Η εγκυμοσύνη στην γάτα

Γράφει η Φωτεινή Κουρνέτα, Κτηνίατρος Κλασσικής και Εναλλακτικής Ιατρικής

μωρά γατάκια

Η γατούλα σας είναι έγκυος; Προφανώς το αντιληφθήκατε μόνοι σας λόγω της αύξησης του μεγέθους της κοιλιάς και των θηλών της. Ίσως πάλι να ήσασταν παρόντες κατά τη σύζευξη, οπότε θα είναι εύκολο να υπολογίσετε τη μέρα του τοκετού. Η κυοφορία διαρκεί 63-69 ημέρες. Η διάγνωση της κυοφορίας από τον κτηνίατρο γίνεται με υπερηχογράφημα από τη 14η μέρα και με ψηλάφηση διαμέσου των κοιλιακών τοιχωμάτων από τη 14η έως την 35η μέρα.

Λίγες ώρες πριν από την έξοδο του πρώτου εμβρύου, η γάτα παρουσιάζει ταχύπνοια, νιαουρίζει, βηματίζει νευρικά, τακτοποιεί τη φωλιά, κάνει κύκλους και καθαρίζεται συνεχώς. Όταν ο τοκετός πλησιάζει, η γάτα ξαπλώνει και γουργουρίζει δυνατά. Συχνά παρατηρείται έξοδος διαυγούς υγρού από τη γεννητική οδό. Οι κινήσεις της γάτας είναι ενστικτώδεις και καλό θα ήταν να μην επέμβετε αλλά μόνο να παρατηρείτε τη διαδικασία, εάν η γάτα σας νιώθει έτσι ασφάλεια. Σε περίπτωση δυστοκίας θα πρέπει να καλέσετε τον κτηνίατρο. Μόνο εάν η γάτα δεν δείχνει διάθεση να σπάσει τον άθικτο αμνιακό σάκο με το έμβρυο θα πρέπει να επέμβετε εσείς και να τον σπάσετε διότι κινδυνεύει η ζωή του εμβρύου. Επίσης, αν η γάτα καθυστερήσει υπερβολικά να κόψει τον ομφάλιο λώρο (>15')  θα πρέπει να το κάνετε εσείς χρησιμοποιώντας τα δάκτυλά σας και καθαρές γάζες.

Ένας φυσιολογικός τοκετός αναμένεται να τελειώσει σε 2-6 ώρες αλλά μπορεί να παραταθεί (10-12 ώρες) σε ηλικιωμένα ζώα ή ζώα που κυοφορούν μεγάλο αριθμό εμβρύων. Να θυμάστε ότι μία τοκετοομάδα μπορεί να αποτελείται από 1-9 γατάκια που θα χρειαστούν πολλή φροντίδα και αγάπη! Θα δώσουν όμως μεγάλη χαρά σε σας και τα παιδιά σας!

Σε κάθε περίπτωση όταν γίνετε ιδιοκτήτης μίας γάτας και πριν αυτή μείνει έγκυος, θα πρέπει να έχετε σκεφτεί υπεύθυνα αν έχετε σκοπό να ζευγαρώσετε τη γάτα σας, εξασφαλίζοντας ένα ασφαλές περιβάλλον για τα γατάκια της ή θα πρέπει να σκεφτείτε την περίπτωση της στείρωσης.

 

Πηγές:

  1. Παθολογία Αναπαραγωγής Σαρκοφάγων, Κ. Μπόσκος, Α.Π.Θ. Πανεπ. Εκδόσεις 2004-05
  2. Μαιευτική των Κατοικιδίων Θηλαστικών, Παύλος Τσακάλωφ, Α.Π.Θ. Θεσσαλονίκη

 

Συγγραφέας: Φωτεινή Κουρνέτα FB, 

Κτηνίατρος Κλασικής και Εναλλακτικής Ιατρικής

Κρέμου 33, Καλλιθέα

Τηλ: 2117807124

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στη Θεσσαλονίκη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από όπου και αποφοίτησε. Ιδιαίτερα την ενδιέφερε η Παρασιτολογία και έτσι έκανε σύντομη πρακτική στον Τομέα αυτόν στο Πανεπιστήμιο. Στη συνέχεια, παρακολούθησε το διετές εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Ελληνικής Εταιρείας Ομοιοπαθητικής Ιατρικής. Παράλληλα, παρακολούθησε τα σεμινάρια και των τριών επιπέδων του EFT (Emotional Freedom Technique) αναγνωρισμένα από τον AAMET (Association for the Advancement of the Meridian Energy Techniques). Εργάστηκε ως κτηνίατρος στην Θεσσαλονίκη, το Ρέθυμνο και την Αργολίδα. Σήμερα έχει δικό της κτηνιατρείο στην Αθήνα, όπου εφαρμόζει την κλασική και την εναλλακτική ιατρική στα ζώα συντροφιάς.