Γνωρίζουμε 8 ράτσες σκυλιών

 Μαθαίνουμε πληροφορίες για 8 ράτσες σκύλων

Σίγουρα το κάθε σκυλάκι, σε όποια ράτσα και αν ανήκει, έχει τη δική του προσωπικότητα και αναπτύσσει τη συμπεριφορά του βάσει του περιβάλλοντος στο οποίο θα μεγαλώσει. Παρόλα αυτά και με σκοπό να βοηθήσουμε εσάς που ετοιμάζεστε να αποκτήσετε το νέο μέλος της οικογένειας σας, ένα χαριτωμένο σκυλάκι που πάντα ποθούσατε, κάναμε μία έρευνα που συγκεντρώνει 8 ράτσες, η κάθε μία με τα δικά της μοναδικά χαρακτηριστικά. Προσοχή όμως! Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να έχετε φροντίσει να εξασφαλίσετε έναν άνετο χώρο (μία αυλή είναι ιδανικό σενάριο!) για το σκυλάκι σας, για να συνυπάρξει μαζί σας ευχάριστα.

Beagle

beagle κατοικίδιος σκύλος

Λέγεται ότι προέρχεται από την Μεγάλη Βρετανία, ζυγίζει μέχρι 12kg, είναι συνήθως μαύρο-λευκό-καφέ και φτάνει μέχρι 15 ετών. Τα Beagleείναι ευγενικά, φιλικά και αρκετά έξυπνα σκυλάκια. Βέβαια, είναι λίγο δύσκολο να τα σταματήσετε όταν κάτι τους αποσπάσει την προσοχή. Αν και η εκπαίδευση τους μπορεί να είναι εύκολη, ειδικά εάν τα συνηθίσετε σε ένα τρόπο επιβράβευσης – τους αρέσουν πολύ οι λιχουδιές-δωράκια!

Όσον αφορά την συμβίωση τους με παιδιά, αυτός είναι ένας από τους βασικούς λόγους που έχουν γίνει τόσο δημοφιλή κατοικίδια. Έχετε το πράσινο φως να τα κακομάθετε, αφού από τη φύση τους άλλωστε λατρεύουν τα πολλά χάδια και παιχνίδια!


Cavalier King Charles Spaniel

cavalier king charles spaniel κατοικίδιος σκύλος

Θυμάστε ένα αξιολάτρευτο σκυλάκι στην ταινία της Disney "Η Λαίδη & ο Αλήτης";!

Εάν αυτό το στοιχείο δεν σας βοήθησε πολύ, απλώς συγκεντρωθείτε στην εικόνα. Είναι μικρό, συνήθως κανελί-μαύρο-λευκό χρώμα, 30-37εκ., ζυγίζει μέχρι 9kg και η διάρκεια ζωής του κυμαίνεται από 14-17 χρόνια! Η πιθανή καταγωγή του είναι η Ιαπωνία ενώ στους Ευρωπαίους εμφανίστηκε κατά των 16ο αιώνα. Λέγεται ότι ήταν ένα από τα πιο γνωστά σκυλάκια που διάλεγαν οι ευγενείς της Αγγλίας.

Θα παρατηρήσετε ότι κάποιες φορές δρα σαν να ήταν κυνηγός αλλά αυτό που σίγουρα το χαρακτηρίζει είναι η φιλικότητα τους.

SharPei

shar pei κατοικίδιος σκύλος

Ναι, ναι είμαστε σίγουροι πως το γνωρίζετε αυτό το σκυλάκι. Είναι μοναδικό για τις ρυτίδες του αλλά και για τη μπλε γλώσσα! Η διάρκεια ζωής του είναι τα 9 χρόνια και ζυγίζει μέχρι και 29kg. Η πρώτη εμφάνισή τους στην ιστορία γίνεται στις αρχές του 20ου αιώνα στην Κίνα. Να σας πληροφορήσουμε ότι το όνομά τους έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον αφού στα καντονέζικα, "sha-pei" σημαίνει δέρμα σαν την άμμο. Είναι έξυπνο, φιλικό , προστατευτικό και ήσυχο. Σήμερα εκτός από κατοικίδιο ζωάκι, σε κάποιες χώρες χρησιμοποιείται και για επίβλεψη σε αγροκτήματα.

