Χιονιάς και αδέσποτες γάτες - Πως μπορούμε να βοηθήσουμε

Γράφει ο Θωμάς Μακρής, Διαχειριστής της ομάδας "Αδέσποτα Ζώα Θεσσαλονίκης".

cat snow

Ο χειμώνας έχει μπει πλέον για τα καλά και οι μικροί μας φίλοι που έχουν ένα ζεστό σπιτάκι απολαμβάνουν φαγητό, χάδια και παιχνίδια. Τί συμβαίνει όμως με τις αδέσποτες γάτες που έρχονται αντιμέτωπες με το σκληρό κρύο; Ας ρίξουμε μία ματιά στους κινδύνους που διατρέχουν, αλλά και στο πώς μπορούμε να τις βοηθήσουμε.

Είναι δύσκολο να προσδιορίσουμε το ποιά θερμοκρασία είναι χαμηλή για μία γάτα καθώς αυτό εξαρτάται από το πάχος της γούνας της, το ποσοστό λίπους στο σώμα της, την κατάσταση της υγείας της κ.α. Σε γενικές γραμμές, όταν η θερμοκρασία πέφτει κάτω από τους 7 °C οι γάτες αισθάνονται έντονα το κρύο και χρειάζονται περισσότερη τροφή για να καλύψουν τις ενεργειακές τους ανάγκες. Σε ακόμη χαμηλότερες θερμοκρασίες κινδυνεύουν με υποθερμία και κρυοπαγήματα. Η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη όταν μία γάτα βραχεί, καθώς δυσκολεύεται περισσότερο να διατηρήσει τη θερμοκρασία της σε φυσιολογικά επίπεδα.

Για να προστατευθούν από το έντονο κρύο, αρκετές γάτες - και ιδιαίτερα τα μικρότερα σε μέγεθος γατάκια - βρίσκουν καταφύγιο κάτω από το καπό ή πάνω από τις ρόδες των αυτοκινήτων, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν ή ακόμη και να χάσουν τη ζωή τους μόλις ξεκινήσει ή μηχανή.

Ένας ακόμη κίνδυνος για τις γάτες κατά τους χειμερινούς μήνες είναι το αντιψυκτικό (αιθυλενική γλυκόλη) που διαρρέει ορισμένες φορές από τα αυτοκίνητα. Πρόκειται για μία ουσία, με ιδιαίτερα ελκυστική για τα ζώα γεύση, η οποία προκαλεί έμετο, ταχύπνοια, υποθερμία, επιληπτικές κρίσεις έως και οξεία νεφρική ανεπάρκεια στο ζώο. Η έγκαιρη μεταφορά στον κτηνίατρο κρίνεται αναγκαία.

Πως μπορούμε λοιπόν να βοηθήσουμε τους φίλους μας όταν οι καιρικές συνθήκες είναι τόσο σκληρές;

Τροφή

Φροντίζουμε να τους παρέχουμε περισσότερη τροφή απ' ό,τι συνήθως, για να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες τους. Προτιμούμε ξηρά τροφή και όχι κονσέρβα, που μπορεί σε χαμηλές θερμοκρασίες να παγώσει. Επίσης φροντίζουμε να έχουν άφθονο φρέσκο νερό το οποίο αλλάζουμε τακτικά, κατά προτίμηση σε πλαστικό και όχι μεταλλικό μπολ, το οποίο επίσης μπορεί να παγώσει.

Προσφέρουμε καταφύγιο!

Εφόσον διαθέτουμε χώρο, κατασκευάζουμε αυτοσχέδια σπιτάκια με ξύλινες σανίδες, ή αν δεν πιάνουν τα χέρια μας, καταφεύγουμε σε αγορά κάποιου έτοιμου από πλαστικό (σκυλόσπιτο). Οποιαδήποτε μεταλλική κατασκευή δεν είναι κατάλληλη, γιατί το μέταλλο ευνοεί την διάχυση της όποιας θερμότητας από το εσωτερικό προς το περιβάλλον. Τα σπιτάκια, πρέπει να τα τοποθετήσουμε σε προστατευμένα από τον αέρα και τη βροχή σημεία, καλύπτοντας ελαφρώς με πλαστικό την πόρτα, για ακόμη περισσότερη ζεστασιά! Αποφεύγουμε να χρησιμοποιήσουμε στο εσωτερικό κουβέρτες ή άλλα υφάσματα που συγκρατούν την υγρασία και προτιμούμε άχυρο ή πριονίδι.

Αφήνουμε κάποια ανοιχτή δίοδο ή πόρτα, σε αποθήκες και άλλου είδους βοηθητικούς, στεγασμένους χώρους που τυχόν διαθέτουμε.

Επίσης μπορούμε να φιλοξενήσουμε στο σπίτι μας!

Προσοχή στη μηχανή του αυτοκινήτου

Πάντα, προτού ξεκινήσουμε τη μηχανή του αυτοκινήτου, χτυπάμε ελαφρώς το καπό και κοιτάζουμε τις ρόδες. Οι γάτες είτε θα φύγουν αμέσως, ή - αν έχουν εγκλωβιστεί - θα αρχίσουν να νιαουρίζουν.

Αντιψυκτικό

Αντικαθιστούμε την αιθυλενικη γλυκόλη από αντιψυκτικό στο αυτοκίνητό μας με προϊόντα που περιέχουν προπυλενική γλυκόλη, ουσία περισσότερο ασφαλή για τις γάτες.

 

Συγγραφέας: Θωμάς Μακρής, Διαχειριστής της FB ομάδας "Αδέσποτα Ζώα Θεσσαλονίκης".

Είναι απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και εργάζεται ως Γεωπόνος, ελεύθερος επαγγελματίας.