Η γλώσσα σώματος του σκύλου - κουταβιού

Γράφει ο Κωνσταντίνος Καλφόπουλος, εκτροφέας - εκπαιδευτής - κριτής FCI

Η γλώσσα σώματος του σκύλου - κουταβιού

Η ψυχολογία του κουταβιού

Ίσως το σημαντικότερο πράγμα που μπορείτε να κάνετε για το κουτάβι σας είναι να μάθετε κάποια πράγματα για την ψυχολογία του. Η κατανόηση της ψυχολογίας του σκύλου θα σας βοηθήσει να ζήσετε χαρούμενα και αρμονικά με τον σκύλο σας. Δεν έχουμε την απαίτηση να γίνεται ειδικός στην ψυχολογία των σκύλων, αλλά ούτε και χρειάζεται. Όμως μια μικρή κατανόηση θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό, και αν χρειάζεστε βοήθεια και συμβουλές πριν ένα μικρό πρόβλημα επιδεινωθεί, το πρώτο σας τηλεφώνημα θα πρέπει να γίνει στον κτηνίατρό σας.

Διαβάζοντας τη γλώσσα του σώματος του κουταβιού σας

Οι σκύλοι επικοινωνούν μεταξύ τους χρησιμοποιώντας τη γλώσσα του σώματος. Αυτή περιλαμβάνει εκφράσεις του προσώπου, στάσεις του σώματος, ήχους και μυρωδιές. Οι σκύλοι θα χρησιμοποιήσουν το στόμα, τα μάτια, τα αυτιά και την ουρά για να εκφράσουν τα συναισθήματά τους. Και ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο καλά κατοικίδια είναι ο τρόπος που μπορούν να επικοινωνούν με τους ανθρώπους. Το κουτάβι σας θα σας δει ως επέκταση της δικής του οικογένειας και πολύ γρήγορα θα μπορεί να ερμηνεύει τις διαθέσεις και τις προθέσεις σας. Οπότε μαθαίνοντας κι εσείς να ερμηνεύετε τη δική του γλώσσα του σώματος, μπορείτε με τη σειρά σας να καταλάβετε τις προθέσεις του.

Μεγάλος σκύλος: Εάν το κουτάβι σας αισθάνεται γενναίο ή επιθετικό, θα προσπαθήσει να φανεί μεγαλύτερο, τεντώνοντας τα αυτιά και την ουρά του και στέκοντας στητό. Θα τεντώσει προς τα εμπρός το στήθος του και θα σηκώσει το τρίχωμα στον αυχένα και την πλάτη του. Μπορεί ακόμα να γρυλίσει και να κουνήσει αργά την ουρά του.

Μικρός σκύλος: Από την άλλη πλευρά, ένα υποτακτικό σκυλί θα προσπαθήσει να φαίνεται μικρό και να συμπεριφέρεται όπως ένα κουτάβι. Και αυτό γιατί ένα ενήλικο σκυλί θα ‘μαλώσει’ ένα κουτάβι αλλά δε θα του επιτεθεί. Οπότε η υποταγή θα εκδηλωθεί με κάθισμα του σκύλου κοντά στο έδαφος, κρατώντας την ουρά χαμηλά αλλά κουνώντας τη ελαφρά. Μπορεί επίσης να προσπαθήσει να γλείψει το πρόσωπο του κυρίαρχου σκύλου ή ανθρώπου. Μπορεί ακόμα να ξαπλώσει ανάσκελα.

Η ουρά του κουταβιού σας:

Λοιπόν εδώ υπάρχει ένα μύθος. Οι περισσότεροι από εμάς ξέρουμε ότι όταν ένας σκύλος κουνάει την ουρά του αυτό δείχνει ευχαρίστηση και φιλική διάθεση. Ωστόσο, όπως έχει αναφερθεί, σε πειθήνια σκυλιά καθώς και σε σκυλιά με πολύ μικρές ουρές μπορεί να παρατηρηθεί ένα υπερβολικό κούνημα της ουράς. Όμως η ουρά μπορεί να υποδηλώνει και άλλα συναισθήματα. Εάν ένα σκυλί κουνάει την ουρά του αργά και δύσκαμπτα, αυτό είναι έκφραση θυμού. Εάν είναι σφιγμένη πάνω από το οπίσθιο τεταρτημόριο, αυτό υποδηλώνει φόβο. Ένα ανήσυχο ή νευρικό σκυλί μπορεί να σέρνει την ουρά του αλλά να την κουνάει αργά.

Ο τρόπος που έχει φυσιολογικά ένας σκύλος την ουρά του διαφέρει από φυλή σε φυλή αλλά γενικά εάν η ουρά είναι πάνω από 45 μοίρες υψηλότερα από την πλάτη αυτό υποδηλώνει εγρήγορση και ενδιαφέρον.

Διαβάζοντας το πρόσωπο του κουταβιού σας

Το πρόσωπο του κουταβιού σας μπορεί να σας πει διάφορα σχετικά με τη διάθεσή του, εάν είναι φοβισμένο ή ανήσυχο, ενθουσιασμένο ή παιχνιδιάρικο.

