Γιατί τα ζώα είναι τόσο καλοί θεραπευτές;

Γράφει η Λήδα Λαουτοπούλου, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Σκύλων P.D.T.I. GR Certified on Animal Assisted Therapy - Harcum College USA, Θαλάσσιος Βιολόγος - Ζωολόγος Bsc Essex Univ. U.K.

 ζώα θεραπευτές

Η υποβοηθούμενη θεραπεία με ζώα μετράει ήδη 50 χρόνια έρευνας και μελέτης. Η θεραπευτική σημασία των ζώων συντροφιάς για τους ανθρώπους αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο σε παγκόσμιο επίπεδο, με χώρες όπως η Αμερική, η Αυστραλία και η Αγγλία να πρωτοστατούν εδώ και 40 και πλέον χρόνια.

Η εξοικείωση μας με τα ζώα και οι δημιουργικοί τρόποι με τους οποίους τα εμπλέκουμε στην καθημερινότητα μας, δείχνει να έχει πολλαπλά οφέλη τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχολογική μας υγεία.

Γιατί όμως συμβαίνει αυτό;

Εδώ και πολλές χιλιάδες χρόνια συμβιώνουμε με τα κατοικίδια ζώα συντροφιάς αναπτύσσοντας μία συνεργητική συναισθηματική σχέση. Τους μιλάμε σαν να είναι φίλοι μας και εκείνα μας κάνουν παρέα όταν νιώθουμε μόνοι. Μας παρηγορούν όταν έχουμε μία δύσκολη μέρα και μας καλοδέχονται όταν γυρίζουμε σπίτι είτε έχουν περάσει 5 λεπτά είτε μία ώρα είτε 10 χρόνια. Δεν έχει σημασία αν είμαστε καλοί, πετυχημένοι, φτωχοί, άρρωστοι, μικροί, μεγάλοι, όμορφοι.., εκείνα δεν μας κρίνουν. Μας αγαπούν χωρίς όρια.

Τα κατοικίδια ζώα μας χρειάζονται για να τα φροντίζουμε και αρκετοί μάλιστα από εμάς βρίσκουν μεγάλη ευχαρίστηση από αυτή την σχέση εξάρτησης. Επιστήμονες όπως ιατροί αλλά και κτηνίατροι προσδιορίζουν τον δεσμό αυτό ως τον λόγο για τον οποίο τα ζώα είναι τόσο θεραπευτικά για εμάς. Αξίζει να αναφερθεί ότι σε έρευνα που έγινε το 2014, από 1.000 Αμερικάνους οικογενειακούς ιατρούς που ερωτήθηκαν το 97%, ανέφεραν ότι συμφωνούν πως ένα κατοικίδιο οφελεί την υγεία μας. Μάλιστα το 82% κατέθεσε ότι αν μπορούσαν να έχουν ξεκάθαρες ιατρικές αποδείξεις, θα τα “έγραφαν” σαν θεραπεία!

Γιατί τα ζώα και ιδιαίτερα οι σκύλοι είναι τόσο καλοί θεραπευτές;

Καταρχήν, υπάρχουν πάρα πολλοί ηθικοί και νομικοί κανόνες για τους “ανθρώπινους” θεραπευτές στον τρόπο με τον οποίο επιτρέπεται να έχουν σωματική και λεκτική επαφή μαζί μας. Η επαφή αυτή όμως είναι τόσο σημαντική για την ανάπτυξη μας και για την σωματική και ψυχική μας υγεία. Ένα ζώο θεραπείας λοιπόν είναι εντελώς διαφορετική περίπτωση!

Ο ασθενής, είτε είναι παιδί είτε ηλικιωμένος είτε άνδρας είτε γυναίκα, ενθαρρύνεται να αγγίξει, να αγκαλιάσει ή να χαϊδέψει τον σκύλο. Μπορεί να κυλιστεί μαζί του στο πάτωμα ή και να κλάψει στην αγκαλιά του και ο σκύλος δεν θα τον κρίνει ούτε θα τον απορρίψει. Ακριβώς το αντίθετο! Όπως λέει με αρκετό χιούμορ και ο πρωτοπόρος της θεραπεία με ζώα Samuel Corson:

“Ο σκύλος είναι ο καλύτερος σου φίλος γιατί κουνάει την ουρά του και όχι την γλώσσα του!”.