Caniche ή Poodle

poodle κατοικίδιος σκύλος

Μπορούμε να το βρούμε σε λευκό, μαύρο, κανελλί, μπεζ ακόμη και χρυσαφί χρώμα. Φτάνει μέχρι 15 ετών και το βάρος του κυμαίνεται από 10 - 25 kg. Υποστηρίζεται ότι η προέλευσή του είναι Γαλλική – αυτή η εκδοχή μάλιστα θα ήταν απολύτως φυσιολογική γιατί δεν υπάρχει Γάλλος/Γαλλίδα που να μην έχει ένα Κανισάκι! Άλλες πηγές όμως μας αποκαλύπτουν ότι η δεύτερη ονομασία είναι Αγγλική, το οποίο όμως τελικά δεν ισχύει. Η λέξη Pudel ή αλλιώς Pudelinείναι γερμανικής προέλευσης και σημαίνει τον ήχο που κάνει ένα αντικείμενο όταν το πετάξουμε στο νερό.
Η πρώτη μας θεωρία λοιπόν είναι ότι η καταγωγή τους προέρχεται από Ασιάτικα τσοπανόσκυλα και αργότερα, όταν έφτασαν στην Ευρώπη εξελίχθηκαν στην σημερινή γερμανική τους μορφή. Ενώ η 2η θεωρία μας αναφέρει ότι τα Κανίς ταξίδεψαν κατά τον 8ο αιώνα από τις Στέπες της Ασίας για να φτάσουν στην σημερινή Πορτογαλία.

Σε αντίθεση με σήμερα, τα Κανίς στο παρελθόν ήταν σκυλιά εργασίας σε κυνηγετικά, ποιμενικά ή πολεμικά πόστα μέχρι οδηγοί τυφλών και κυνηγοί τρούφας. Σήμερα βέβαια, έχουν εξελιχθεί στα πιο ιδανικά σκυλάκια συντροφιάς. Είναι αρκετά φιλικά, τρυφερά, ευγενικά, παιχνιδιάρικα και πολύ υπομονετικά με τα παιδιά!

Chow Chow

chow chow κατοικίδιος σκύλος

Αυτό το αξιαγάπητο σκυλάκι το γνωρίσαμε πριν από 2.000 χρόνια! Για την ακρίβεια, οι Χανς και οι Μογγόλοι είχαν τα Chow Chow ως φύλακες ή κυνηγόσκυλα στην Αρχαία Κίνα. Βέβαια η πρώτη του εμφάνιση στην Ευρώπη πραγματοποιήθηκε κατά τον 19ο αιώνα, περίπου το 1887. Μάλιστα, το πρώτο σκυλάκι της βασίλισσας Βικτωρίας ήταν ένα ChowChow!

Μοιάζουν με "μικρά λιονταράκια", ζουν μέχρι 17 χρόνια και ζυγίζουν από 20-23 kg. Όσον αφορά την ιδιοσυγκρασία τους είναι ιδανικά για οικογένειες με παιδιά, αφού είναι προστατευτικά, αξιόπιστα, ήρεμα, φιλικά και αρκετά έξυπνα σκυλάκια. Καμιά φορά βέβαια μπορεί να βγάλει μια ιδιαίτερη σοβαρότητα και επιμονή. Το μόνο που θα μπορούσε να θεωρηθεί αρνητικό είναι πως δεν μπορεί να συνυπάρξει πολύ εύκολα με άλλα κατοικίδια στον ίδιο χώρο.

French Bulldog

french bulldog κατοικίδιος σκύλος

Ας ταξιδέψουμε μαζί στον 19ο αιώνα, κατά την διάρκεια της βιομηχανικής επανάστασης. Τότε για πρώτη φορά, Βρετανοί μετανάστες πήραν μαζί τα αγαπημένα τους σκυλάκια - μπουλντόγκ - και εγκαταστάθηκαν στην Γαλλία.
Τα bulldog χρησιμοποιήθηκαν τότε για συντροφιά σε οικογένειες της επαρχίας και για κυνήγι ποντικών – σημαντικό πρόβλημα εκείνης της εποχής.

Στον υπόλοιπο κόσμο, η φήμη τους διαδόθηκε αρχικά στην Ευρώπη, Γερμανία και Αυστρία και στην συνέχεια στις ΗΠΑ, στην Νέα Υόρκη.

