Μάθετε τα βασικά για την εκπαίδευση του σκύλου σας

Και όχι δεν είναι δύσκολο

η εκπαίδευση του σκύλου σας

Σκύλος. Ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου. Μια φιλία που γρήγορα μπορεί να εξελιχθεί σε εφιάλτης και μάλιστα να φταίμε εμείς. Η συμβίωση με έναν σκύλο απαιτεί να γνωρίζουμε μερικά πράγματα για την εκπαίδευση του, γιατί γρήγορα, ένας ανεκπαίδευτος σκύλος, γίνεται ενοχλητικός για τον αδιάφορο ιδιοκτήτη του.

Να μάθετε τα βασικά στον σκύλο σας είναι ευκολότερο απ ότι νομίζετε, αλλά θέλει να ασχοληθείτε. Δεν λέμε ότι ο σκύλος σας θα γίνει υπαστυνόμος Ρεξ αλλά σίγουρα η συμβίωση με το σκύλο σας θα γίνει ευκολότερη. Ακολουθήστε τις παρακάτω συμβουλές του petfinder.com και δεν θα χάσετε:

Ακούτε τον σκύλο σας

Μάθετε να ακούτε τον σκύλο σας. Άμα ο σκύλος σας νοιώθει άβολα όταν συναντάει έναν άλλο σκύλο, ζώο ή άνθρωπο, μην επιμένετε να πει γεια. Σας λέει ότι δεν νοιώθει άνετα για κάποιο λόγο και πρέπει να το σεβαστείτε. Με το να επιμένετε μόνο προβλήματα μπορείτε να δημιουργήσετε στο μέλλον.

Να είστε γενναιόδωροι όταν φέρετε σωστά

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν πρόβλημα να είναι ξεκάθαροι όταν δεν είναι ευχαριστημένοι με τον σκύλο τους, αλλά συχνά ξεχνάνε τα καλά. Μεγάλο λάθος! Φροντίστε να δίνετε πολύ προσοχή στον σκύλο σας όταν συμπεριφέρεται σωστά. Δώστε του να καταλάβει ότι είναι καλό παιδί. Αυτή είναι και η σωστή ώρα για να το παρακάνετε και λίγο στην προσοχή που θα του δώσετε.

Όντως του αρέσει;

Επειδή τρώνε κάτι τα άλλα σκυλιά ή επειδή η διαφήμιση λέει ότι είναι πολύ νόστιμο δεν σημαίνει ότι θα αρέσει και στον σκύλο σας. Μερικά σκυλιά είναι πολύ επιλεκτικά. Τα μαλακά και λαστιχωτά φαγώσιμα είναι συνήθως καλύτερα από τα σκληρά και τα τραγανά. Να έχετε το νου σας για το τι τον ευχαριστεί.

Πέστε του τι θέλετε να κάνει

Δεν είναι λάθος να πείτε στον σκύλος σας όχι, αλλά δεν του δίνετε αρκετή πληροφορία. Αντί να του λέτε όχι, πείτε του τι θέλετε να κάνει. Τα σκυλιά δεν είναι και τα καλύτερα σ αυτή τη μορφή σκέψης, γι αυτό όταν π.χ. πηδήξει πάνω σας και του πείτε όχι, αυτό μπορεί να πηδήξει ψηλότερα ή να πηδήξει δεξιά αντί για αριστερά. Μια καλύτερη εναλλακτική είναι να του πείτε κάτσε. Πείτε του τι θέλετε να κάνει για να αποφύγετε τη σύγχυση.

Να είστε συνεπής

Όταν εκπαιδεύετε τον σκύλο σας είναι σημαντικό να συμμετέχει όλη η οικογένεια. Εάν λέτε στο σκυλί σας κάτω όταν πηδάει στον καναπέ σας, ένας άλλος του λέει μη και ο τρίτος τον αφήνει να κάτσει τότε πως θα μάθει; Hσυνέπεια είναι το κλειδί της επιτυχίας σας.

Να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες

Η αλλαγή της συμπεριφοράς απαιτεί χρόνο. Πρέπει να έχετε ρεαλιστικές προσδοκίες σχετικά με την αλλαγή της συμπεριφοράς του σκύλου σας, καθώς και πόσο καιρό θα πάρει για να αλλάξει τις συμπεριφορές που δεν σας αρέσουν. Συνήθως οι συμπεριφορές που απαιτούν περισσότερο χρόνο είναι αυτές που θα λέγαμε χαρακτηριστικές σκυλίσιες συμπεριφορές όπως το γάβγισμα, το σκάψιμο και τα άλματα. Επίσης πρέπει να λάβετε υπ όψιν σας το πόσο καιρό συνεχίζονται αυτές οι συμπεριφορές. Για παράδειγμα άμα για εφτά χρόνια ο σκύλος σας πηδάει από τη χαρά του πάνω στους ανθρώπους και ξαφνικά αποφασίσατε να το αλλάξετε αυτό, ε θα είναι πιο δύσκολο από το να του το μαθαίνατε ενώ ήταν κουτάβι. Να θυμάστε ότι ποτέ δεν είναι αργά για να αλλάξετε τη συμπεριφορά, απλά κάποια θα πάρει περισσότερο χρόνο από κάποια άλλη.

