Συμβουλές για νέους ιδιοκτήτες γάτας

Τι πρέπει να γνωρίζετε πριν φέρετε μια γάτα στο σπίτι σας

kittens 555822 640

Οι γάτες είναι όμορφες, ανεξάρτητες και παιχνιδιάρες. Είναι γεμάτες ενέργεια και το μόνο σίγουρο είναι ότι ποτέ δεν θα βαρεθείτε να παίζετε μαζί τους.

Υπάρχουν όμως πολλά παραπάνω από μια τριχωτή συντροφιά που γουργουρίζει. Πριν πάρετε μια γάτα καλό είναι να γνωρίζετε μερικά πράγματα και να σκεφτείτε κάποια άλλα.

Δεν είναι και τόσο ανεξάρτητες

Οι γάτες είναι ανεξάρτητες από τη φύση τους αλλά όχι τόσο ώστε να είναι σε θέση να φροντίσουν πάντα τον εαυτό τους. Πριν υιοθετήσετε κάποια βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να την εντάξετε στην καθημερινότητα σας. Πόσο είστε εκτός σπιτιού και πόσο χρόνο μπορείτε να της αφιερώσετε είναι κριτήρια για την επιλογή της γάτας που θα πάρετε. Αν είστε απασχολημένοι την περισσότερη ώρα της μέρας ίσως είναι δύσκολο να βρείτε χρόνο για μια γάτα που θέλει πολλή περιποίηση και φροντίδα, ειδικά οι πολύ έξυπνες και ενεργητικές γάτες. Όμως υπάρχουν και γάτες που θα ταιριάξουν στον τρόπο ζωής σας. Κάντε την έρευνα σας.

Έχετε χρόνο να την φροντίσετε;

Μήπως αλλάξουν στην πορεία οι υποχρεώσεις σας; Θέλετε όμως να συνεχίσετε να έχετε την συντροφιά τους; Σκεφτείτε το ενδεχόμενο να υιοθετήσετε ακόμα έναν φιλαράκο για τη γάτα σας για να μπορεί να παίξει μαζί του.

Αλλεργίες

Έχετε κάποιες αλλεργίες; Μήπως είστε αλλεργικοί στις γάτες; Δεν είναι κακό να κάνετε εξετάσεις πριν πάρετε οποιαδήποτε απόφαση. Υπάρχουν πάλι κάποιοι άνθρωποι που δεν τους επηρεάζει το κατοικίδιο τους αλλά είναι αλλεργικοί στα υπόλοιπα. Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας για να είστε σίγουροι.

Κάντε μια στάση από τον κτηνίατρο πριν την φέρετε σπίτι

Πριν φέρετε τη γάτα σπίτι σας κάντε της τα εμβόλια και ένα τσεκ απ. Επίσης καλό είναι να της κάνετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα στείρωση. Πολλές φορές αυτό κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια υγιή και ευτυχισμένη γάτα και σε μια δυστυχισμένη που γρατζουνάει και “ασπρίζει” συνέχεια τα έπιπλα σας.

Φροντίστε για τις ακαθαρσίες της

Πάρτε λεκάνη για περιττώματα με άμμο καλής ποιότητας. Κρατήστε τη λεκάνη καθαρή για την άνεση της γάτας και της μύτης σας. Επίσης βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε μια ισορροπημένη διατροφή, κατάλληλη για την γάτα σας. Ρωτήστε τον κτηνίατρο σας για κάποια συμβουλή.

Ώρα για παιχνίδι!

Οι γάτες αγαπούν τα παιχνίδια. Μικρά κουκλάκια, φτερά, ακόμα και άδεια κουτιά είναι ότι πρέπει. Τα παιχνίδια δεν χρειάζεται να είναι ακριβά απλά βεβαιωθείτε ότι είναι αρκετά για να κρατήσουν τη γάτα σας ευτυχισμένη και δραστήρια.

Κάπου πρέπει να ξύνει τα νύχια της

Αν δεν θέλετε τον καναπέ σας ή τα υπόλοιπα έπιπλα σας κομματάκια αγοράστε στην γάτα σας ένα ονυχοδρόμιο για να ξύνει τα νύχια της.

Λιχουδιές

Οι μικρές λιχουδιές είναι ότι πρέπει για την επιβράβευση της γάτας σας και για την εκπαίδευση της.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε την περιποίηση της

Εάν είναι μικρό το γατάκι που φέρνετε σπίτι σας ξεκινήστε την ρουτίνα της περιποίησης νωρίς. Μπάνιο, βούρτσισμα και κόψιμο νυχιών πρέπει να είναι διασκέδαση και όχι αγγαρεία.

Τα παραπάνω είναι μερικά από αυτά που πρέπει να γνωρίζετε για όταν υιοθετήσετε μια γατούλα. Επίσης να έχετε υπ όψιν σας ότι ο μέσος όρος ζωής μια γάτας είναι 20 χρόνια οπότε θα σας συντροφεύει για αρκετό καιρό. Καλή αρχή!

 

*με πληροφορίες από το petmd.com