Τα ζώα δημιουργούν στον άνθρωπο ένα σταθερό περιβάλλον ασφάλειας σε περιόδους αναταράξεων. Το παιχνίδι μαζί τους μεταξύ άλλων βοηθάει στο άγχος -εργασιακό ή κοινωνικό- και στην ομαδικότητα. Η επαφή με ένα σκύλο ελευθερώνει ευεργετικές για τον οργανισμό ορμόνες όπως ντοπαμίνη, προλακτίνη, ενδορφίνη και οξυτοκίνη και μειώνει την αρτηριακή πίεση. Είναι το καλύτερο φάρμακο για την απάθεια γιατί με τον δικό τους τρόπο μας θυμίζουν πόσο σημαντικό είναι το εδώ και τώρα!

Είναι, για πάρα πολλούς ανθρώπους, ένα υπέροχο κοινωνικό βοήθημα ενάντια στην μοναξιά της σημερινής εποχής, καθώς αποτελεί κοινό ενδιαφέρον μεταξύ 3 διαφορετικών ανθρώπων. Όπως πολύ συχνά συνηθίζουμε να λέμε στον κύκλο μας.

”Ένας σκύλος σε μία ομάδα ανθρώπων, είναι μία συζήτηση που ετοιμάζεται να ξεκινήσει!”

Δοκιμάστε το!

Πηγές:

  1. Becker, M., & Morton, D. (2002). The Healing Power of Pets. New York. Hyperion.
  2. Hageman,W. (2014, Nov. 6). Doctors agree: Pets make a difference. Chicago Tribune.
  3. Serpell,J. A. (2000). Animal companions and Human well being: An historical explanation of the value of human - animal relationship. San Diego Academic Press, pp. 3-29
  4. Triebenbacher, S.L. (2000). The companion animal within the family system: The manner in which animals enhance life within the home. In, A.H. Fine (Ed). Handbook on Animal Assisted Therapy: Theoretical foundations and Guidelines for Practice, San Diego Academic Press, pp. 357-374

Συγγραφέας: Λήδα Δαουτοπούλου, Πιστοποιημένη Εκπαιδεύτρια Σκύλων P.D.T.I. GR Certified on Animal Assisted Therapy - Harcum College USA, Θαλάσσιος Βιολόγος - Ζωολόγος Bsc Essex Univ. U.K.

Λήδα ΔαουτοπούλουΤηλ: 6949077081

Η αγάπη της για τα ζώα την οδήγησε από πολύ μικρή ηλικία να ασχοληθεί με αυτά, τόσο στο φυσικό τους περιβάλλον ως Βιολόγος, όσο και αργότερα ως εκπαιδεύτρια κατοικίδιων ζώων συντροφιάς μέσω την σχολής εκπαίδευσης Dogma Trainers.

Το ενδιαφέρον της για τα ζώα θεραπείας, την έκανε να συνεχίσει την εξειδίκευση της στην υποβοηθούμενη θεραπεία με ζώα. Εκτός από τις εκπαιδεύσεις, τρέχει πιλοτικά και το πρόγραμμα κοινωνικής εκπαίδευσης “Όλοι Είμαστε Ένα” που εφαρμόζεται σε Σχολεία στα πλαίσια σχολικών δράσεων αλλά και Ιδιωτικά σε ομάδες και σε ατομικό/οικογενειακό επίπεδο. Με την βοήθεια ειδικά εκπαιδευμένων σκύλων, σε ένα βιωματικό εργαστήρι, τα παιδιά μαθαίνουν διασκεδάζοντας βασικούς “Καλούς τρόπους” γύρω από τα ζώα και κατ’ επέκταση γύρω από τους ανθρώπους.

Facebook: We Are All One - Social Education Program

Dogma Trainers