Είναι όλα τα σκυλιά ίσα;

Γράφει η Alfa Vold, Founder & CEO of Canadian Jebel K9 Training and Services.


 Είναι όλα τα σκυλιά ίσα;

Υπάρχει μια γνωστή φράση που λέει, ότι δεν υπάρχουν κακά σκυλιά αλλά κακοί ιδιοκτήτες. Είναι, όμως, τελικά αυτό το πιο σημαντικό στην εκπαίδευση των σκύλων; Τι είναι αυτό που κάνει μερικά σκυλιά να μπορούν να εκπαιδευτούν εύκολα, ενώ για άλλα αυτό είναι αδύνατον;

Πως επικοινωνούν τα σκυλιά και πως οργανώνονται;

Όλα τα σκυλιά είναι εν δυνάμει ίσα, καθώς σε όλα τους αρέσει να σκάβουν, να σημαδεύουν την περιοχή τους, να γαβγίζουν κλπ. Επιπλέον, είναι ζώα που οργανώνονται σε αγέλες και έχουν την ανάγκη για κοινωνική δομή καθιστώντας τα ιδανικούς συντρόφους. Αν και επικοινωνούν με τον ίδιο τρόπο και μπορεί να έχουν ομοιότητες στις συμπεριφορές και στον χαρακτήρα, πολλές φορές 2 σκυλιά, ακόμα και της ίδιας ράτσας, μπορεί να επικοινωνούν με τελείως διαφορετικό τρόπο.

Όμως, πώς γίνεται ένα Ροτβάιλερ να έχει την ίδια συμπεριφορά με ένα Γιορκσάιρ Τεριέ; Ή ακόμα μια ράτσα, όπως το Γκόλντεν Ριτρίβερ, να είναι επιθετικό και να δαγκώνει, ενώ ένα Ντόμπερμαν να είναι φοβικό;

Πάντα θα υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα

Κατά την διάρκεια της εκπαιδευτικής αξιολόγησης, μπορώ να αναγνωρίσω πώς και γιατί έχουν αναπτυχθεί οι συμπεριφορές και τα προβλήματα ενός σκύλου. Αυτό γίνεται με την αξιολόγηση του χαρακτήρα του σκύλου και με τη συζήτηση με τον ιδιοκτήτη σχετικά με τη καθημερινότητα και τις συνήθειες του σκύλου του. Τις περισσότερες φορές, τα προβλήματα λύνονται με εκπαίδευση και αλλαγή των συνηθειών του. Οι γενικοί κανόνες ισχύουν όπως, όταν ένα σκυλί είναι φοβικό φταίει ότι δεν έχει κοινωνικοποιηθεί αρκετά ή ότι ένα σκυλί είναι άγριο γιατί δεν είχε θετική επιβράβευση, παρόλα αυτά υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στον κανόνα.

Έχω κάνει όλα τα σωστά για το σκύλο μου, αλλά εξακολουθεί να είναι φοβισμένος και επιθετικός

Τι γίνεται όταν ο σκύλος έχει γενετική τάση να είναι φοβικός και άγριος ή έχει κυριαρχική συμπεριφορά;

Έχω πελάτες, που έχουν κάνει όλα τα σωστά πράγματα για το σκύλο τους. Τα έχουν κοινωνικοποιήσει, εκπαιδεύσει, έχουν δώσει θετική επιβράβευση και τα έχουν εξοικειώσει με κάθε είδους εξωτερικό ερέθισμα (ήχους, μυρωδιές και θορύβους) και ακόμα αντιμετωπίζουν προβλήματα συμπεριφοράς.

Σε αυτές τις περιπτώσεις των σκύλων, υπάρχει γενετική προδιάθεση να συμπεριφέρονται διαφορετικά απ’ότι θα έπρεπε.

Για παράδειγμα, είχα πρόσφατα έναν πελάτη, που χρειαζόταν βοήθεια με το νεαρό σκύλο του, καθώς έδειχνε μια συνεχιζόμενη επιθετική συμπεριφορά προς τους ανθρώπους. Ο σκύλος είχε μια φοβική προσωπικότητα και δεν εμπιστευόταν κανέναν άλλον εκτός από τα αφεντικά του. Μετά από ερωτήσεις που έκανα στον ιδιοκτήτη, έμαθα ότι το σκυλί είχε αναπτύξει τέτοια συμπεριφορά τόσο νωρίς, εξαιτίας ενός εκπαιδευτή σκύλου που χρησιμοποίησε για την εκπαίδευση ηλεκτρικό κολάρο.

