Σωστή διατροφή σκύλου

Πώς θα επιλέξετε την καλύτερη τροφή για τον σκύλο σας;

dog diet

Είναι αρκετά δύσκολο να αποφασίσετε την σωστή τροφή για το σκυλάκι σας. Το έχουμε περάσει και εμείς, σας καταλαβαίνουμε. Αμέτρητες επιλογές με ελκυστικά περιτυλίγματα, ζωντανά χρώματα…

Και δεν είναι μόνο αυτό. Όλοι προσπαθούν να διαφημίσουν τον εαυτό τους αναφέροντας ότι τα προϊόντα τους περιέχουν τα καλύτερα συστατικά!

Πώς όμως θα ξέρετε τι να επιλέξετε και τι όχι;

Γνωστοί κτηνίατροι μας συμβουλεύουν ότι μια σωστή διατροφή θα πρέπει περιέχει ζυμαρικά, αρκετά λαχανικά, καρπούς δημητριακών και ρυζιού, συνδυασμένα πάντα με κρέας. Όλα είναι απαραίτητα για να παίρνει το σκυλάκι σας την ιδανική ποσότητα βιταμινών, πρωτεϊνών, μετάλλων και υδρογονανθράκων.

Σωστή διατροφή για το σκυλάκι σας: Ποιες τροφές πρέπει να αποφύγετε

  1. Όπου βλέπετε να αναγράφεται το "meat-by-products". Τι ακριβώς είναι αυτό; Για παράδειγμα, κόκαλα, εντόσθια ή ακόμη και δέρμα άλλων ζώων (συνήθως από σφαγεία). Το τελευταίο μάλιστα μας το επιβεβαίωσε σε επίσημη ανακοίνωση της η FDA - American Veterinary Association, πριν από 25 χρόνια.
  2. Ό,τι τροφή εμπεριέχει οποιοδήποτε συστατικό το οποίο είναι παράγωγο της σόγιας αλλά και της γλουτένης. Συνήθως αυτά μπορούν να προκαλέσουν στο σκυλάκι σας πεπτικές διαταραχές ή αλλεργίες διαφόρων ειδών.
  3. Πριν αγοράσετε, διαβάστε προσεκτικά τα συστατικά. Πολλές συσκευασίες αναφέρονται πολύ γενικά. Προτιμήστε τροφές που αναγράφουν : "κρέας κοτόπουλου/αρνιού" ή "βοδινό κρέας".
  4. Να αποφεύγετε προϊόντα τα οποία περιέχουν υψηλά ποσοστά ζάχαρης ή γλυκαντικών ουσιών – μπορούν να δημιουργήσουν διαβήτη ή τερηδόνα στο σκυλάκι σας. Οι λέξεις που αναγράφονται συνήθως είναι cornsyrup, sucrose, fructose και glucose.
  5. Αποφύγετε καρκινογόνες χρωστικές ουσίες και συνθετικά συντηρητικά!

Ενδεικτικά:

Χρωστικές ουσίες: red 40 & titanium dioxide

Συνθετικά συντηρητικά: butylated hydroxysanisol (BHA), ethoxyquin & butylated hydroxytoluene(BHT).

  1. Καλό θα είναι να ακολουθείτε τις οδηγίες του κτηνίατρου σχετικά με τις ποσότητες που τρώει το σκυλάκι σας. Η πιο ιδανική αναλογία είναι όταν για κάθε 450gr βάρους λαμβάνει 30cal.
  2. Tέλος, να μην παραλείψουμε ότι για κάθε σκυλάκι η ποσότητα τροφής διαφοροποιείται.
    Οι πιο συχνοί παράγοντες που επηρεάζουν είναι η ηλικία, η άσκηση/αδράνεια, οι ορμόνες, η στείρωση, η τοποθεσία που ζουν - θερμό/ψυχρό κλίμα καθώς και η εγκυμοσύνη.

*με πληροφορίες από το livingwithdogs.gr