Μην υποτιμάτε τη καλή διατροφή

Να ταΐζετε τον σκύλο σας με υψηλής ποιότητας πρωτεϊνούχα διατροφή. Αν έχετε σκύλο που περνάει τον περισσότερο του χρόνο στον καναπέ μην του δίνετε ποσότητα η οποία κάνει για πιο ενεργητικούς σκύλους. Τα λεφτά που θα χαλάσετε για την καλή διατροφή του είναι λεφτά που θα γλυτώσετε αργότερα από τον κτηνίατρο. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για τη σωστή διατροφή που πρέπει να ακολουθήσετε.

Παίρνετε ότι προκαλείτε – Όχι απαραίτητα ότι θέλετε

Αν ο σκύλος σας παρουσιάζει μια συμπεριφορά η οποία δεν σας αρέσει, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα αυτή να έχει προκληθεί κατά το παρελθόν. Ένα καλό παράδειγμα είναι όταν το σκυλί σας φέρνει ένα παιχνίδι μπροστά στα πόδια σας και γαβγίζει για να σας δελεάσει να το ρίξετε. Μπορείτε ρίξετε το παιχνίδι. Το σκυλί σας μόλις έχει μάθει ότι με το γάβγισμα παίρνει αυτό που θέλει. Του λέτε όχι και αυτό συνεχίζει να γαβγίζει, ενδίδετε και τελικά το ρίχνετε! Γιατί; Γιατί του έχετε μάθει ότι αν επιμείνει τελικά θα πάρει αυτό που θέλει. Προτού το καταλάβετε θα έχετε ένα σκυλί που θα γαβγίζει κάθε φορά που θα θέλει κάτι! Η λύση; Αγνοείστε το γάβγισμα του ή ζητήστε του να κάνει κάτι όπως να κάτσει πριν του ρίξετε το παιχνίδι του.

Δωροδοκία ή επιβράβευση

Η ιδέα του να χρησιμοποιούμε κάτι που του αρέσει, όπως μια λιχουδιά, συχνά ταυτίζεται με την δωροδοκία. Ειλικρινά τα σκυλιά κάνουν ότι τους φέρνει αποτέλεσμα. Άμα οι λιχουδιές τον κάνουν να κάνει ότι θέλετε γιατί όχι; Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε το περιβάλλον γύρω σας προς όφελος σας. Κάθε αλληλεπίδραση με τον σκύλο σας είναι μια ευκαιρία για να μάθει, άρα άμα το σκεφτείτε καλύτερα, ίσως δεν χρησιμοποιείτε τόσο συχνά το φαγητό παρά μόνο όταν αφιερώνετε χρόνο ειδικά για την εκπαίδευση του. Οπότε το σκυλί σας γιατί συνεχίζει να κάνει ότι του λέτε; Γιατί τον παροτρύνετε με τα χάδια, με τα παιχνίδια, με τις βόλτες. Απλά να θυμάστε πάντα ότι η συμπεριφορά φέρνει την επιβράβευση και όχι η επιβράβευση την συμπεριφορά.

Ελευθερία

Αφήστε το σκυλί σας να κερδίσει ελευθερία στο σπίτι σταδιακά. Ένα συχνό λάθος που κάνουν οι ιδιοκτήτες σκύλων είναι ότι δίνουν στο νέο τους σκυλί υπερβολική ελευθερία πολύ γρήγορα. Αυτό μπορεί να μας δημιουργήσει προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εκπαίδευση του για το που θα κάνει την ανάγκη του και με ζημιές από το μάσημα του. Γι αυτό, κλείστε τις πόρτες στα δωμάτια που δεν θέλετε να πηγαίνει και χρησιμοποιείστε ακόμα και σήτες μωρών αν είναι απαραίτητο. Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να ελαχιστοποιήσετε τα περιστατικά είναι να είστε μαζί του συνέχεια και να χρησιμοποιείτε κλουβί σκύλου για όταν δεν μπορείτε να τον επιβλέψετε.

Πηγή:petfinder.com