Συνέντευξη με τον διακεκριμένο εκτροφέα καναρινιών Λεωνίδα Σπαθή

Ένας διακεκριμένος εκτροφέας καναρινιών Lizard (Λίζαρντ) από τα Τρίκαλα

 

Καναρίνι Lizard ΕΛΚΕ 2015

 

Εισαγωγή από Petslife.gr

Στο Petslife.gr πάντα αναζητούμε ξεχωριστές ιστορίες από ανθρώπους στο χώρο του κατοικίδιου.

Η πορεία του διακεκριμένου εκτροφέα καναρινιών Λεωνίδα Σπαθή και η αγάπη του για αυτό που κάνει μας προσέλκυσε γρήγορα το ενδιαφέρον έτσι ώστε να τον προσεγγίσουμε για μία συνέντευξη. Ο Λεωνίδας είναι από τα Τρίκαλα αλλά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων μένει στην Αθήνα. Η ενασχόληση του με τα καναρίνια ξεκίνησε στην τελευταία τάξη του Γυμνασίου, οπότε και αγόρασε το πρώτο του, τον Ζούκο! Έκτοτε στην κατοχή του είχε διάφορες ράτσες, τα τελευταία, όμως, πέντε χρόνια ασχολείται με τα καναρίνια ράτσας Λίζαρντ «Lizard».

Το έτος 2012 έγινε μέλος στον Λαρισαϊκό Σύλλογο Καναρινόφιλων (ΛΑ.ΣΥ.Κ). Μέσω του συλλόγου έχει συμμετάσχει σε διάφορες εκθέσεις – διαγωνισμούς στην Ελλάδα και έχει πολυάριθμες διακρίσεις οι οποίες περιλαμβάνουν τίτλους 1ης, 2ης, 3ης, θέσης για τα έτη 2013, 2014, 2015, 2016 και 2017 αντίστοιχα! Επίσης, έχει συμμετάσχει στο Μεσογειακό Πρωτάθλημα Καναρινιών που διοργανώθηκε, με τη συμμετοχή περίπου είκοσι Ευρωπαϊκών Χωρών, στην Ιταλία, τα έτη 2016 και 2017 και διακρίθηκε καταλαμβάνοντας μία 2η θέση και τρεις 1ες θέσεις αντίστοιχα!

Τον ευχαριστούμε πολύ για την συνέντευξη που δέχτηκε να μας παραχωρήσει και ελπίζουμε να την απολαύσετε! 

Λεωνίδα πες μας λίγα λόγια για εσένα και την ενασχόλησή σου με τα καναρίνια.

Λεωνίδας Σπάθης - Καναρίνια LizardΌταν άρχισα να συμμετέχω σε διαγωνισμούς-εκθέσεις με θέμα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά εμφάνισης σε πτηνά συντροφιάς, τις γνώσεις μου γύρω από τα καναρίνια και κυρίως αυτά της ράτσας Λίζαρντ, απέκτησα τόσο από την μελέτη σχετικής βιβλιογραφίας, όσο και από πληροφορίες στο διαδίκτυο, κυρίως, όμως, ζώντας με αυτά και αναπαράγοντάς τα. Ονομάστηκαν έτσι (Lizard= σαύρα) λόγω του ιδιαίτερου φολιδωτού σχεδίου που σχηματίζεται στο σώμα τους και μοιάζει αρκετά με το δέρμα της σαύρας. Σημαντικό ρόλο στην αναπαραγωγή τους έχουν, εκτός από τη διατροφή τους, και η σωστή επιλογή των ζευγαριών, η οποία αποσκοπεί ώστε οι απόγονοί τους να είναι ανώτεροι ή τουλάχιστον ισάξιοι ποιοτικά από τους γεννήτορες. Έτσι άλλωστε επιτυγχάνεται σημαντική αύξηση της ποιότητας των επιμέρους χαρακτηριστικών από γενιά σε γενιά, που είναι και το ζητούμενο στην ελεγχόμενη αναπαραγωγή. Σε ότι αφορά την τροφή τους, λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα για τον οργανισμό τους συστατικά, ώστε κυρίως να είναι υγιή, ζωηρά και προφυλαγμένα από τυχόν ασθένειες.

