Διακοπές με τον σκύλο μου ή χωρίς;

Γράφει η Βανέσα Κοτρώνη, Εκπαίδευση Σκύλων. FB

Διακοπές με τον σκύλο μου ή χωρίς

Ένα απο τα καίρια ερωτήματα του καλοκαιριού· μαζί ή χώρια με τον τετράποδο φίλο μας; Είναι μια απόφαση που καλό είναι να την πάρουμε κάποιο διάστημα πριν φύγουμε για διακοπές, έτσι ώστε να μην χρειαστεί να αναρωτηθούμε και να ανησυχήσουμε γι’ αυτό τελευταία στιγμή.

 

ΜΑΖΙ: Ας δούμε λοιπόν τι θα είναι καλύτερο για εμάς αλλά και για εκείνον, έτσι ώστε να περάσουμε και οι δύο όσο καλύτερα και πιο ανέμελα μπορούμε. Άν ταξιδέψουμε με τo αυτοκίνητο, θα πρέπει να έχουμε κατά νου να σταματάμε κάθε λίγες ώρες για νερό και τουαλέτα. Σε περίπτωση στάσης για καφέ ή φαγητό, πολύ σημαντικό είναι να μην αφήνουμε το σκύλο μόνο του στο όχημα χωρίς κλιματισμό, ακόμα και με ανοιχτά τα παράθυρα από τις 10.00 εώς τις 18.00, μιας και κατά την καλοκαιρινή περίοδο υπάρχει μεγάλος κίνδυνος θερμοπληξίας.

 

Η ασφάλεια του αλλά και η δική μας είναι ένα άλλο θέμα που θα πρέπει να μας απασχολήσει. Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα πρέπει να βρίσκεται σε box μεταφοράς, ή δεμένος με την ειδική ζώνη στο πίσω κάθισμα, έτσι ώστε να μην είναι ανεξέλεγκτη η συμπεριφορά του αλλά και να μην χτυπήσει σε ένα απότομο φρενάρισμα.
 
Φτάνοντας στον προορισμό μας, θα πρέπει να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε την προηγούμενη ρουτίνα του σκύλου, όσον αφορά στα ωράρια π.χ. ταΐσματος και τουαλέτας, αλλά και να τον βοηθήσουμε να προσαρμοστεί παίρνοντας μαζί μας το κρεβάτι του, το αγαπημένο του παιχνίδι ή οτιδήποτε άλλο ξέρουμε πως αγαπάει.
 
Στις εξορμήσεις μας, ή στις εξόδους για καφέ ή φαγητό, θα είναι καλό ο σκύλος μας να είναι καλά κοινωνικοποιημένος και να μην εκδηλώνει επιθετική συμπεριφορά απέναντι σε ανθρώπους ή άλλα ζώα. Εάν πρόκειται να πάμε στη θάλασσα και σκοπεύουμε να πάρουμε μαζί και τον μικρό μας φίλο, καλό είναι να προτιμήσουμε τις απογευματινές ώρες ή διαφορετικά να βρούμε ένα σκιερό μέρος για εκείνον, για όσο εμείς κάνουμε ηλιοθεραπεία.

 

Ένα άλλο σημαντικό κομμάτι είναι η υγεία του: θα πρέπει να έχουμε παντού μαζί μας ένα βαλιτσάκι πρώτων βοηθειών που θα φτιάξουμε με τη βοήθεια του κτηνιάτρου μας, και φυσικά να φροντίσουμε να τον προστατεύσουμε απο τα εξωπαράσιτα (ψύλλους, τσιμπούρια, σκνίπες κλπ.), βάζοντάς του ειδικό κολάρο, αμπούλα και σπρέι.

 

ΧΩΡΙΣΤΑ: Άν τελικά καταλήξουμε στο να φύγουμε χωρίς το σκύλο μας, θα πρέπει ανάλογα με το χαρακτήρα του, τις συνήθειες αλλά και τις ανάγκες του, να αποφασίσουμε τι θα είναι το καλύτερο για εκείνον. Άν δεν υπάρχει κάποιος συγγενής ή φίλος μας που να γνωρίζει ο σκύλος και που να τον εμπιστευόμαστε, θα μπορούσαμε να επισκευθούμε κάποια πανσιόν για να δούμε αν ο σκύλος μας εκεί θα έχει τη φροντίδα που χρειάζεται και να μιλήσουμε με τον άνθρωπο που θα τον φιλοξενήσει έτσι ώστε να σιγουρευτούμε πως αυτές οι διακοπές θα είναι και για τους δυο μας ευχάριστες.

 

Μια ακόμα λύση θα ήταν να προσλάβουμε έναν dog walker - pet sitter, να φροντίζει το σκύλο μας όσο εμείς θα λείπουμε, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει περιβάλλον. Θα πρέπει όμως να χτίσουμε με αυτόν τον άνθρωπο μια σχέση εμπιστοσύνης, γιατί αυτός θα έχει τα κλειδιά του σπιτιού μας και την ασφάλεια του φιλαράκου μας στα χέρια του. Επιπλέον θα πρέπει να είναι συνεπής στις ώρες που χρειάζεται φροντίδα ο σκύλος και να μπορεί με ευκολία να τον βγάλει για περίπατο, να τον ταΐσει, να του βάλει φρέσκο νερό και ενδεχομένως να του προσφέρει κάποια φαρμακευτική αγωγή αν αυτό χρειαστεί.

Συγγραφέας: Βανέσα Κοτρώνη, Εκπαίδευση Σκύλων FB

Ονομάζομαι Βανέσα Κοτρώνη και είμαι εκπαιδεύτρια σκύλων από το 2005. Μετά την αποφοίτησή μου από σχολή εκπαιδευτών σκύλων, έχω παρακολουθήσει μεγάλο αριθμό σεμιναρίων που αφορούν την προχωρημένη υπακοή, την επιθετικότητα, τις φοβίες, την προστασία προσώπων, τα σπορ, την υγεία, τη διατροφή και την ευεξία των σκύλων.

Έχω ολοκληρώσει με επιτυχία την εκπαίδευση πάρα πολλών σκύλων, κομμάτι της οποίας είναι και τα μαθήματα προς τους ιδιοκτήτες τους για την εφαρμογή και την διατήρηση της εκπαίδευσης.

Επιπλέον, μέσα από την συνεργασία μου με διακεκριμένους και έμπειρους εκπαιδευτές, έχουν βραβευτεί οι συμμετοχές μας σε αγώνες προχωρημένης υπακοής και προστασίας.

Κάθε σκύλος έχει τη δική του προσωπικότητα και τα μαθήματα με τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους είναι κάθε φορά μια ξεχωριστή εμπειρία.