Γενετική σε συνδυασμό με ένα περιβάλλον χωρίς στρες

Από την άλλη, συχνά ακούς ανθρώπους να λένε ότι έχουν συναντήσει τουλάχιστον μια φορά στη ζωή τους ένα σκύλο που ήταν εύκολος στην εκπαίδευση, ακόμα και εγώ έχω συναντήσει τέτοια περίπτωση. Σε αυτές οι περιπτώσεις των σκύλων, ξεχωρίζει το γεγονός ότι έχουν καλούς χαρακτήρες και δεν παρουσιάζουν γενετικές τάσεις για αρνητικές συμπεριφορές. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι ο συνδυασμός της γενετικής, ενός χαλαρού περιβάλλοντος και η προηγούμενη εμπειρία του ιδιοκτήτη με τα σκυλιά θα επηρεάσουν το μεγαλώσει ο σκύλος μας.

Το κλειδί είναι να αναγνωρίζεις την συμπεριφορά του σκύλου από τη μικρότερη δυνατή ηλικία

Άμα αρχίσετε να παρατηρείτε την συμπεριφορά του σκύλου σας από νωρίς και σε συνδυασμό με μια σωστή εκπαίδευση, θα βοηθήσει τόσο εσάς όσο και τον σκύλο σας στην αποφυγή μελλοντικών προβλημάτων.

Ενημερωθείτε για τις διαφορετικές ράτσες, τις διαφορετικές συμπεριφορές και ποιές μέθοδοι εκπαίδευσης υπάρχουν για τα σκυλιά σας.

Θυμηθείτε ότι είναι σημαντικό να εκπαιδεύουμε το σκύλο που έχουμε μπροστά μας και όχι αυτόν που θα θέλαμε ιδανικά.

Kάθε σκύλος έχει τον δικό του τρόπο για να επικοινωνήσει μαζί μας και να μας κάνει να τον αγαπήσουμε!

Πηγή: https://jebelk9.com

*Το petslife.gr έχει άδεια μετάφρασης και αναπαραγωγής άρθρων της ιστοσελίδας jebelk9.com

Συγγραφέας: Alfa Vold FB, Founder & CEO of Canadian Jebel K9 Training and Services

Alfa VoldΜεγαλώντας στο Vancouver, British Columbia, τα σκυλιά ήταν πάντα στην καθημερινότητα της. Με το πέρασμα των χρόνων, η αυθεντική αγάπη της για τα σκυλιά έγινε πάθος και ανάγκη για να μάθει περισσότερα για αυτά. Έμαθε να επικοινωνεί καλύτερα μαζί τους καθώς και κατανόησε καλύτερα τον τρόπο που μαθαίνουν να επικοινωνούν τα σκυλιά.

Έχει εργαστεί με σκυλιά πάνω από 25 χρόνια, ενώ σήμερα ζεί στο Ομάν μαζί με τον άντρα της Nabil και την αγέλη σκυλιών της. Η αγέλη της περιλαμβάνει Γερμανικά ποιμενικά, Αυστραλιανά Ποιμενικά, Κόλευ καθώς και πολλές ντόπιες Ομανέζικες ράτσες.

Η Άλφα είναι Certified Master Trainer, Kennel Management και Dog Behavior. Συνεχώς εκπαιδεύεται σε νέες μεθοδολογίες και πρακτικές στην εκπαίδευση σκύλων, στην συμπεριφορά τους, στις πρώτες βοήθειες, καθώς στην διαχείριση εγκαταστάσεων που φιλοξενεί σκυλιά.

Τέλος, η Άλφα διεξάγει συνεχώς σεμινάρια στην εκπαἰδευση και στην επικοινωνία των σκύλων τόσο σε ιδιώτες, όσο στην αστυνομία και το στρατο στο Ομάν.