δυνατούς θορύβους παίζοντας κατά καιρούς δυνατά ήρεμη μουσική ή ακόμα και soundtracks ταινιών - του Star Wars είναι το αγαπημένο μας! Παίξτε τη μουσική όταν τίποτα άλλο δεν συμβαίνει. Δώστε του λιχουδιές όταν παραμένει ήσυχο κατά τη διάρκεια του θορύβου και μιλήστε του ήρεμα όταν το βλέπετε ανήσυχο. Δώστε του να καταλάβει ότι όλα είναι φυσιολογικά.

Φυσικά ηρεμιστικά για κατοικίδια

Το έλαιο λεβάντας έχει βρεθεί ότι βοηθάει τους σκύλους στο άγχος τους καθώς τους ηρεμεί, οπότε μπορεί να είναι χρήσιμο. Μπορείτε να το βάλετε είτε στο δέρμα είτε να αφήσετε το σκυλί να το μυρίσει. Δοκιμάστε να ψεκάσετε έλαιο λεβάντας στην αγαπημένη του κουβέρτα.

Για τις γάτες ένα feliway spray είναι πολύ χρήσιμο. Τα feliway spray είναι συνθετικές φερομόνες ίδιες με αυτές που απελευθερώνονται από την επιφάνεια του σώματος των ζώων και χρησιμοποιούνται για να μαρκάρουν την περιοχή τους οι γάτες. Το Feliway το βρίσκουμε σε δύο μορφές. Σε ηλεκτρική συσκευή, όπως τα αρωματικά χώρου και σε spray.

Παίξτε με το κατοικίδιο σας μέχρι τελικής πτώσης

Εάν έχετε σκύλο πάρτε τον έξω στο πάρκο και παίξτε μαζί του για όσο αντέχει.

Εάν έχετε γάτα χρησιμοποιήστε ένα παιχνίδι που την έχει σε διαρκή κίνηση όπως ένα laserpoint.

Mε λίγη τύχη το κατοικίδιο σας θα είναι αρκετά κουρασμένο όταν θα ξεκινήσει η γιορτή και δεν θα ενοχληθεί καθόλου.

Αποσπάστε τη προσοχή του με παιχνίδια

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα αγαπημένα του παιχνίδια για να αποσπάσετε την προσοχή του ή πάρτε του καινούργια και δώστε του παράλληλα και το αγαπημένο του φαγητό για να είναι μόνιμα απασχολημένο.

Μιλήστε με τον κτηνίατρο σας

Άμα ο κτηνίατρος σας είναι εξοικειωμένος με το κατοικίδιο σας και γνωρίζει ότι αγχώνετε από τον δυνατό θόρυβο μπορείτε να του ζητήσετε να σας γράψει μια ηρεμιστική συνταγή. Αυτό δεν θα είναι χρήσιμο αν το κάνετε τελευταία στιγμή καθώς οι περισσότεροι κτηνίατροι δεν θα γράψουν συνταγή για κατοικίδιο το οποίο δεν έχουν προηγουμένως εξετάσει.

Αφήστε το στον γείτονα το βράδυ

Έχετε φίλους ή οικογένεια που μένουν σε ήσυχο μέρος; Εάν πιστεύετε ότι τίποτα από τα παραπάνω δεν θα βοηθήσει πακετάρετε τα πράγματα του και πηγαίνετε το σε άλλο σπίτι για να διανυκτερεύσει. Εάν δεν έχετε κάποιο φιλικό μέρος να το πάτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κάποιο ξενοδοχείο ζώων.

Μην αγνοήσετε τον φόβο του

Τέλος ξεχάστε το ενδεχόμενο να αγνοήσετε την ανησυχία και τον φόβο του ζώου σας. Φανταστείτε πως θα θέλατε εσείς να σας φερθούνε σε αντίστοιχη περίπτωση. Θα θέλατε να σας αγνοήσουν; Άμα σας φρόντιζε ένα αγαπημένο πρόσωπο θα αισθανόσασταν καλύτερα η χειρότερα;

 

* με πληροφορίες από το petmd.com