Στρώσιμο ενυδρείου και ο κύκλος του αζώτου

Χρήσιμες συμβουλές για το στρώσιμο του ενυδρείου σας

Ψάρια σε ενυδρείο

Ένα ενυδρείο με ψάρια πάντα είναι όμορφο. Όμως είναι πολλά περισσότερα από το παίρνω ένα ενυδρείο, προσθέτω νερό, βάζω μερικά ψάρια και τελείωσα. Τα ψάρια είναι ζωντανοί οργανισμοί και θέλουν να τους διασφαλίσουμε συγκεκριμένες συνθήκες διαβίωσης για να τα κρατήσουμε υγιή και για να επιβιώσουν. Αφού προμηθευτείτε το ενυδρείο, το πρώτο που πρέπει να κάνετε είναι το λεγόμενο στρώσιμο του ενυδρείου, δηλαδή να ετοιμάσετε το νερό του ενυδρείου για να δεχτεί τα ψάρια σας.

Πως στρώνουμε ένα καινούργιο ενυδρείο

Το ενυδρείο σας είναι ένα ευαίσθητο οικοσύστημα που εξαρτάται από τον κύκλο του αζώτου. O κύκλος του αζώτου είναι ζωτικής σημασίας για την υγεία και την επιβίωση των ψαριών σας καθώς βοηθάει στην παραγωγή καλών βακτηριδίων. Έτσι το στρώσιμο του ενυδρείου είναι στην ουσία η διαδικασία που ξεκινάμε αυτόν τον κύκλο ώστε να γίνει βιώσιμο το νερό του ενυδρείου μας.

O πρώτος κύκλος μπορεί να διαρκέσει 4-6 βδομάδες. Για να ξεκινήσετε τον κύκλο πρέπει να κάνετε τα εξής:

  • Ξεκινήστε σιγά σιγά. Αφήστε να δουλέψει το ενυδρείο τουλάχιστον μία μέρα πριν βάλετε οποιοδήποτε ψάρι.
  • Βάλτε ψάρια που αντέχουν στην παρουσία αμμωνίας και νιτρωδών όπως τα Darios και τα Gouraris. Μην βάζετε πάνω από 3 ψάρια την βδομάδα στο ενυδρείο σας.
  • Χρησιμοποιήστε ένα βελτιωτικού νερού που θα γεμίσει το ενυδρείο σας με βακτήρια.
  • Μην βάλετε πολλά ψάρια στο ενυδρείο γιατί θα ανέβει το επίπεδο της αμμωνίας. H αμμωνία, με απλά λόγια, είναι μια τοξική ουσία που προέρχεται από τους ρύπους που μένουν στο νερό. Έτσι βάζοντας πολλά ψάρια μαζί, ανεβαίνει η αμμωνία και κινδυνεύει η βιωσιμότητα τους.
  • Προσέξτε την ποσότητα της τροφής. Είναι η πιο συνηθισμένη αιτία απώλειας ψαριών.
  • Ελέγχετε συχνά την αμμωνία, τα νιτρώδη και τα νιτρικά άλατα για να βεβαιωθείτε ότι είναι σε φυσιολογικά επίπεδα. Αν τα βρείτε ανεβασμένα, αλλάξτε μια ποσότητα νερού.
  • Βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του νερού είναι σε φυσιολογικά επίπεδα.

Ακολουθήστε τα παραπάνω και σύντομα το ενυδρείο σας θα γίνει όπως το έχετε ονειρευτεί. Καλό ξεκίνημα!

 

*με πληροφορίες από το petsmart.com