Μπύρμπομ, ο θεατρόγατος

Γράφει η Φωτεινή Κουρνέτα, Κτηνίατρος Κλασσικής και Εναλλακτικής Ιατρικής

beerbohm

Πρόκειται για την ιστορία του Μπύρμπομ, ενός πανέμορφου τιγρέ γάτου που έχει μείνει στην ιστορία ως η γάτα με την μεγαλύτερη θητεία σε θέατρο του Λονδίνου!

Στην Αγγλία, εδώ και πολλά χρόνια, κάθε θέατρο έχει ως παράδοση να έχει τη δικιά του γάτα. Εκτός από το γεγονός ότι μια γάτα είναι ικανή να απαλλάξει ένα θέατρο από τα ποντίκια, πολλοί ηθοποιοί θεωρούν τις γάτες "γούρικες"! Είναι πλέον μία "σχέση αγάπης" μεταξύ των ανθρώπων του θεάτρου και της γάτας!

Μπύρμπομ, ο γάτος με τους πολλούς ρόλους

Ο Μπύρμπομ, λοιπόν, ξεκίνησε την καριέρα του ως "ποντικοκυνηγός". Στη συνέχεια, όμως ο ρόλος του άλλαξε κατά πολύ. Έκανε επισκέψεις στα καμαρίνια, χαλάρωνε τους ηθοποιούς με τα χάδια του και τους βοηθούσε έτσι να ξεπεράσουν το άγχος της σκηνής πριν από την παράσταση! Οι ηθοποιοί τον λάτρεψαν!

Πολύ συχνά έδειχνε ιδιαίτερη προτίμηση σε έναν ηθοποιό. Συνήθως ξεχώριζε τον πρωταγωνιστή και κοιμόταν στο καμαρίνι του μέχρι να κατέβει το έργο! Είχε βρει, μάλιστα, τον τρόπο να κάνει ένα "πέρασμα" στη σκηνή σε κάθε έργο που ανέβαινε, τουλάχιστον μια φορά κατά τη διάρκεια της θεατρικής σεζόν! Ανάγκαζε, έτσι, τους ηθοποιούς να αυτοσχεδιάσουν! Το κοινό ενθουσιαζόταν με τις "γκεστ" εμφανίσεις του και τον αποθέωνε με θερμά χειροκροτήματα!

Όπως οι περισσότερες γάτες, δεν παρέλειπε να κάνει τις ζαβολιές του! Έφαγε διάφορα πολύχρωμα φτερά από καπέλα και κατέστρεψε παίζοντας μια συλλογή βαλσαμωμένων πουλιών που χρησιμοποιήθηκε σαν ντεκόρ σε κάποιο σκηνικό ενός έργου. Για τις ανάγκες της παράστασης " Το σπίτι της Μπερνάντα Άλμπα" του Φρεντερίκο Γκαρσία Λόρκα η σκηνή ήταν γεμάτη  με άμμο και όπως ήταν φυσικό, ο Μπύρμπομ εντυπωσιάστηκε και δεν δίστασε να την χρησιμοποιήσει ως τουαλέτα!

Η πιο διάσημη θεατρική "μασκότ", λοιπόν, ονομαζόταν Μπύρμπομ (Beerbohm) από τον Βρετανό θεατρικό ηθοποιό σερ Herbert Beerbohm Tree. Ο γάτος Μπύρμπομ έπαιξε το ρόλο του "καλού θιασάρχη" του θεάτρου Gloub (σημερινό θέατρο Gielgud) για 20 χρόνια (1970- 1990).

Όταν "συνταξιοδοτήθηκε" πήγε να ζήσει τα τελευταία του ευτυχισμένα χρόνια στο εξοχικό του ξυλουργού του θεάτρου στο Κεντ. Έφυγε από τη ζωή τον Μάρτιο του 1995 και ο θάνατός του έγινε πρωτοσέλιδο της εφημερίδας "The stage". Συγκεκριμένα, έγραφε: "Ή μνήμη του θα μείνει ζωντανή στους αμέτρητους ηθοποιούς που τον χάιδεψαν". Το πορτραίτο του Μπύρμπομ κρέμεται ακόμα και σήμερα στην είσοδο του θεάτρου του.

Πηγές:

  1. Cat Story: Beerbohm The Theatre Cat
  2. The Eaglemoss Cat collection 2009, Eaglemoss International Ltd, London

Συγγραφέας: Φωτεινή Κουρνέτα FB, 

Κτηνίατρος Κλασικής και Εναλλακτικής Ιατρικής

Κρέμου 33, Καλλιθέα

Τηλ: 2117807124

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από όπου και αποφοίτησε. Ιδιαίτερα την ενδιέφερε η Παρασιτολογία και έτσι έκανε σύντομη πρακτική στον Τομέα αυτόν στο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια, παρακολούθησε το διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής. Παράλληλα, παρακολούθησε τα σεμινάρια και των τριών επιπέδων του EFT (Emotional Freedom Technique) αναγνωρισμένα από τον AAMET (Association for the Advancement of the Meridian Energy Techniques). Εργάστηκε ως κτηνίατρος στην Θεσσαλονίκη, το Ρέθυμνο και την Αργολίδα. Σήμερα έχει δικό της κτηνιατρείο στην Αθήνα, όπου εφαρμόζει την κλασική και την εναλλακτική ιατρική στα ζώα συντροφιάς.