Δίας, ο δραστήριος και ομιλητικός green-cheek conure παπαγάλος (Video)

O Δία μας, ένας green-cheek conure παπαγάλος

παπαγάλος green-cheek conure

Πηγή εικόνας: Petslife.gr

Ο Δίας δεν είναι απλά ένας ακόμη παπαγάλος, είναι ο δικός μας παπαγάλος! Πιστεύουμε ότι με αυτή τη φράση θα μπορεί να ταυτιστεί η πλειοψηφία (αν όχι όλοι) όσοι έχουν υιοθετήσει έναν παπαγάλο.   

Το δικό μας ταξίδι με συνοδοιπόρο τον Δια ξεκίνησε πριν απο περίπου τρία χρόνια όταν τον υιοθετήσαμε και οι ζωές μας άλλαξαν προς το καλύτερο!

Από την αρχή ο Δίας, ως ένα γνήσιο Green-Cheeked Conure, διέθετε ένα ατίθασο χαρακτήρα και μία πολύ δραστήρια συμπεριφορά. Πάντα περίεργος, πολύ προσεκτικός, αλλά αεικίνητος, δεν άφηνε και γωνία του σπιτιού ανεξερεύνητη μέχρι τουλάχιστον να βρει τα σημεία του. 

Green-cheek conure: Ένα δραστήριο είδος παπαγάλου

Προτού πούμε όμως περισσότερα για τον αγαπημένο Δία μας, ας παραθέσουμε λίγες πληροφορίες για αυτό το εξωτικό είδος παπαγάλου. Προέρχεται από τα δάση της Βολιβίας, Βραζιλίας, Αργεντινής και Παραγουάης. Είναι μία μικρή σε μέγεθος κονούρα, σε σύγκριση με τα συγγενικά του είδη, όπως η Sun Conure και η Jenday Conure. Φημίζεται για το ταπεραμέντο του, το ιδιαίτερο χαρακτήρα του και την έντονη δραστηριότητα. Είναι σχετικά λιγότερο θορυβώδης σε σχέση με τις υπόλοιπες κονούρες κάνοντας της έτσι πιο προσιτή ως επιλογή σε πολυκατοικίες με φτωχή ηχομόνωση.  

Ο παπαγάλος μας στην καθημερινότητά του 

Το πρωί ο Δίας θα περιμένει να πας κοντά στο κλουβί του ώστε να αρχίσει να σφυρίζει και να λέει λεξούλες, καλώντας μας να του ανοίξουμε να βγει στο χώρο και να ξεκινήσει τη μέρα του παρέα μας! Με το που τον βγάλουμε από το κλουβί του συνήθως θα κάνει μία αριστοκρατική πτήση για να καταλήξει στο κλαδί του ή πολλές φορές στο χέρι ή στον ώμο μας για βόλτες. 

Το σίγουρο είναι ότι στο ημερήσιο πρόγραμμα του Δία είναι η επεξεργασία και 'καταστροφή' αντικειμένων και για αυτό έχουμε τοποθετήσει σε εμφανή σημεία τα αντικείμενα που αποτελούν παιχνίδια του, καθώς και στάσεις στις οποίες έχουν προσαρμοστεί παιχνίδια για να απασχολείται και να διασκεδάζει. Ένα αξιοπερίεργο γεγονός είναι ότι μας ακούει και αφουγκράζεται τι μας ενοχλεί, αποφεύγοντας όσα σημεία δεν φαίνεται να μας ενθουσιάζουν να μασουλάει (παράδειγμα τρανό οι κουρτίνες και καναπέδες)!

παπαγάλος green-cheek conure

Πηγή εικόνας: Petslife.gr

Ένα από τα αγαπημένα του μέρη του Δία, στα ρούχα του σπιτιού! 

Ο Δίας συνηθίζει να είναι ένα αέναος παρατηρητής της δραστηριότητας των γύρω του, με μία τάση να προσπαθεί να οριοθετεί εκείνος τις συμπεριφορές τους. Για παράδειγμα, το να αλλάξεις δωμάτιο χωρίς να επιτρέψεις στον Δία να σε συντροφεύσει στο νέο σου χώρο αποτελεί μία κόκκινη γραμμή για εκείνον και θα πρέπει να είσαι (σοβαρά) προετοιμασμένος ώστε να τα ‘ακούσεις’ μέχρι να του επιτρέψεις να εισέλθει και να κάτσει μαζί σου στο δωμάτιο (ή και πάνω σου)!

 παπαγάλος green-cheek conure

Πηγή εικόνας: Petslife.gr

Το κλαδί είναι το μέρος που ξεκουραζόμαστε και ταυτόχρονα εποπτεύουμε εύκολα το χώρο γύρω μας!

Ο Δίας είναι και ομιλητικός

Ένα ακόμη χαρακτηριστικό του Δία μας είναι η ομιλία του. Από την καθημερινότητα μας, έχει διαλέξει μόνος μία σειρά φράσεων τις οποίες και λέει μέσα στη μέρα. Στο ακόλουθο video μας καταγράψαμε με πρόχειρο εξοπλισμό μία από τις απρόσμενες φορές ξεκίνησε να λέει λογάκια!

Προετοιμασία ύπνου!

Και όμως! Ο Δίας μας έχει τις συνήθειες του και στον βραδινό ύπνο. Αυτό που απολαμβάνει και ζητάει από μικρός, είναι μερικά χαδάκια πριν αποφασίσει να μπει στο κλουβί του για να ξεκουραστεί. Ειδάλλως, θα τα απαιτήσει με τις χαρακτηριστικούς διαπεραστικούς ήχους (ναι αυτούς που δεν σε κάνουν πάντα τον πιο συμπαθή γείτονα)! 

Μη ξεχνάτε χρήσιμα tips

Διαβάστε εδω ορισμένα χρήσιμα tips για τη φροντίδα του πτηνού σας.

 


Πηγές εικόνων:

Οι εικόνες του Δία προέρχονται από το αρχείο των διαχειριστών του Petslife.gr