Το παιχνίδι με το σκύλο μας και η σημασία του

Γράφει ο Chris Christophorou, εκπαιδευτής - εκτροφέας σκυλιών εργασίας 

παιχνίδι με τον σκύλο

Το παιχνίδι με το σκύλο μας είναι κάτι που δυστυχώς οι περισσότεροι ιδιοκτήτες είτε λόγω έλλειψης χρόνου, είτε λόγω έλλειψεις βασικών γνώσεων για τις ανάγκες του σκύλου μας παραγκωνίζουν και δεν ασχολούνται όσο θα έπρεπε ή καθόλου.

Θα τολμούσα να πω πως η ανάγκη του σκύλου για παιχνίδι είναι εξίσου σημαντική με την ανάγκη που έχει για να τραφεί, ανάγκη που όλοι μας γνωρίζουμε και φροντίζουμε να εκπληρώσουμε, δεν είναι όμως αυτό απο μόνο του αρκετό για να είναι ένα σκυλί ευτυχισμένο, σωματικά και πνευματικά ισορροπημένο και δημιουργείται ένα κενό στο δέσιμο μεταξύ εμάς και του σκύλου.

Παιχνίδι με το σκύλο

Ανάλογα με τη φυλή του σκύλου μας και το δείκτη ενέργειας του είναι συνήθως ανάλογως και ο χρόνος πόυ καθημερινά χρειάζεται για παιχνίδι, απο την εμπειρία μου όμως θα έλεγα πως μετά την πρωινή και απογευματινή βόλτα του σκύλου μας στις περισσότερες φυλές 5 εώς 15 λεπτά είναι υπερ αρκετός χρόνος για να τους καλύψουν την ανάγκη αυτή του παιχνιδιού. Υπάρχουν αρκετά παιχνίδια με το σκύλο μας και πολλές φορές έχω έρθει αντιμέτωπος με ιδιοκτήτες που έχουν επινοήσει ένα δικό τους τρόπο παιχνιδιού με το σκυλί τους που και οι δύο δείχνουν να απολαμβάνουν. Ο τρόπος παιχνιδιού ο οποίος εγώ επέλεξα να χρησιμοποιώ είναι πολύ απλός και πιστεύω ο καθένας μας μπορεί να το δοκιμάσει με το σκυλί του. Πετάω ένα μπαλάκι στο σκύλο μου (μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο είδος παιχνιδιού γνωρίζεται ότι το σκυλί σας αγαπάει), το σκυλί τρέχει να πάρει το μπαλάκι που του έριξα και όταν το έχει πλέον στο στόμα του, βγάζω ένα δεύτερο μπαλάκι απο την τσέπη και έτσι το σκυλί επιστρέφει γρήγορα κοντά μου για να πάρει τώρα το δεύτερο του δώρο απο εμένα, αφήνοντας στο έδαφος το πρώτο μπαλάκι που του είχα ρίξει. Η απλή αυτή διαδικασία επαναλαμβάνεται για αρκετές φορές μέχρι να δώ σημάδια ελαφριάς κόπωσης στο σκύλο μου, τότε γνωρίζω πως η ανάγκη του έχει καλυφθεί, και είναι ώρα να γυρίσουμε σπίτι.

