Γάτες και αξιοπερίεργα - Cat Trivia vol.1

Αξιοπερίεργα ιστορικά στοιχεία που ίσως δεν γνωρίζατε για τις γάτες

Γράφει ο Θωμάς Μακρής, Διαχειριστής της ομάδας "Αδέσποτα Ζώα Θεσσαλονίκης".

 cat trivia

Όμορφες, έξυπνες και ανεξάρτητες, οι γάτες, χιλιάδες χρόνια τώρα, ασκούν μία περίεργη γοητεία στον άνθρωπο. Πόσο καλά γνωρίζετε όμως το αγαπημένο σας κατοικίδιο; Ρίξτε μία ματιά στα παρακάτω ιστορικά στοιχεία και ίσως ανακαλύψετε κάτι που δεν ξέρατε για αυτά τα ακαταμάχητα αιλουροειδή.


 • Η γάτα ήταν ιερό ζώο στην αρχαία Αίγυπτο. Εξολόθρευε τα τρωκτικά που προσέβαλαν καλλιέργειες και σιταποθήκες και σκότωνε φίδια. Όποιος σκότωνε γάτα καταδικαζόταν σε θάνατο. Όταν πεθαινε μία γάτα, οι ιδιοκτήτες - σε ένδειξη πένθους – ξύριζαν τα φρύδια τους και πενθούσαν μεχρι να μεγαλώσουν ξανά.
 • Οι γάτες έφθασαν στην Ευρώπη γύρω στο 1000 π.Χ., πιθανότατα από Φοίνικες εμπόρους. Σταδιακά έφθασαν ως την Ασία.
 • Στην Ευρώπη του Μεσαίωνα οι γάτες θεωρούνταν διαβολικές και συνδέθηκαν με τη μαγεία. Για το λόγο αυτό εξοντώθηκαν μαζικά. Έτσι, όταν το 1348 ξέσπασε η επιδημία της πανώλης, ο πληθυσμός των τρωκτικών που μετέφεραν τη νόσο είχε ήδη αυξηθεί δραματικά. Ως αποτέλεσμα χάθηκε πάνω από το 1/3 του ανθρώπινου πληθυσμού.
 • Οι γάτες αγαπήθηκαν ξανά από τους ανθρώπους το 15ο αιώνα. Εξερευνητές και έμποροι είχαν στα καράβια τους γάτες για να σκοτώνουν τα ποντίκια και κάπως έτσι η γάτα έφτασε στην Αμερική.
 • Κατά τη διάρκεια του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου, οι γάτες χρησιμοποιήθηκαν στο ναυτικό και τα χαρακώματα για την καταπολέμηση των αρουραίων, ενώ κάποιες χρησιμοποιήθηκαν ως “ανιχνευτες” τοξικών αερίων.
 • Η πρώτη γάτα που ταξίδεψε στο διάστημα και επέστρεψε ζωντανή έπειτα από 15 λεπτά ήταν η Fιlicete, μία ασπρόμαυρη παριζιάνικη γατούλα, στις 18 Οκτωβρίου 1963.
 • Η CIA προσπάθησε να χρησιμοποιήσει τη γάτα ως συσκευή κατασκοπείας κατά τη διάρκεια του ψυχρού πολέμου, με την επιχείρηση “Acoustic Kitty”. Τοποθετήθηκε χειρουργικά σε μια γάτα μικρόφωνο και πομπός και στη συνέχεια αφέθηκε ελεύθερη κοντά σε ένα κτήριο των σοβιετικών στη Washington. Το γατάκι όμως χτυπήθηκε αμέσως  απο αυτοκίνητο και το πρόγραμμα – που είχε στοιχίσει μεχρι εκείνη τη στιγμή εκατομμύρια δολάρια – τερματίστηκε αμέσως.
 • Αιλουροφοβία: ο υπερβολικός φόβος για τις γάτες. Ιούλιος καίσαρ, Ναπολέων Βοναπάρτης και Αδόλφος Χίτλερ λέγεται πως έπασχαν από αιλουροφοβία.
 • Στον αντίποδα, προσωπικότητες που αγαπούσαν ιδιαιτέρως τις γάτες: T.S. Eliot, Ernest Hemingway, John Lennon, Freddie Mercury, Edgar Allan Poe, Mark Twain, κ.α.

Είπαν για τις γάτες...

 • Μου αρέσουν τα γουρούνια. Οι σκύλοι μας θεωρούν ανώτερους. Οι γάτες μας θεωρούν κατώτερους. Τα γουρούνια μας φέρονται σαν ίσος προς ίσο. (Winston Churchill)
 • Ο άντρας είναι σαν τη γάτα: κυνήγησέ τον και θα τρέξει να φύγει. Αγνόησέ τον και θα έρθει να τριφτεί στα πόδια σου. (Helen Rowland)
 • Αγαπώ τις γάτες γιατί μου αρέσει το σπίτι μου· και σιγά – σιγά γίνονται η ορατή ψυχή του. (Jean Cocteau)
 • Φροντίζω τα λουλούδια μου και τις γάτες μου. Και απολαμβάνω το φαγητό. Και αυτό είναι ζωή. (Ursula Andress)
 • Η μόνη διαφυγή από της δυστυχίες της ζωής είναι η μουσική και οι γάτες. (Albert Schweitzer)
 • Οι γυναίκες και οι γάτες θα κάνουν ό,τι τους αρέσει, και οι άντρες και οι σκύλοι θα πρέπει να χαλαρώσουν και να συνηθίσουν σ'αυτή την ιδέα. (Robert Heinlein)
 • Τι μεγαλύτερο δώρο από την αγάπη μιας γάτας. (Charles Dickens).

Και για το τέλος, ένα ποίημα του Κωνσταντίνου Καβάφη

Είν’ η γαλή αντιπαθής εις τους κοινούς ανθρώπους.
Μαγνητική και μυστική, τον επιπόλαιόν των
κουράζει νουν· και τους χαρίεντάς της τρόπου
δεν εκτιμούν.

Aλλ’ είναι της γαλής ψυχή η υπερηφάνειά της.
Το αίμα και τα νεύρα της είν’ η ελευθερία.
Ποτέ δεν είναι ταπεινά τα βλέμματά της.
Εν των παθών της δε τω πάντοτε κρυπτώ,
 εν τη καθαριότητι, εν τη ηρεμία
και καλλονή των στάσεων, τη εγκρατεία
ενδείξεων, πόση λεπτή αισθήσεων αγνότης
ευρίσκεται. Ότ’ αι γαλαί ρεμβάζουν ή κοιμώνται
τας περιβάλλει οραματισμού ψυχρότης.

Ίσως τριγύρω των τότε περιπλανώνται
φάσματα παλαιών καιρών. Ίσως η οπτασία
εις Βούβαστιν τας οδηγεί· όπου τα ιερά των
ήνθουν, και Pαμεσών τας έστεφε λατρεία,
κ’ ην οιωνός εις ιερείς παν κίνημά των.

Από την ιστοσελίδα:www.kavafis.gr

Συγγραφέας: Θωμάς Μακρής, Διαχειριστής της FB ομάδας "Αδέσποτα Ζώα Θεσσαλονίκης".

Είναι απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και εργάζεται ως Γεωπόνος, ελεύθερος επαγγελματίας.