Τι συναισθήματα έχεις εισπράξει να δημιουργούν τα καναρίνια στους ιδιοκτήτες τους;

Τα καναρίνια μου, με τα οποία τολμώ να πω πως έχουμε μεταξύ μας σχέση γονέα-παιδιού, διαθέτουν από τη φύση τους ένστικτα, λ.χ. θεωρούν τον άνθρωπο ως κίνδυνο. Όμως, με το πέρασμα του χρόνου μπορούν να συνδέσουν κάποιο συγκεκριμένο πρόσωπο που τα φροντίζει, με τα χαρακτηριστικά του σώματος, της φωνής, της κίνησης, κ.λπ., ως μη επικίνδυνο γι’ αυτά και αρχίζουν να το εμπιστεύονται. Συνεπώς, πλέον, έχουν επίκτητη αντίληψη-νοημοσύνη. Αποκτούν, επίσης, οπτικές εμπειρίες, ώστε να προσαρμόζονται στο περιβάλλον τους και να συμπεριφέρονται ανάλογα. Τα καναρίνια έχουν ιδιαίτερα ανεπτυγμένες τις αισθήσεις της όρασης και της ακοής. Αν π.χ. του σφυρίζεις κατ’ επανάληψη με κάποιο συγκεκριμένο τρόπο ή του λες μία συγκεκριμένη λέξη κάνοντας παράλληλα μία συγκεκριμένη κίνηση, το καναρίνι το συνδέει με συγκεκριμένη συμπεριφορά του ανταπόκρισης σ’ αυτά, λ.χ. αδημονία για την τροφή του, κ.λπ. Αυτό μου δημιουργεί την αίσθηση της χαράς και της ικανοποίησης, δεδομένου ότι νιώθω πως το καναρίνι που έχω απέναντί μου, με το δικό του τρόπο, επικοινωνεί μαζί μου. Πέρα από τα παραπάνω, από τα καναρίνια εισπράττω τα συναισθήματα που εισπράττει και ο καθένας που έχει στην κατοχή του κάποιο κατοικίδιο όπως χαρά, ηρεμία, ανακούφιση, ευχαρίστηση, ζήλος, ικανοποίηση κ.α.

Καναρίνι Lizard 2015 Παναττική Έκθεση

Μίλησέ μας για τα καναρίνια Λίζαρντ και γιατί να τα προτιμήσει κανείς για κατοικίδιο;

Τα καναρίνια Λίζαρντ θεωρούνται το πιο κοντινό δείγμα στο άγριο καναρίνι το οποίο εισήχθηκε στην Ευρώπη πριν από 500 χρόνια περίπου. Η πρώτη καταγεγραμμένη εμφάνισή του ανάγεται στο δεύτερο μισό του 16ου αιώνα, όταν εισήχθη στην Αγγλία από ορισμένους Γάλλους πρόσφυγες που ξέφευγαν από τις θρησκευτικές και πολιτικές διώξεις εκείνης της εποχής. Το Λίζαρντ είναι ένα καναρίνι τύπου και στάσης παρά το γεγονός ότι το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό του είναι το σχέδιο των φολίδων, αυτές οι σκούρες ραβδώσεις όπου δημιουργούν διαφορετικές δρεπανοειδείς φολίδες ανάλογες με εκείνες της σαύρας. Κάποιοι πάλι το εντάσσουν μεταξύ των επονομαζόμενων "Αγγλικών" διότι ήταν Άγγλοι οι πρώτοι, και για πολλά χρόνια οι μόνοι, που το εξέτρεφαν. Τα Λίζαρντ κινδύνεψαν να εξαφανιστούν κατά τη διάρκεια του πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου και χάρη στην παρέμβαση των εκτροφέων-μελών της ένωσης καναρινιών Λίζαρντ κατορθώθηκε να διατηρηθεί η φυλή που είχε μειωθεί σε κάτι παραπάνω από 50 πουλιά. Είναι ένα μικρό καναρίνι με σχήμα αρμονικό και στάση ήρεμη και περήφανη.