παιχνίδι με τον σκύλο

Η αξία του παιχνιδιού

Πολύ απλός τρόπος με τεράστια όμως αξία, και θα προσπαθήσω να εξηγήσω τους λόγους. Μετά απο το παιχνίδι αυτό με το σκυλί πρώτον το σκυλί εκτονώνεται, βγάζει δηλαδή απο μέσα του την συσσωρευμένη ενέργεια που έχει καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας και έτσι πίσω στο σπίτι έχουμε ένα σκυλί χαρούμενο και ήρεμο, που δεν αναζητάει να κάνει χίλιες δύο ζημιές για να βγάλει την ενέργεια του, ούτε γαυγίζει ή κλαίει ασταμάτητα και χωρίς λόγο. Η σωματική άσκηση που προέρχεται μέσω του παιχνιδιού αυτού είναι πολύ σημαντική εφ’εφόσον ένα καλογυμνασμένο σκυλί έχει πάντα περισσότερες πιθανότητες για μακροζωία και σφύζει απο υγεία σε αντίθεση με ένα άλλο σκυλί που είναι συνεχώς περιορισμένο. Εξίσου σημαντικό είναι και η ανάπτυξη και ενδυνάμωση μέσω του παιχνιδιού του δεσμού της ομάδας (ανθρώπου-σκύλου) κάτι που δίνει χαρά και ικανοποίηση και στις δυο πλευρές.

Για όσους είναι ιδιοκτήτες εκπαιδευμένων σκύλων ή βρίσκονται στη διαδικασία εκπαίδευσης του σκύλου τους καλό θα ήταν να εντάξουν το παιχνίδι μέσα στην υπακοή του σκυλιού τους, έτσι η όλη διαδικασία γίνεται ακόμη πιο ενδιαφέρουσα για το σκύλο.

Καταλαβαίνουμε τώρα πόσο σημαντική ανάγκη είναι το παιχνίδι με το σκύλο μας, έχουμε και οι δύο πλευρές να κερδίσουμε πάρα πολλά. Φτάνει μόνο να αφιερώσουμε καθημερινά λίγα λεπτά απο το χρόνο μας για να έχουμε ένα υγιές, ήρεμο, χαρούμενο και δεμένο μαζί μας σκυλι.

Συγγραφέας: Chris Christophorou FB,

Εκπαιδευτής - Εκπαιδευτής εκτροφέας σκυλιών εργασίας
Ενεργό μέλος στα κυνοφιλικά δρώμενα από το 2001, ιδρυτής και ιδιοκτήτης από το 2007 του διάσημου εκτροφείου εργασιακών σκύλων (Γερμανικού Ποιμενικού – Βέλγικου Ποιμενικού) με την ονομασία MITSEROU LETHAL. Τα τελευταία χρόνια επιστρέφοντας από το εξωτερικό πίσω στην πατρίδα του Κύπρο, ιδρύει την σχολή εκπαιδεύσεων και επαγγελματιών εκπαιδευτών CRHIS K9, η πιο επιτυχημένη και γνωστή σχολή εργασιακών σκύλων στην Κύπρο. Παράλληλα σε συνεργασία με άλλους εκπαιδευτές ιδρύει την σχολή DOG TRAINING ACADEMY CYPRUS που ασχολείται αποκλειστικά με τα κατοικίδια σκυλιά. Οι σχολές και το εκτροφείο του εκπαιδεύουν και εξάγουν σε διεθνείς πελάτες (στρατό – αστυνομία – σώματα ασφαλείας) αλλά και πολίτες εργασιακά σκυλιά για προστασία – ανίχνευση ουσιών (ναρκωτικά, εκρηκτικά) – ιχνηλασία. Στο παρελθόν έχει δώσει σεμινάρια στην χώρα του και στο εξωτερικό σε δυνάμεις ασφαλείας αλλά και για κυναθλητισμό (IPO), ο οποίος είναι το μεγάλο του πάθος που συνεχώς προσπαθεί να εξελίξει και να κάνει γνωστό στο ευρύ κοινό στην χώρα του. Ο ίδιος έχει λάβει μέρος σε αγώνες εργασίας και έχει πάρει τίτλους BH-IPO3 με 9 διαφορετικά σκυλιά και μαθητές του έχουν λάβει ψηλές βαθμολογίες σε ίδιους αγώνες. Τώρα είναι δόκιμος κριτής του παγκόσμιου κυνολογικού οργανισμού FCI για εξετάσεις εργασίας IPO αλλά και για εκθέσεις μορφολογίας για τη φυλή του Γερμανικού Ποιμενικού.