Τα FrenchBulldogs ζυγίζουν 12-14 kgκαι το προσδόκιμο ζωής τους είναι από 10-12 έτη. Μπορεί να είναι μικρόσωμα αλλά αυτό μην σας ξεγελάει, έχουν μεγάλη δύναμη! Είναι αρκετά κοινωνικά, έξυπνα, τους αρέσουν τα χάδια και τα παιχνίδια αλλά, κυρίως, δείχνουν αγάπη και φροντίδα στα παιδιά. Για το μοναδικό πράγμα που οφείλουμε να σας προειδοποιήσουμε είναι πως κακομαθαίνουν εύκολα και γαβγίζουν όταν τους χαλάσετε κάποιο χατήρι ή νιώσουν ότι στερούνται προσοχής.

Λαμπραντόρ (Labrador)

labrador κατοικίδιος σκύλος

Το όνομά του όπως και η καταγωγή του προέρχεται από την καναδέζικη πόλη Labrador. Εκεί, κάθε ψαράς χρησιμοποιούσε ένα Labrador για να τραβάει τα δίχτυα του από τη θάλασσα. Το σημερινό Labradorείναι σίγουρο ότι προήλθε από μια διασταύρωση σκυλιών. Τότε οι μετανάστες μετέφεραν μαζί τους κάποια σκυλάκια στην Ευρώπη και τότε προέκυψε η ανάμειξη με ντόπια σκυλιά, για αυτό και σήμερα έχουμε το λεγόμενο Labradorretriever.

Το έχουμε δει σε μπεζ, σοκολατί και μαύρο χρώμα και συνήθως ζυγίζει μέχρι 34kg. Είναι αρκετά δυνατό, δραστήριο, με υψηλή νοημοσύνη – χαρακτηριστικό που δικαιολογεί την ευρεία φήμη του παγκοσμίως ως το καλύτερο σκυλάκι-οδηγός και "detective". Eπίσης, το Labrador είναι πιστό, υπομονετικό, φιλικό και εργατικό. Από τη φύση του, είναι ευγενικό προσαρμοστικό, πρόθυμο και υπακούει το αφεντικό του.

Τα Labrador είναι η ιδανική ράτσα για συντροφιά στο σπίτι! Αγαπούν πάρα πολύ τους ανθρώπους για αυτό και μην αναρωτηθείτε γιατί είναι λυπημένα με την απουσία σας ή γιατί δείχνουν χαρούμενα, παιχνιδιάρικα και τόσο τρυφερά όταν βρίσκεστε κοντά τους. Παίξτε μαζί τους, δείξτε τους φροντίδα και τρυφερότητα. Τότε θα καταλάβετε γιατί είστε όλος τους ο κόσμος.

Golden Retriever

golden retriever κατοικίδιος σκύλος

Είναι από τα πολύ-αγαπημένα μας σκυλάκια. Όλοι θα θέλαμε ένα τόσο όμορφο κατοικίδιο ζωάκι. Μιλάμε πάντα για τα γλυκύτατα Golden Retriever! Υπάρχουν δύο εκδοχές για την προέλευση τους. Η πρώτη μας αναφέρει ότι προήλθαν από την διασταύρωση του Newfoundland Retriever με Scottish Water Spaniel. Ενώ μια δεύτερη ιστορία μας αποκαλύπτει ότι τα Golden Retriever προήλθαν από τη διασταύρωση του ρώσικου Retriever με Bloodhound. Για αυτό λοιπόν, βάση της πρώτης εκδοχής, θεωρούμε ότι τα Labrador είναι πρόγονοι των Golden Retriever.

Όσο για την ιδιοσυγκρασία τους, είναι αρκετά δραστήρια, καλοί ιχνηλάτες και εξαιρετικοί φύλακες εκτός από υπέροχα ζωάκια συντροφιάς. Τις περισσότερες φορές είναι ήρεμα και γαβγίζουν σπάνια, μόνο όταν νιώσουν ότι κάποιος απειλεί την οικογένεια τους (το αφεντικό και τα αγαπημένα του πρόσωπα). Έχουν υψηλή νοημοσύνη, είναι υπομονετικά, πολύ ευγενικά, στοργικά και έχουν μια θαυμάσια σχέση με τα παιδιά. Κατά κάποιο τρόπο θα λέγαμε ότι η συμπεριφορά τους μοιάζει αρκετά (λογικό επακόλουθο) με τα Labrador.

Δεν ακούγονται όλα υπέροχα;