Τοξοπλάσμωση και γάτα

Γράφει η Φωτεινή Κουρνέτα, Κτηνίατρος Κλασσικής και Εναλλακτικής Ιατρικής

Τοξοπλάσμωση και γάτες

Εισαγωγή από Petslife.gr

Τι ισχύει για την τοξοπλάσμωση στη γάτα; Είναι επικίνδυνη στην εγκυμοσύνη μίας γυναίκας;

Η συνύπαρξη γατών και γυναικών κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης τους έχει απασχολήσει αρκετά. Πριν όμως ξεκινήσουμε τις υποθέσεις και παρασυρθούμε σε βιαστικά συμπεράσματα, αποφασίσαμε να πάρουμε την άποψη μίας ειδικού.

Η τοξοπλάσμωση είναι παρασιτικό νόσημα των ζώων και του ανθρώπου με παγκόσμια εξάπλωση. Το παράσιτο Toxoplasma gondii που το προκαλεί αναπτύσσεται στο έντερο της μολυσμένης γάτας και των άλλων αιλουροειδών (παραγωγή άωρης ωοκύστης).

Ο τελικός ξενιστής (γάτα) και οι ενδιάμεσοι ξενιστές (άνθρωποι και ζώα) μολύνονται με τρεις τρόπους.

    • Αρχικά, με τις "κύστεις" του παρασίτου, όταν καταναλώσουν ωμό ή ατελώς ψημένο κρέας μόσχου, χοίρου, προβάτου (κιμάς, γύρος, σουβλάκι κ.ά.).

    • Με τις ώριμες ωοκύστεις του παρασίτου, όταν καταναλώσουν μολυσμένα χόρτα, ωμά, άπλυτα φρούτα και λαχανικά (η άωρη ωοκύστη εξελίσσεται σε ώριμη στο περιβάλλον).

    • Επίσης, με τα ελεύθερα παράσιτα μέσα από το αίμα της εγκύου στο έμβρυο ή  μέσα από το γάλα στα μικρά της.

Η μολυσμένη γάτα αποβάλλει το παράσιτο με τα κόπρανά της μόνο για 2-20 μέρες σε ολόκληρη τη ζωή της!!!

Αυτό γίνεται μετά την πρώτη μόλυνσή της όταν τρέφεται με ωμό κρέας, ποντίκια που πιάνει κ.ά. Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει είναι μείωση της όρασης, εμετός, εντερίτιδα, λήθαργος κ.ά. (υπάρχει κατάλληλη θεραπεία).

Γάτα, τοξοπλάσμωση και εγκυμοσύνη

Η μόλυνση του ανθρώπου από το Toxoplasma gondii μπορεί να επιφέρει συμπτώματα από διάφορα συστήματα και επιπτώσεις κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης (υπάρχει θεραπεία της τοξοπλάσμωσης στον άνθρωπο). Βέβαια, όταν μια έγκυος έχει μολυνθεί από το παράσιτο τουλάχιστον 6 μήνες πριν από την έναρξη της εγκυμοσύνης, αναπτύσσει ανοσία που προστατεύει το έμβρυο σε περίπτωση που ξανάμολυνθεί. Για να αποφύγει τη μόλυνση θα πρέπει να μην δοκιμάζει ωμό κιμά, να μην καταναλώνει ατελώς ψημένο κρέας, να πλένει με άφθονη σαπουνάδα φρούτα και λαχανικά που πρόκειται να φάει ωμά. Επίσης, να απομακρύνει τα κόπρανα της γάτας από το δοχείο με τη άμμο κάθε 1-2 μέρες. Τέλος, να πλένει καλά τα χέρια της πριν το φαγητό ειδικά όταν έχει ασχοληθεί προηγουμένως με τα φυτά του κήπου.

Συνοψίζοντας, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η γάτα δεν έχει κάποιο άμεσο ρόλο στη μόλυνση του ανθρώπου. Σε νησιά που δεν υπάρχουν γάτες η συχνότητα μόλυνσης του ανθρώπου παραμένει υψηλή. Με λίγα λόγια η γάτα δεν μπορεί να μολύνει άμεσα τον άνθρωπο! Επομένως, εφόσον τηρούνται όλοι οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής δεν υπάρχει λόγος να απομακρύνεται η γάτα από την έγκυο.

Πηγές:

  1. Τοξοπλάσμωση, Σ.Θ.Χαραλαμπίδης, Π. Καθ/τής Παρασιτολογίας και Παρασιτικών Νοσημάτων, Κτηνιατρική Σχολή, Α.Π.Θ.
  2. Παρασιτικά Νοσήματα των Κατοικίδιων Ζωών, Σ.Θ. Χαραλαμπίδης, Α.Π.Θ. Τμήμα Εκδοσεων, Θεσσ/κη, 2005-2006
  3. Κτηνιατρική Παρασιτολογία, Ι.Θ.Θεοδωρίδης, Εκδ. Σύγχρονη Παιδεία, Θεσσ/κη, 2001
  4. Πρωτοζωολογία, Σ. Θ. Χαραλαμπίδης, Γ' Έκδοση, UNIVERSITY STUDIO PRESS, Θεσσ/κη, 2000

Συγγραφέας: Φωτεινή Κουρνέτα FB, 

Κτηνίατρος Κλασικής και Εναλλακτικής Ιατρικής

Κρέμου 33, Καλλιθέα

Τηλ: 2117807124

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από όπου και αποφοίτησε. Ιδιαίτερα την ενδιέφερε η Παρασιτολογία και έτσι έκανε σύντομη πρακτική στον Τομέα αυτόν στο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια, παρακολούθησε το διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής. Παράλληλα, παρακολούθησε τα σεμινάρια και των τριών επιπέδων του EFT (Emotional Freedom Technique) αναγνωρισμένα από τον AAMET (Association for the Advancement of the Meridian Energy Techniques). Εργάστηκε ως κτηνίατρος στην Θεσσαλονίκη, το Ρέθυμνο και την Αργολίδα. Σήμερα έχει δικό της κτηνιατρείο στην Αθήνα, όπου εφαρμόζει την κλασική και την εναλλακτική ιατρική στα ζώα συντροφιάς.