Τι κάνω όταν δαγκώνει το κουτάβι

Πως θα κάνω το κουτάβι να μην δαγκώνει

dog bite

Τα παιχνίδια αρέσουν σε όλους τους σκύλους. Αυτό το ξέρουν μικροί και μεγάλοι και είναι αλήθεια ότι όσο αρέσει στους σκύλους να παίζουν μαζί μας, άλλο τόσο αρέσει και σ εμάς να παίζουμε μαζί τους. Τι γίνεται όμως όταν κατά την διάρκεια του παιχνιδιού ο σκύλος μας δαγκώσει;

Στην σχέση ανθρώπου-σκύλου το αφεντικό πρέπει να είναι πάντα ο άνθρωπος και όχι ο σκύλος. Όταν αφήνουμε τον σκύλο μας να κάνει ότι θέλει, όποτε το θέλει, ακόμα και να μας δαγκώνει, αφεντικό δεν είμαστε εμείς, έστω και αν εμείς τον φροντίζουμε, εμείς τον πάμε βόλτα, εμείς πληρώνουμε τους λογαριασμούς του σπιτιού.

Από πολύ νωρίς, όταν είναι ακόμα κουτάβι, πρέπει να αρχίσουμε να θέτουμε τα όρια στην σχέση μας μαζί του. Να μάθουμε δηλαδή στον σκύλο μας πώς να φέρεται, τι επιτρέπεται να κάνει, τι μας ενοχλεί. Εννοείται ότι όλη αυτή η διαδικασία δεν ενδείκνυται για αδιάφορους ιδιοκτήτες, οι οποίοι μάλλον θα αρκεστούν σε μια προβληματική σχέση με τον σκύλο τους και στην χειρότερη περίπτωση το σκυλί θα καταλήξει αδέσποτο.

Είναι φυσιολογικό να δαγκώνει το κουτάβι;

Όσο είναι κουτάβι είναι φυσιολογικό να δαγκώνει. Όμως είναι και η κατάλληλη ώρα να ξεκινήσετε να το αντιμετωπίζετε και με τον τρόπο σας να δείξετε στο κουτάβι σας ότι δεν είναι ανεκτή τέτοια συμπεριφορά.

Ένα κουτάβι δαγκώνει κυρίως γιατί:

  • Έτσι μαθαίνει τον κόσμο καθώς δεν έχει την αίσθηση της αφής.
  • Γιατί παίζει.
  • Αλλάζει τα δόντια του και ανακουφίζεται με το δάγκωμα.
  • Προτιμά να δαγκώνει τα χέρια και τα πόδια μας, γιατί κινούνται περισσότερο από τα παιχνίδια του.
  • Θέλει να μας κάνει να το προσέξουμε.

Όμως μην ξεχνάμε ότι το κουτάβι, παραμένει κουτάβι και δεν είναι άνθρωπος. Δεν μπορεί να διαχωρίσει πότε το δάγκωμα είναι για παιχνίδι και πότε είναι ενοχλητικό. Οπότε σκοπός μας είναι να του μάθουμε να μην δαγκώνει ποτέ ανθρώπους.

Πως θα κάνω το κουτάβι να μην δαγκώνει

Για να περιορίσετε το δάγκωμα ακολουθήστε τα παρακάτω:

  • Όταν πάει να σας δαγκώσει βάλτε του αμέσως μια φωνή διαφορετική από την φυσιολογική σας. Μην αφήσετε να περάσει ώρα από την αντίδραση σας γιατί το κουτάβι σας δεν θα καταλάβει γιατί του φωνάξατε.
  • Σταματήστε το παιχνίδι σας μαζί του για να καταλάβει τις συνέπειες των πράξεων του.
  • ΜΗΝ χρησιμοποιήσετε βία. Να θυμάστε ότι η βία φέρνει βία, αν όχι αμέσως, μπορεί κάποια στιγμή στο μέλλον.
  • Όταν πάει να σας δαγκώσει μπορείτε να του δώσετε να δαγκώσει ένα παιχνίδι αντί για εσάς.

Η φιλοσοφία για να εκπαιδεύσεις ένα κουτάβι είναι η ίδια που ακολουθούμε γενικά στην εκπαίδευση των σκύλων. Συμπεριφορές που θέλουμε να ενισχύσουμε τις επιβραβεύουμε, ενώ οι ανεπιθύμητες συμπεριφορές έχουν επιπτώσεις.

Πάντα να θυμάστε ότι αν δεν φέρετε σωστά ο σκύλος, κάτι έχει κάνει λάθος ο άνθρωπος.

 

*με πληροφορίες από το pets.webmd.com