Γράφει η Βανέσα Κοτρώνη, Εκπαίδευση Σκύλων FB
Η προετοιμασία πριν έρθει το κουτάβι
Πριν υποδεχθούμε το κουτάβι μας στο καινούριο του σπίτι, θα πρέπει να έχουμε προετοιμάσει το χώρο.
Πρώτα απ' όλα θα πρέπει να προμηθευτούμε μια ισορροπημένη τροφή για κουτάβια, σίγουρα θα χρειαστούμε ένα μπολ για τροφή και ένα για νερό. Στη συνέχεια, μπορούμε να διαλέξουμε μερικά παιχνίδια που να μην χαλάνε εύκολα: ιδανικό υλικό είναι το καουτσούκ, μπορούμε όμως να πάρουμε και κόμπους καλής ποιότητας ή και μπαλάκια (προσοχή να μην είναι πολύ μικρά γιατί υπάρχει κίνδυνος κατάπωσης).
Η επικοινωνία μαζί του
Τα περισσότερα κουτάβια έχουν πολύ ενέργεια και διάθεση να εξερευνήσουν το νέο τους περιβάλλον, έτσι τον πρώτο καιρό καλό είναι να τα αφήνουμε ελεύθερα μόνο με επίβλεψη, έτσι ώστε να μην μασουλήσουν έπιπλα και αντικείμενα, καθώς κάποια πράγματα ίσως να είναι και επικίνδυνα όπως καλώδια και καθαριστικά. Επειδή λοιπόν δεν μπορούμε να είμαστε 24 ώρες το 24ωρο μαζί με το κουτάβι, καλό είναι να αγοράσουμε ένα πάρκο για κουτάβια ή ένα crate. Τέλος θα χρειαστούμε ένα κολάρο, έναν οδηγό και ένα στρωματάκι.
Και τώρα φτάνουμε στην ώρα που θα μπεί το κουτάβι στο σπίτι μας: θα πρότεινα να αφήσουμε να ανακαλύψει μόνο του αυτό τον καινούριο κόσμο, χωρίς να το πιέσουμε να πάει κάπου ή να γνωρίσει κάτι, παρα μόνο να το ενθαρρύνουμε όταν προσεγγίζει κάτι θετικά.
Κουτάβι και τουαλέτα
Πρώτο πράγμα που συνήθως μας προβληματίζει είναι η τουαλέτα. Θα πρέπει να έχουμε σκεφτεί πού θέλουμε να κάνει τις ανάγκες του όσο θα είναι μικρό, μιας και δεν θα μπορεί ακόμη να βγει βόλτα λόγω του ότι δεν θα έχει ολοκληρώσει το πρόγραμμα εμβολιασμού. Θα πρέπει να επιλέξουμε κάποιο εξωτερικό χώρο, όπως το μπαλκόνι ή τον κήπο μας, ώστε από την αρχή να του δώσουμε να καταλάβει οτι η τουαλέτα είναι έξω και όχι μέσα στο σπίτι: αυτός είναι και ο λόγος που δεν προτιμώ τις πάνες.
Βάζοντας όρια
Ένα άλλο πολύ σημαντικό κομμάτι είναι το να βάλουμε πολύ συγκεκριμένα όρια και κανόνες, από την πρώτη κιόλας μέρα, τα οποία θα πρέπει να τηρούμε αυστηρά, ώστε να μην μπερδεύουμε το κουτάβι ως προς το τι επιτρέπεται και τι όχι, και κατευθύνοντάς το να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που θέλουμε. Μπορούμε να ξεκινήσουμε με τα απλά, για παράδειγμα με το αν θα ανεβαίνει σε κρεβάτια και καναπέδες ή όχι, αν θα πηδάει πάνω μας ή όχι και με το να μην απαιτεί να μοιραστούμε μαζί του το φαγητό μας.
Εξοικείωση με την φροντίδα του
Κάτι άλλο που θα πρέπει να φροντίσουμε είναι το να μάθει να δέχεται την φροντίδα αλλά και τον έλεγχο που θα του κάνουμε συχνά, για να διαπιστώσουμε αν είναι υγιής, που συμπεριλαμβάνει το μπάνιο, το στέγνωμα, το χτένισμα, το κόψιμο των νυχιών, τον έλεγχο των πελμάτων, του στόματος, των αυτιών και των ματιών και την ψιλάφηση σε όλο το σώμα. Εδώ θα χρειαστούμε πολύ υπομονή, όχι απότομες κινήσεις που θα το πονέσουν, θα πρέπει να αισθάνεται απόλυτη άνεση και ασφάλεια και όχι να μας αφήνει απο φόβο, κάτι το οποίο θα καταλάβουμε και από τη στάση του σώματος του.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως κάθε σκύλος είναι διαφορετικός και ακόμα και αν δεν είναι ο πρώτος μας σκύλος, δεν θα πρέπει να έχουμε την απαίτηση να είναι σαν τον προηγούμενο. Θα αντιμετωπίσουμε διαφορετικές καταστάσεις και ενδεχομένως θα χρειαστεί να κάνουμε κάποια πράγματα διαφορετικά έτσι ώστε να συμβιώσουμε αρμονικά.