Η γάτα καταστρέφει τα αγαπημένα σας έπιπλα;

Προτάσεις πώς να μειώσετε αυτό το φαινόμενο

Η γάτα καταστρέφει τα αγαπημένα σας έπιπλα

Γυρίζετε πίσω στο σπίτι μετά την δουλειά ή μετά από τις διακοπές σας και όπου κοιτάξετε παρατηρείτε μόνο κατεστραμμένα έπιπλα, γρατζουνιές, σκισμένες κουρτίνες και σεντόνια… Υπέροχα! Γνωρίζουμε ήδη τον αρχηγό αυτού του χάους. Ναι, ναι, φυσικά και είναι η γάτα σας. Είναι πολύ συχνό φαινόμενο οι γάτες να ξύνουν έπιπλα και έτσι να καταστρέφουν τα αγαπημένα σας αντικείμενα.

Για τις γάτες αυτή η συμπεριφορά όμως είναι άκρως φυσιολογική. Γιατί;

Aς πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά:

  1. Ασυναίσθητα πιστεύουν ότι δίνουν ένα δικό τους σημάδι, αφήνοντας ένα συγκεκριμένο οπτικό ‘’σχέδιο’’ αλλά και μια ιδιαίτερη μυρωδιά ( φτάνει ότι και τα δύο είναι δικά τους! – μην ξεχνάμε πόσο εγωίστριες είναι)
  2. Ξύνοντας απομακρύνει κάποια νεκρά εξωτερικά στρώματα στα νύχια της αλλά ταυτόχρονα βρίσκει την ευκαιρία να τεντωθεί – της αρέσει τόσο πολύ!

Το κάνουν συνήθως όταν είναι πάρα πολύ ενθουσιασμένες ή όταν θα ξυπνήσουν. Αναρωτιέστε βέβαια τι μπορείτε να κάνετε για αυτό, σωστά; Ας δούμε μαζί κάποιους τρόπους που εν μέρει μπορείτε να περιορίσετε αυτή την συμπεριφορά.

  • Παρατηρείστε ποια αντικείμενα αρέσει στην γάτα σας να μαρκάρει και γύρω ή και πάνω από αυτά τοποθετείστε γυαλόχαρτο ή αλουμινόχαρτο. Θα δείτε ότι οι γάτες μισούν έντονες μυρωδιές όπως αυτή της μενθόλης.
  • Εάν το παραπάνω δεν είναι αποτελεσματικό, τότε μπορείτε να αγοράσετε ειδικές επιφάνειες για αυτό το σκοπό από κάποιο αξιόπιστο petshop.