Τα τεντωμένα αυτιά υποδηλώνουν εγρήγορση ή προσεκτική ακρόαση. Από την άλλη πλευρά, τα χαμηλωμένα αυτιά μπορεί να υποδηλώνουν ικανοποίηση ή φόβο. Οπότε για να καταλάβετε σωστά τη διάθεσή του κουταβιού σας, πρέπει να αναζητήσετε άλλα στοιχεία της γλώσσας του σώματος. Εάν τα μάτια του σκύλου σας είναι μισόκλειστα, αυτό υποδηλώνει ικανοποίηση ή υποταγή. Όταν τα μάτια είναι ορθάνοικτα, αυτό δείχνει επιθετικότητα.

Ας δούμε τα μάτια του κουταβιού σας

Στην ελεύθερη ζωή, τα σκυλιά κοιτάζουν το ένα το άλλο μέχρι το ένα από τα δύο να υποχωρήσει ή να προκαλέσει το άλλο. Οπότε δεν πρέπει ποτέ να επιχειρήσετε να κοιτάξετε επίμονα το κουτάβι σας, ειδικά εάν είναι νευρικό, αλλά η τακτική οπτική επαφή θα ενισχύσει τη σχέση σας και θα το καθησυχάσει.

Είναι αυτό χαμόγελο;

Τα πιο πειθήνια σκυλιά και ορισμένες φυλές όπως τα Λαμπραντόρ συχνά ανοίγουν το στόμα τους σχηματίζοντας κάτι σαν «ειρωνικό χαμόγελο» και πράγματι, πρόκειται για ένδειξη φιλικής διάθεσης. Αλλά όταν τα χείλη είναι τραβηγμένα προς τα πίσω και φαίνονται τα δόντια, αυτό υποδηλώνει εχθρότητα, μην ξεγελαστείτε.

Παίξε, σε παρακαλώ

Εάν το κουτάβι σας θέλει να παίξει, θα σηκώσει την πατούσα του ή θα σκύψει κάτω και θα γαυγίσει για να τραβήξει την προσοχή σας. Ή μπορεί να φέρει ένα παιχνίδι ή να πλησιάσει έναν άλλο σκύλο για να παίξουν κυνηγητό.

Η γλώσσα του σώματός σας

Εάν θέλετε να βελτιώσετε την επικοινωνία με το κουτάβι σας, μπορείτε να βελτιώσετε τη γλώσσα του σώματός σας. Για παράδειγμα, εάν καθίσετε κάτω οκλαδόν με ανοικτά τα χέρια αυτό είναι ένδειξη καλωσορίσματος. Αλλά εάν κάτσετε από πάνω του και το κοιτάξετε επίμονα αυτό είναι ένδειξη απειλής. Το κουτάβι πιο πολύ θα σας παρακολουθεί για να διαβάσει τις κινήσεις του σώματός σας παρά θα σας ακούει, οπότε γρήγορα θα αρχίσει να καταλαβαίνει τι αισθάνεστε ακόμα και όταν δε μιλάτε.

 

Συγγραφέας: Κωνσταντίνος Καλφόπουλος, εκτροφέας - εκπαιδευτής - κριτής FCI

Ο λόγος της ενασχόλησης με τους σκύλους ξεκίνησε από χόμπι του Κώστα Καλφόπουλου αλλά και από το ενδιαφέρον του για την κατανόηση των ενστίκτων τους και της εκπαίδευσης τους, αλλά αργότερα το πάθος του μετατράπηκε σε επάγγελμα. Είναι πιστοποιημένος εκπαιδευτής από τον Πανελλήνιο Σύλλογο Εκπαιδευτών Ελλάδας.

Ο Κώστας Καλφόπουλος έχει παρακολουθήσει κύκλο σεμιναρίων σε θέματα γενετικής – κυνοτεχνίας από τον Dr. Malcom B. Willis, ώστε να διδαχθεί τα μυστικά της σωστής εκτροφής βάσει επιστημονικών μελετών κτηνιατρικών πανεπιστημίων της Αγγλίας. Παράλληλα ακολούθησε πρόγραμμα του Academy Training Dog School of California του Dr. Belt, της διασημότερης σχολής εκπαίδευσης & ψυχοθεραπείας σκύλων με προβλήματα συμπεριφοράς όπως κροτοφοβία, ανθρωποφοβία και επιθετικότητα.

Είναι μέλος του ΚΟΕ, πτυχιούχος χειριστής σκύλων εκθέσεων (handling) με δεκάδες επιτυχίες στο ενεργητικό του, έχει κερδίσει επανειλημμένα με σκυλιά της εκτροφής του δεκάδες τίτλους σε εκθέσεις μορφολογίας και αγώνες εργασίας. Κριτής της FCI. Έχει καλεστεί ως εξεταστής σε εξετάσεις εργασίας ώστε να πιστοποιήσει τις φυσικές αρετές των σκύλων. Επίσης έχει δώσει διαλέξεις σε θέματα που αφορούν το σκύλο σε Ελλάδα και Εξωτερικό.

Έχει αρθρογραφήσει σε όλα τα περιοδικά που αφορούν το σκύλο και την εκπαίδευσή του και στα ένθετα των εφημερίδων ΕΛΕΥΘΕΡΟΣ ΤΥΠΟΣ & ΕΘΝΟΣ. Έχει συμμετάσχει σε τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές εκπομπές που αφορούν το κατοικίδιο ενώ πολλοί σκύλοι που έχουν εκπαιδευτεί έχουν συμμετέχει σε διαφημιστικές καμπάνιες εταιριών του χώρου.