Ποια είναι η ιστορία της γάτας;

Μύθοι & αλήθειες για την γάτα

 

egypt cat 2

Είναι ναζιάρα, εγωίστρια, της αρέσουν τα πολλά παιχνίδια, η καλή ζωή και είναι 9.500 ετών! Ναι, ναι, καλά ακούσατε. Ας ταξιδέψουμε λοιπόν μαζί στον χρόνο για να δούμε τα πιο σημαντικά γεγονότα στην ιστορία της γάτας.

Αρχαία Αίγυπτος

Η σχέση της γάτας με τον άνθρωπο ξεκίνησε στην Αρχαία Αίγυπτο με την ιερή ‘’Μάου’’. Μάλιστα, αν κάποιος τολμούσε να σκοτώσει γάτα, η τιμωρία ήταν θάνατος. Η πιο σημαντική βέβαια ήταν η Θεά Μπαστέτ, η οποία είχε τη μορφή γάτας και αντιπροσώπευε τη γονιμότητα και την προστασία. Αυτό που πρέπει να τονίσουμε όμως είναι ότι βάση της Αιγυπτιακής θρησκείας, δεν ταριχεύονταν μόνο οι άνθρωποι αλλά και οι γάτες - ένδειξη για τη σημαντική τους θέση στην κοινωνία.

Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία

Μετά από έρευνες, αρχαιολόγοι αναφέρουν ότι οι κατοικίδιες γάτες έγιναν γνωστές στην Ευρώπη από τους Ρωμαίους τέλη 1ου με αρχές 2ου αιώνα. Βέβαια υπάρχει και μια άλλη άποψη που υποστηρίζει ότι μπορεί να υπήρχαν νωρίτερα, από την Εποχή του Σιδήρου. Μάλιστα λέγεται ότι από εκείνη την περίοδο, οι ναυτικοί έπαιρναν μαζί τους γάτες επειδή θεωρούσαν ότι έφερναν τύχη.

Μεσαίωνας

Αυτή την εποχή έχουμε την γέννηση προκαταλήψεων που ισχύουν μέχρι και σήμερα. Πόσες φορές έχετε δει μια μαύρη γάτα και έχετε πειστεί ότι το κακό θα αρχίσει να σας αναζητά! Αυτό λοιπόν ξεκίνησε από τον 6ο αιώνα! Δυστυχώς, εκείνη την εποχή επικρατούσε η μαγεία, γι’ αυτό και πολλοί πίστευαν ότι οι γάτες είναι σκοτεινά πλάσματα των μάγων!

Οι μύθοι δεν έχουν τέλος όμως…. Όταν κάποιος γλιτώνει από κακοτοπιές και φαίνεται πως είναι αρκετά τυχερός χρησιμοποιούμε ένα ειδικό ρητό. Πόσες φορές λοιπόν έχετε ρωτήσει κάποιον/α: "Mα τι συμβαίνει, τι είσαι εσύ, 7ψυχος;!" Ένας ακόμη μύθος που παραμένει ζωντανός στο χρόνο είναι η πεποίθηση ότι οι γάτες έχουν 7 ζωές, όπως πιστεύουν στην Ελλάδα και την Ιταλία. Σε άλλους πολιτισμούς υποστηρίζουν ότι η γάτα έχει 9 ζωές. Ανεξάρτητα βέβαια, εάν η λεγόμενη "Μανέκι Νέκο" στην σημερινή Ιαπωνία είναι η γάτα της καλοτυχίας!