Εάν δεν σας αρέσουν τα τετράποδα ζώα συντροφιάς τότε τα καναρίνια είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια πτηνά επειδή είναι σχετικά εύκολα στη φροντίδα τους, σε σχέση με άλλα κατοικίδια. Δηλαδή, δε χρειάζονται τη φυσική παρουσία του ιδιοκτήτη πολλές ώρες στο σπίτι. Βέβαια δεν μπορείς να τα αφήσεις και πολλές ημέρες μόνα τους διότι χρειάζονται την ανάλογη φροντίδα. Επίσης, δε χρειάζονται να αφιερώνεις αρκετό χρόνο εκτός σπιτιού π.χ. κάνοντας περίπατο-βόλτα. Τα καναρίνια δεν είναι απαιτητικά στη διατροφή τους οπότε ως σποροφάγα πουλιά χρειάζονται ένα καλό μείγμα σπόρων, το οποίο θα καλύψει τις βασικότερες ανάγκες τους. Επιπλέον, κάποια έξτρα λιχουδιά πάντα θα είναι ευπρόσδεκτη από αυτά. Καταλαμβάνουν σχετικά μικρό χώρο μέσα στο σπίτι και συνήθως είναι κάπου ψηλά οπότε δεν ενοχλούν ιδιαίτερα. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό τους είναι η ευχάριστη, μελωδική φωνή τους οπότε εάν σας αρέσει το άκουσμα αυτό, ένα καναρίνι θα είναι το επόμενο κατοικίδιό σας.

Σπάθης - Λαρισαϊκός Σύλλογος Καναρινόφιλων

Πες μας για την προετοιμασία που απαιτεί η συμμετοχή σε ένα διεθνή διαγωνισμό.

Για να συμμετάσχεις σε ένα διεθνή διαγωνισμό θα πρέπει να κάνεις σωστή και σχολαστική επιλογή των πουλιών που θα διαγωνισθούν ένεκα των πολλών παραμέτρων στα επιμέρους χαρακτηριστικά του διαγωνιζόμενου πουλιού, από τα οποία θα προστεθούν οι βαθμοί για την τελική βαθμολογία, όπως για παράδειγμα το συνολικό μήκος του πουλιού, το σχήμα και το μήκος του ¨καπέλου¨, οι βλεφαρίδες, το φολιδωτό σχέδιο που καλύπτει το σώμα του, τα πόδια και το ράμφος, το χρώμα και το φτέρωμα του πουλιού καθώς και η διάθεσή του. Επίσης, πολύ σημαντικό ρόλο παίζει και η διατροφή των πουλιών ώστε να φτάσουν σε ένα επιθυμητό αποτέλεσμα - υψηλό επίπεδο αναπαραγωγής, προκειμένου να καταλάβουν υψηλές βαθμολογίες και ως εκ τούτου και κάποια διάκριση ή κάποιο μετάλλιο.

Λεωνίδας Σπάθης, Πλακέτα

Τι θα έλεγες σε ένα νέο παιδί που θέλει να αποκτήσει ένα καναρίνι Λίζαρντ;

Θα του έλεγα ότι θα πρέπει να αγαπάει πολύ αυτό το όμορφο και σπάνιο είδος καναρινιού, καθώς και ότι τελικά, αν αποφασίσει πως θέλει να αποκτήσει το καναρίνι Λίζαρντ, οφείλει να είναι συνεπής και υπεύθυνος. Τα Λίζαρντ για να επιβιώσουν αλλά και να ζουν ευχάριστα θα χρειάζονται συνεχή και καθημερινή φροντίδα. Μέσα από την επαφή μαζί του θα αναπτυχθεί μια μοναδική και τρυφερή σχέση αγάπης και στοργής. Η συμβίωσή τους θα συμβάλει στη διαμόρφωση της δικής του συμπεριφοράς αλλά και του χαρακτήρα του, φυσικά προς το καλύτερο. Δεν είναι μια δύσκολη και κοπιαστική ενασχόληση, αντιθέτως, θα αισθάνεται περήφανο που στο τέλος την ημέρας θα έχει αντεπεξέλθει στον ρόλο που έχει αναλάβει.

Καναρίνι Lizard ΕΛΚΕ 2014

Ποια είναι τα σχέδιά σου για το μέλλον;

Για το μέλλον δεν μπορώ να πω πως κάνω σχέδια. Ελπίζω να συνεχίσω με τον ίδιο ζήλο να ασχολούμαι με τα καναρίνια διότι είναι κάτι που με γεμίζει και μου δίνει χαρά και ξεφεύγω από τον ρυθμό της καθημερινότητας.


Σε αυτό το σημείο θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε ιδιαιτέρως τον Λεωνίδα για το χρόνο του και τα πολύ ξεχωριστά πράγματα που μοιράστηκε μαζί μας. Ευχόμαστε να συνεχίσει να έχει το ίδιο πάθος και όρεξη για να παραμείνει δημιουργικός με πολλές νέες επιτυχίες και διακρίσεις και θα χαρούμε ιδιαιτέρως να τα ξαναπούμε μαζί του στο μέλλον!