Ο σκύλος σας και οι επισκέπτες των Χριστουγέννων

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καλφόπουλος, εκτροφέας - εκπαιδευτής - κριτής FCI

 Επισκέπτες τα χριστούγεννα

Η συμπεριφορά απέναντι στους επισκέπτες είναι μια δύσκολη υπόθεση για το σκύλο. Οι περισσότεροι άνθρωποι θέλουν να είναι οι σκύλοι τους, αν όχι οι φύλακες τους, τουλάχιστον το σύστημα συναγερμού τους ή σε κάποιες άλλες περιπτώσεις, χρησιμοποιώντας το γάβγισμα να τους υποδέχονται, και αυτοί να χαίρονται που ο σκύλος τους  χαίρεται και χοροπηδά γαβγίζοντας.

Εάν ένας ξένος έρθει στο σπίτι τη νύχτα, οι περισσότεροι ιδιοκτήτες σκύλων θέλουν οι σκύλοι τους να τους προειδοποιήσουν, φυσικά. Παράλληλα όμως θέλουν να είναι και πυθίνια όταν έρχονται φίλοι ή συγγενείς στο σπίτι. Είναι δύσκολο να τα έχει κανείς και τα δύο. Είναι επομένως στο χέρι του ιδιοκτήτη να μάθει τρόπους υποδοχής στο σκύλο και να τους επιβάλει όποτε είναι απαραίτητο.

Βάλτε τα όρια σας

Όταν ένας επισκέπτης εμφανίζεται στην πόρτα κόψτε αμέσως το γάβγισμα του σκύλου σας. Βάλτε το σκύλο σε στάση ήρεμης υποταγής, κρατείστε τον από το λουρί και μην του επιτρέψετε να πηδήξει επάνω στον επισκέπτη σας. Παράλληλα, πείτε στον καλεσμένο σας να μην χαιρετίσει με τον συνηθισμένο λάθος τρόπο το σκύλο σας (π.χ. Όχι χαμήλωμα στο επίπεδο του σκύλου και χάιδεμα και γλυκές κουβέντες.) Ο επισκέπτη σας πρέπει να μάθει τους κανόνες που εφαρμόζετε στο δικό σας σπίτι με το σκύλο σας. Όχι αγγίγματα, όχι φωναχτά λόγια, τα παιδιά των επισκεπτών να μην πειράζουν το σκύλο σας, προσέχτε κάποιος μη δώσει από το γιορτινό σας τραπέζι κάποια λιχουδιά στο σκύλο σας.

Εσείς από την πλευρά σας πρέπει να επιτρέψετε στο σκύλο σας να μυρίσει ευγενικά τον νεοφερμένο επισκέπτη και τα παιδιά του. Δώστε του λίγο χρόνο να συνηθίσει την μυρωδιά τους, πριν αυτοί τον περιλούσουν με αγάπη.  Με κάθε καινούργιο πρόσωπο που συναντάει ο σκύλος σας, παρακαλώ να επαναλαμβάνετε το ίδιο τελετουργικό.

Όταν οι επισκέπτες μένουν για πολλές ώρες στο σπίτι

Επειδή οι επισκέπτες τις γιορτινές μέρες θα παραμείνουν στο σπίτι μας αρκετές ώρες ή και μέρες, και επειδή και εμείς θέλουμε να χαλαρώσουμε καλό είναι να τοποθετήσουμε τη "φωλιά"-crate στο σαλόνι και κοντά στο γιορτινό τραπέζι ώστε ναι μεν να έχει την επαφή ο σκύλος μας του τι γίνεται μέσα στο σπίτι, να παρακολουθεί και κοινωνικοποιείται οπτικά αλλά να μην πέσει ούτε αυτός ούτε οι επισκεπτές σε λάθη που κοστίσουν τελικά σε εσάς από κάποια λανθασμένη κίνηση που θα γίνει στο σκύλο σας.

Προσοχή στην αδράνεια

Τα χαριτωμένα ρουχαλάκια που κάποιος φέρει, ίσως στο σκύλο σας ή τα φιλετάκια δεν κάνουν το σκύλο ευτυχισμένο. Αυτά που τον κάνουν ευτυχισμένο, ήρεμο και ισορροπημένο είναι η τακτική άσκηση και ένας δυναμικός και σταθερός αρχηγός αγέλης.

Όλες τις ημέρες των γιορτών προσέχετε, λόγω του ότι όλοι χαλαρώνουν, μην χαλαρώσουν τα όρια και οι κανόνες που έχουμε χτίσει τόσο καιρό. Με τον νέο χρόνο θα ξεκινήσουμε στο δεύτερο μέρος του προγράμματος που θα είναι η βασική εκπαίδευση των σκύλων μας σε εντολές υπακοής. Καλές γιορτές.

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Καλφόπουλος, εκτροφέας - εκπαιδευτής - κριτής FCI

Ο λόγος της ενασχόλησης με τους σκύλους ξεκίνησε από χόμπι του Κώστα Καλφόπουλου αλλά και από το ενδιαφέρον του για την κατανόηση των ενστίκτων τους και της εκπαίδευσης τους, αλλά αργότερα το πάθος του μετατράπηκε σε επάγγελμα. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Ελλάδας.

Ο Κώστας Καλφόπουλος έχει παρακολουθήσει κύκλο σεμιναρίων σε θέματα γενετικής – κυνοτεχνίας από τον Dr. Malcom B. Willis, ώστε να διδαχθεί τα μυστικά της σωστής εκτροφής βάσει επιστημονικών μελετών κτηνιατρικών πανεπιστημίων της Αγγλίας. Παράλληλα ακολούθησε πρόγραμμα του Academy Training Dog School of California του Dr. Belt, της διασημότερης σχολής εκπαίδευσης & ψυχοθεραπείας σκύλων με προβλήματα συμπεριφοράς όπως κροτοφοβία, ανθρωποφοβία και επιθετικότητα.

Είναι μέλος του ΚΟΕ, πτυχιούχος χειριστής σκύλων εκθέσεων (handling) με δεκάδες επιτυχίες στο ενεργητικό του, έχει κερδίσει επανειλημμένα με σκυλιά της εκτροφής του δεκάδες τίτλους σε εκθέσεις μορφολογίας και αγώνες εργασίας. Κριτής της FCI. Έχει καλεστεί ως εξεταστής σε εξετάσεις εργασίας ώστε να πιστοποιήσει τις φυσικές αρετές των σκύλων. Επίσης έχει δώσει διαλέξεις σε θέματα που αφορούν το σκύλο σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Έχει αρθρογραφήσει σε όλα τα περιοδικά που αφορούν το σκύλο και την εκπαίδευσή του και στα ένθετα των εφημερίδων ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ & ΕΘΝΟΣ. Έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές που αφορούν το κατοικίδιο ενώ πολλοί σκύλοι που έχουν εκπαιδευτεί έχουν συμμετέχει σε διαφημιστικές καμπάνιες εταιριών του χώρου.