Σκύλος και παιδί: Μία υγιής συνύπαρξη!

Μάθε τι λένε οι ειδικοί

paidi kai skilos

Κτηνίατροι, παιδο-ψυχολόγοι αλλά κι όσοι έχετε ως κατοικίδιο ένα σκυλάκι θα έχετε παρατηρήσει τα αμέτρητα οφέλη που έχουν τα παιδιά σας στο σπίτι. Μαθαίνουν στα μωράκια σας την έννοια της φροντίδας, της αγάπης, της υπομονής και της τρυφερότητας. Είναι οι καλύτεροι μας φίλοι! Επιστημονικές έρευνες μας αποκαλύπτουν ότι πλέον δεν είναι μόνο αυτό· τα παιδιά που μεγαλώνουν μαζί με ένα σκυλάκι στο σπίτι έχουν καλύτερο ανοσοποιητικό σύστημα και αποφεύγουν συχνότερα λοιμώξεις, πνευμονίες και μολύνσεις.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε το 2012 στο pediatrics αναφέρει για τα βρέφη που ζούσαν με σκύλο κατά το πρώτο έτος της ζωής τους:

  • Tα βρέφη παρουσίασαν λιγότερο βήχα και μολύνσεις από άλλα χωρίς σκύλο!
  • Όταν μια οικογένεια είχε σκύλο, τα μωράκια ήταν υγιή ποσοστιαία σε ετήσια βάση έναντι όσων δεν είχαν σκύλο.
  • Επίσης, τα μωράκια με σκύλο είχαν λιγότερες πιθανότητες να πάθουν εσωτερικές μολύνσεις ενώ ήταν ακόμη πιο πιθανό να μη χρειαστούν αντιβιοτικά.

Πώς είναι δυνατόν όμως να συμβαίνουν όλα τα παραπάνω; Οι επιστήμονες μας εξηγούν ότι το να αποκτήσουμε ένα κατοικίδιο έχει αρκετά πλεονεκτήματα κυρίως υγείας – και για εμάς ως ενήλικες. Τα μωρά που οι οικογένειές τους είχαν σκύλο φάνηκε να έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν κάποια μόλυνση. Αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι η βρωμιά και τα μικρόβια που φέρνει ένας σκύλος μέσα στο σπίτι μπορεί να προκαλέσει την ταχύτερη ωρίμανση του ανοσολογικού συστήματος του παιδιού, που καθιστά πιο δυνατή την άμυνά του από τους ιούς και τα βακτηρίδια, που προκαλούν αναπνευστικά προβλήματα.

Η συμβίωση ενός παιδιού με ένα σκύλο μπορεί να έχει θετική επίδραση!

Ας ξαναγυρίσουμε όμως στην πιο νεαρή ηλικία. Ένα παιδί δεν επωφελείται μόνο όσον αφορά το θέμα ευεξίας και υγείας. Ένα σκυλάκι μπορεί να του διδάξει πολύ σημαντικά μαθήματα ζωής. Την υπευθυνότητα και τον σεβασμό σε κάθε τι γύρω του. Επίσης την φροντίδα, το ιδιαίτερο δέσιμο και την υπομονή. Ότι δραστηριότητα και να κάνει ένα παιδί που αφορά το κατοικίδιο του, από το να παίξει, να το ταΐσει, να καθαρίσει το σπιτάκι του σκύλου, όλα εμπεριέχουν την υπευθυνότητα, την πειθαρχία, την φροντίδα αλλά και την αφοσίωση.

Μαθαίνει τη επικοινωνία, την χαρά του να μοιράζεσαι και να είσαι δοτικός καθώς και να αντιλαμβάνεται καλύτερα και να αναλύει συναισθήματα και επιθυμίες. Μην ξεχάσουμε φυσικά την αυτοπεποίθηση, μαθαίνουν πώς να στηρίζονται στα πόδια τους και να διεκδικούν. Τελευταίο αλλά εξίσου σημαντικό, ένα σκυλάκι δείχνει στο παιδί πώς να προσαρμόζεται σε αλλαγές και να μαθαίνει να αξιολογεί κάθε κατάσταση αλλά και να βιώνει κάθε συναίσθημα. Πάντα ένα σκυλί μας φροντίζει και μας παρηγορεί σε δύσκολες στιγμές, όπως όταν χάνουμε ένα αγαπημένο μας πρόσωπο. Είναι εκεί, κοντά μας, άγρυπνος φρουρός. Είναι όμως και πάλι στο πλευρό μας, όταν θα σημειώσουμε κάποια επιτυχία μας ή συμβεί ένα χαρούμενο γεγονός στην ζωής μας. Ενισχύει το χαμόγελο ή το δάκρυ μας με το μοναδικό του τρόπο.

 

Πηγές: www.aap.org, www.iefimerida.gr & pediatrics.aappublications.org