Ένας Σκύλος Θεραπευτής για την ψυχή κακοποιημένων παιδιών: Η ιστορία της Ήβη

Γράφει η Λήδα Δαουτοπούλου, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Σκύλων P.D.T.I. GR Certified on Animal Assisted Therapy - Harcum College USA, Θαλάσσιος Βιολόγος - Ζωολόγος Bsc Essex Univ. U.K.

σκύλος θεραπευτής

H Jenny Shroyer, υπεράσπιση θυμάτων στο Κέντρο Υπεράσπισης κακοποιημένων παιδιών Geisinger με την Ήβη. Πηγή είκονας:The Daily Item

H Jenny Shroyer, υπεράσπιση θυμάτων στο Κέντρο Υπεράσπισης κακοποιημένων παιδιών Geisinger με την Ήβη.

Το κέντρο υπεράσπισης κακοποιημένων παιδιών του Νοσοκομείου Παίδων Geisinger Janet Weis στο Northumberland, έχει ένα ιδιαίτερο μέλος στο προσωπικό του! Έχει την Ήβη! Η Ήβη είναι ένας σκύλος θεραπείας, ημίαιμο Λαμπραντόρ με Ποιμενικό, που δουλεύει εκεί περίπου 40 ώρες την εβδομάδα και έχει μάλιστα και την δική της ταυτότητα εργαζομένου!

Το κέντρο αυτό δημιουργήθηκε με σκοπό να βοηθήσει τα κακοποιημένα παιδιά στο να μειώσουν τις συνεντεύξεις που χρειάζονται προκειμένου να συσταθεί ο δικαστικός τους φάκελος. Η διαδικασία αυτή είναι ιδιαίτερα οδυνηρή καθώς έρχονται αντιμέτωπα με ότι έχει συμβεί. Μέσα στις υπηρεσίες που προσφέρονται είναι η ψυχολογική υποστήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, οι ιατρικές εξετάσεις που σχετίζονται με το συμβάν, η βοήθεια και παρέμβαση σε περίπτωση κρίσεων και η παρακολούθηση της υπόθεσής τους μέχρι να εκδικαστεί.

Η θετική επίδραση στην ψυχολογία

Μελέτες που έχουν γίνει στο Νοσοκομείο έδειξαν ότι ένα παιδί σε μία τόσο σοβαρή κατάσταση στρες, βρίσκει πολύ σημαντική παρηγοριά δίπλα σε ένα φιλικό σκύλο θεραπείας. Όπως εξηγούν, η Ήβη κατά κάποιο τρόπο διώχνει σε ένα μεγάλο βαθμό τον πόνο, τον φόβο και την ένταση που νιώθουν αυτά τα παιδιά παιρνώντας τις πόρτες του κέντρου υποστήριξης του Νοσοκομείου. Καθώς τα χαιρετάει με την χαρούμενη της μουσούδα, τα κάνει αμέσως να χαμογελούν και να νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο Νοσοκομείο: "Κάθεται δίπλα τους κατά την διάρκεια της κατάθεσης τους και τα αφήνει να την αγκαλιάζουν και να την χαιδεύουν, κάτι το οποίο είναι πολύ βοηθητικό γιατί όπως καταλαβαίνετε είναι μία πού δύσκολη στιγμή για εκείνα".

Ένα παιδί που έχει υποστεί κακοποίηση είναι φοβισμένο και μπερδεμένο. Η διαδικασία των καταθέσεων μπορεί να τραβήξει για καιρό και συμβάλει σημαντικά στον πόνο και στο τραύμα που ήδη νιώθει στην αθώα του ψυχή. Η ψυχολογική αυτή πίεση μπορεί να μπερδέψει 2 χειρότερα το παιδί και να διακινδυνεύσει την αξιοπιστία της μαρτυρίας του.

Όμως έχοντας την Ήβη εκεί, μαζί με το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, τα παιδιά νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια και μπορούν να αντιμετωπίσουν την κατάσταση πιο αποτελεσματικά. Είναι σημαντικό να καταλάβει κανείς ότι πολλά από αυτά τα παιδιά έχουν χάσει παντελώς την εμπιστοσύνη τους στους ενήλικες. Η Ήβη βοηθάει πολύ το προσωπικό να ξαναδημιουργήσει μία σχέση εμπιστοσύνης με τα παιδιά αυτά ώστε να μπορέσει να τα βοηθήσει.

Η Ήβη είναι σκύλος θεραπείας και για το προσωπικό του νοσοκομείου!

Όπως αναφέρουν:

Μιλάμε για απαίσια πράγματα όλη την ημέρα στο κέντρο. Είναι πάρα πολύ ωραίο κατά την διάρκεια της ημέρας να έρχεται η Ήβη και να σου μυρίζει το πρόσωπο ή να σου δίνει ένα φιλί!

Δείτε το σχετικό βίντεο πατώντας εδώ

Πηγές:

Συγγραφέας: Λήδα Δαουτοπούλου, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Σκύλων P.D.T.I. GR Certified on Animal Assisted Therapy - Harcum College USA, Θαλάσσιος Βιολόγος - Ζωολόγος Bsc Essex Univ. U.K.

Λήδα ΔαουτοπούλουΤηλ: 6949077081

Η αγάπη της για τα ζώα την οδήγησε από πολύ μικρή ηλικία να ασχοληθεί με αυτά, τόσο στο φυσικό τους περιβάλλον ως Βιολόγος, όσο και αργότερα ως εκπαιδεύτρια κατοικίδιων ζώων συντροφιάς μέσω την σχολής εκπαίδευσης Dogma Trainers.

Το ενδιαφέρον της για τα ζώα θεραπείας, την έκανε να συνεχίσει την εξειδίκευση της στην υποβοηθούμενη θεραπεία με ζώα. Εκτός από τις εκπαιδεύσεις, τρέχει πιλοτικά και το πρόγραμμα κοινωνικής εκπαίδευσης “Όλοι Είμαστε Ένα” που εφαρμόζεται σε Σχολεία στα πλαίσια σχολικών δράσεων αλλά και Ιδιωτικά σε ομάδες και σε ατομικό/οικογενειακό επίπεδο. Με την βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, σε ένα βιωματικό εργαστήρι, τα παιδιά μαθαίνουν διασκεδάζοντας βασικούς “Καλούς τρόπους” γύρω από τα ζώα και κατ’ επέκταση γύρω από τους ανθρώπους.

Facebook: We Are All One - Social Education Program

Dogma Trainers